Miért előnyös műanyag redőny esetén a fehér szín?

2021-07-08
Csancsa árnyékolástechnika

Otthonunk külső és belső megjelenése ma már olyan fontos kritériummá vált nagyon sok tulajdonos számára, hogy az árnyékolástechnika iparágának is hozzá kellett igazodnia. Ennek köszönhetően elmúltak azok az idők, amikor csak fehér műanyag redőnyöket lehet felszereltetni a nyílászárók elé, azonban dacára a lehetőségek bővülésének, sokan még mindig ragaszkodnak ehhez az alternatívához.

Bár az utóbbi időben egyre több ingatlanon láthatunk kellemesen színezett redőnyöket, melyek gyakran illeszkednek a homlokzathoz, esetleg kreatív módon kiegészítik azt, azonban a fehér műanyag redőnyök alkalmazása továbbra sem akar mérséklődni. Hogy mi ennek az oka, és miért előnyös ilyen árnyékolótípus esetén a fehér szín alkalmazása? Lássuk a főbb tudnivalókat!

A fehér a legolcsóbb

A legtöbb magyar háztartásban sajnos még mindig az a legfontosabb egy olyan nagyobbacska beruházásnál, mint a redőnycsere vagy az új redőny felszerelése, hogy melyik a legolcsóbb választás. Amennyiben ezt a szempontot vesszük figyelembe a döntéskor, akkor a hagyományos, jellemzően egyszerű gurtnival mozgatható fehér műanyag redőnyök nyújtják a legjobb ár-érték arányt mindegyik közül.

Legalábbis abban az esetben, ha nincsenek extra igényeink, illetve nem figyelünk oda arra, hogy az árnyékolók drasztikus mértékben befolyásolhatják a ház esztétikai megjelenését. Noha a fehér a legtöbb esetben nagyon jól mutat, szinte minden árnyalathoz illeszkedik, de egy faházat, egy rusztikus megjelenésű épületet, vagy egy régi parasztházat egyenesen vétek egy ilyen megoldással elrontani, amikor ma már akár fahatású küllemet is adhatunk árnyékolóinknak.

Amennyiben fontos a színezhetőség, a Csancsa Bt. kínálatában néhány alapszín felár nélkül választható, így nem kell beérnünk egy közönséges fehér színű redőnnyel, ha egy kicsit jobb megjelenésre vágynánk.

A szín fontos a hőszigetelésben

Mint fentebb már kiemeltük, az árcédula nagyban befolyásolja a magyarok között a redőnyválasztást, de azért egyre többen vannak tisztában azzal is, hogy a fehér szín a hőszigetelés tekintetében egyaránt fontos szerepet játszhat – különösen a nyári időszakban. Ennek az oka pedig nem más, minthogy a fehér műanyag redőny gyakorlatilag taszítja a meleget és nem szívja magába, amivel lényegesen kellemesebb hőmérsékleteken tarthatók majd otthonunk belső helyiségei.

Mindez megfigyelhető többek között az autóknál is, hiszen a sötétebb színek magukba szívják a napsugárzásból érkező meleget, majd azt egyfajta hőtovábbító közegként adják tovább a belső helyiségek számára. Egy sötétebb redőnyléc tehát bár semmivel sem árnyékol jobban, mint egy fehér, ellenben nem taszítja, hanem elszívja a hőt, ami a belső helyiségek hővédelmére nagyon rossz hatást gyakorol.

Könnyebben tisztítható

Szintén nagyon ritka szempont a fehér műanyag redőnyök választásakor, de ez a szín- és anyagkombináció kiváló a takaríthatóság, a tisztíthatóság tekintetében is. Bár minimális különbségeket tapasztalni a gyakorlatban ezen a téren, azonban sokan megesküsznek arra, hogy a fehér műanyag redőnyök nagyon könnyen és egyszerűen tisztíthatók, miközben nehezebben koszolódnak.

Nyilván ez a tulajdonság nem feltétlenül köthető csak és kizárólag a redőny árnyalatához, inkább az alapanyag tekinthető befolyásoló tényezőnek, miközben a koszolódás nyilván a fekvéstől is függ. Egy kertre néző nyílászárón például a teljes életciklus során talán soha nem kell majd tisztítani egy redőnyt, míg egy nagy forgalmú vagy poros út felé néző redőnyt akár minden nap lehet takarítani a lerakódott szennyeződésektől.

Garantáltan nem fakulnak

A mai redőnyök színtartó képességéről tudni kell, hogy rendkívül jók! Az általunk forgalmazott árnyékolók például kivétel nélkül prémium kategóriát képviselnek, és ebből kifolyólag nagyon jó védelemmel rendelkeznek a Napból érkező káros UV sugarak ellen. Azt azonban ne felejtsük el, hogy hosszabb távon egyetlen színezett redőny sem képes maximálisan megőrizni eredeti árnyalatát, egy nagyon minimális fakulással mindig számolnunk kell.

Ez szabad szemmel gyakran nem is lesz látható, hiszen a lakás homlokzatának festése is ezzel együtt változik, illetve fakul, azonban a fehér műanyag redőnyök esetében ilyen opcióról nem beszélhetünk. Ennek nemes egyszerűséggel az az oka, hogy a fehér egyszerűen már nem tud tovább fakulni, sőt az erős UV védelemnek köszönhetően a sárgulás és az egyéb problémák sem jellemzőek az ilyen típusú modern árnyékolókra.

A műanyag redőny színezhetősége

Az árnyékolástechnika világában gyakran hallani azt a tévhitet, miszerint csak az alumíniumból készült megoldásokat lehet megfelelő minőségben színezni. Ez ebben a formában nem feltétlenül igaz állítás, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fémen sokkal szebb és tartósabb színek alkalmazhatók, mint a műanyagon, azonban ettől még a műanyag redőnyöknél sem kell feltétlenül ragaszkodni a fehérhez, ha nem akarunk.

Dacára a fenti előnyös tulajdonságoknak, a műanyag redőnyök ugyanis szintén minden elemükben színezhetők, így amennyiben különleges, esetleg esztétikus hatást akarunk elérni velük, eltérhető árnyalatot adhatunk például a redőnyléceknek, vagyis a palástnak, illetve a komplett tokszerkezetnek egyaránt. A határ a csillagos ég ezen a téren, és bár a színezés mindig extra költségekkel jár, ellenben ezzel jelentős mértékben növelhetjük otthonunk esztétikai értékét.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák