Mikor jó választás egy féltokozott napellenző?

2019-04-25
Csancsa árnyékolástechnika

A féltokozott napellenzők egyfajta kompromisszumos átmenetet jelentenek a nyitott és a teljes egészében tokozott kültéri ponyvás árnyékolók között. A kérdéses rendszer akkor ideális megoldás, ha nagyobb méretű teraszunkat, kiülőnket vagy erkélyünket egy olyan napellenzővel szeretnénk árnyékolt hasznos területté tenni, mely nem rendelkezik önálló kazettával, azonban részleges tokszerkezete által minimális protekciót képes nyújtani a mozgó szerkezet és a ponyva számára.

Ha olyan helyre kerül az árnyékoló

A nyitott és a zárt rendszerek között a féltokozott kialakítással rendelkező napellenzők kifejlesztésére leginkább azért volt szükség, mert sok esetben vannak olyan helyek, ahová egyenesen felesleges lenne több pénzt kifizetni egy tokozott típusért, de bizonyos környezeti hatásoktól azért így is óvni kellene az árnyékolót. Tipikusan ilyen helyszínek például a nagyobb magánterülettel rendelkező vidéki otthonok, ahol a napellenző a legritkább esetben sem találkozik nagyobb mennyiségű szállóporral és kosszal, ellenben szerelése csak homlokzaton kivitelezhető a kiülő fekvése miatt. A féltokozott megoldás révén ugyanis bár az esőtől például meg lehet óvni a tengelyt, az elektromotort és a ponyvát, azonban a piszoktól már kevésbé.

Mikor jó választás egy féltokozott napellenző?

Ha nem akarunk túl sokat költeni

Merthogy a három napellenzőtípus kapcsán természetesen akadnak különbségek az árcédula tekintetében, ezáltal a féltokozott kialakítás mellett nem kell kifizetnünk a nagyobb kazettarendszert, mely egyébként maximális védelmet nyújt minden irányból az egész árnyékolónak. Emiatt érdemes alaposan átgondolni a választást, hiszen egy nyitott típussal akár még többet lehet spórolni, ha olyan helyre tudjuk szerelni. Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy eresz alá, valamilyen fedett helyre kerüljön legalább a szerkezet, ellenkező esetben az időjárás hatásai néhány éven belül meglátszódnak rajta. A féltokozott kialakítás kapcsán azonban ettől legalább nem kell tartanunk!

Ha motorizálnánk a napellenzőt

A tokszerkezet milyensége alapvetően egyáltalán nem befolyásolja a napellenző motorizálhatóságát, így természetesen a féltokozott típusokat is lehetőségünk nyílik a hajtókaros kézi megoldások mellett egy elektromotorral felvértezni ahhoz, hogy maximális komfort és kényelem társaságában mozgathassuk őket – gyakorlatilag egyetlen gombnyomással. Nagyon fontos azonban itt kiemelni, hogy a motorizálás megnyitja a kaput egy határozottan modern megoldás irányába is, lévén az elektromos napellenzőket a megfelelő szenzorok segítségével könnyedén automatizálhatjuk a működés tekintetében. Ez nyilván plusz költség, de segítségükkel a legmagasabb szintre emelhetjük a védelem mértékét.

A napellenzők ugyanis a nagy szélben úgy viselkednek, mint a vitorlák, ezáltal masszív szerkezetük ellenére egy nagyobb vihar komoly károkat okozhat abban az esetben, ha nem tartózkodunk otthon, és nem tudjuk biztonságba húzni a ponyvát. Ezt a folyamatot tehetjük automatikussá például egy szélérzékelővel, mely a beállítások függvényében képes felismerni a közelgő vihart, ezáltal magától biztonságba húzni a teljes szerkezetet, még mielőtt az tartós sérüléseket szenvedne. Mindez természetesen csak a jéghegy csúcsa, lévén az ideális szenzorokkal és beállításokkal a féltokozott napellenző akár még egy okosotthon rendszeréhez is könnyedén csatlakoztatható.

Mikor jó választás egy féltokozott napellenző?

Ha szívesen feldobnánk otthonunkat

Egy ilyen tokszerkezettel szerelt ponyvás árnyékoló ugyanis rendkívüli mértékben meg tudja határozni házunk megjelenését, ha rászánjuk az időt a megfelelő színek és minták kiválogatására. Egy napellenzőt ugyanis az alumíniumszerkezettől kezdve a ponyváig bezárólag szabadon testre szabhatunk az árnyalatok tekintetében, ezáltal csak mi döntjük el, hogy a homlokzat, a nyílászárók vagy éppen a kerítés árnyalatához igazítjuk-e hozzá, vagy csak egyszerűen a kertünk, a teraszunk, esetleg az erkélyünk atmoszféráját emelnénk vele magasabb szintre. A lehetőségek tárháza ezen a téren majdhogynem végtelen!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák