Milyen kárt tehet az időjárás a zsaluziában?

2018-04-26
Csancsa árnyékolástechnika

A zsaluziák nagy előnye, hogy rendkívül masszív szerkezetek, ezáltal akárcsak az alumínium redőnyök, úgy ezek is képesek ablakainkat és önmagukat egyaránt megvédeni a külső hatásoktól. Mivel azonban kültéri használatban vannak, sajnos az időjárás viszontagságai nem kíméli őket, de nem kell aggódnunk, hiszen a textilből vagy műanyagból készült kiegészítőkkel ellentétben sokkal jobban bírják a gyűrődést, ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen elpusztíthatatlanok. Lássuk, hogy milyen kárt tehet az időjárás egy zsaluziában!

A Nap az egyik legnagyobb ellenség

Habár a modern és prémium minőségű zsaluziák ma már a legjobb UV-védelemmel vannak ellátva annak érdekében, hogy a napsütés ne tudjon kárt tenni bennük, azonban sajnálatos módon még ennek ellenére is érezhetjük majd negatív hatásait. Nyilván ez évekbe telik, azonban az UV sugarak hosszabb távon – főleg a folyamatos napsütésnek kitett nyílászárók esetén – alaposan megfakíthatják a zsaluzia festését, amivel egyetemben nemcsak a színezés, hanem a párosított védelem is csorbát szenved. Hangsúlyozandó azonban, hogy mindez évek munkája, és sem a zsaluzia működését, sem a hatékonyságát nem befolyásolja negatívan, egyedül a megjelenés terén érzékelhetünk némi eltérést, de azt is sokáig csak közvetlen közelről.

Az eső nem tesz kárt benne, de a jégeső már igen!

Az eső kis túlzással a zsaluzia barátja, hiszen megtisztítja a kosztól a lamellákat és a szerkezetet, azonban a nem folyékony halmazállapotú csapadék már okozhat kellemetlen meglepetéseket. Ilyen például a jégeső, ami nagyobb szemű jég esetén súlyos kárt tehet az árnyékolóban, ezáltal meghajlíthatja, megrepesztheti és behorpaszthatja a léceket, amitől a szerkezet működése is problémássá válhat, hiszen a lamellák deformálódása gyakran ellehetetleníti a mozgatást, sőt az árnyékolás minősége is csorbát szenvedhet tőle. Érdemes kiemelni még, hogy a nagy hó is jelentős kárt tehet a zsaluziában abban az esetben, ha esetleg nem figyelünk oda – vagy nem tartózkodunk otthon –, és a hó lerakódik a léceken, melyek a nagy súlytól meghajolhatnak, ami a fenti problémákat idézi elő.

A szél sem barátja a zsaluziának!

Noha a zsaluziák egészen masszív szerkezetek és alumínium lamelláik sokat bírnak, azonban az erős szél, valamint a huzat óriási kárt tehet az árnyékolóban. A kisebb szélnek ugyan tökéletesen ellenáll, ellenben az orkán erejű lökések egy teljesen lehúzott állapotban lévő zsaluziát akár ki is szakíthatnak a helyéről. Sok esetben az erősebb szélmozgás hatására a lamellák meghajolhatnak, sőt a felhúzó szál is elszakadhat, ami nemcsak az árnyékolást, hanem a komplett mozgatást is ellehetetleníti. Ezért nagyon fontos, hogy viharban mindig nyissuk meg a zsaluzia léceit, hogy át tudjon fújni rajtuk a szél, mert ilyenkor a lökések nem tudnak belekapni az árnyékolóba, ellenben ablakaink védelme ugyanúgy megmarad, hiszen például a jégeső nem tudja majd közvetlenül érni őket.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák