Milyen nyílászáróra telepíthető külső tokos redőny?

2018-10-25
Csancsa árnyékolástechnika

Legyen szó akár műanyagból, akár alumíniumból készült külső tokos redőnyökről, sok esetben felmerül a kérdés, hogy egyáltalán milyen nyílászáróra is telepíthetők megfelelő biztonság és esztétika mellett? Merthogy bár a külső tokos megoldások messze nem olyan jó megjelenésűek, mint a vakolható tokos társaik, ellenben kiválóan takarnak, de ami még ennél is fontosabb, hogy kis túlzással bármilyen nyílászárón alkalmazhatóak abban az esetben, ha azok eleget tesznek a formai és a méretbeli kötöttségeknek. Azért természetesen messze nem ez minden, amit tudni kell a téma kapcsán, így lássuk, hogy milyen ajtók és ablakok képesek fogadni a külső tokos redőnyöket!

Az alapanyag nem számít

Amivel kapcsolatban biztosak lehetünk ezen a téren, hogy az alapanyag szinte soha nem számít, hiszen a külső tokos redőnyöket a megfelelő csavarokkal bármilyen nyílászáróhoz hozzá lehet erősíteni, lévén ezek az árnyékolók minden esetben ilyen formában kerülnek felfogatásra. Legyen tehát akár régi-, akár új típusú fa- vagy műanyag nyílászárónk, sőt az sem probléma, ha valamilyen egyedi megoldásról, esetleg egy ritka könnyűfémből készült alternatíváról van szó, ha a tokszerkezet megfelelően masszív, az ablakot és az ajtót biztonságosan építették be és a falnyílás sem jelent akadályt, a külső tokos redőny felszerelése könnyedén kivitelezhető.

A nyithatóság sem mindig feltétel

Sokan úgy tartják, hogy a külső tokos redőnyöket a szerkezet miatt kizárólag olyan nyílászárókra lehet csak felszerelni, melyek nyitható ablakszárnyakkal rendelkeznek, azonban ez ebben a formában nem helytálló kijelentés, hiszen a fix ablakokra vagy ajtókra ugyanúgy fel lehet erősíteni őket, sőt a működtetésük is könnyedén megvalósítható belülről. Ennek egyetlen feltétele csupán, hogy kívülről is meg lehessen közelíteni őket – legalább létrával –, hiszen ellenkező esetben magának a felszerelésnek lehetnek majd kisebb-nagyobb akadályai. Ugyanez igaz például a terasz- vagy erkélyajtókra is, melyeknél fontos az átjárhatóság, hiszen a külső tokos redőnyök ezen a téren nem képeznek különösebb akadályt, tehát nem gátolják a szabad közlekedést vagy a nyithatóságot – legalábbis teljesen felhúzott állapotban.

Ami nagyon fontos

Nyilvánvalóan a külső tokos redőnyöknek is vannak olyan követelményeik, melyek elengedhetetlenek a telepíthetőség szempontjából, hiszen a fentiekben csak azt vettük sorra, hogy melyek azok a kritériumok, amik nem lehetetlenítik el az árnyékolók szerelhetőségét. Nagyon fontos például a tokszerkezet helyzete és mérete, ezáltal lényeges, hogy legalább akkora hely legyen valamelyik sarokban, hogy a gurtni bevezethető legyen. Ez általában nem több egy 1x1 centiméteres kis lyuknál, melynek pontos helyzete és kialakítása a tartósság szempontjából rendkívül lényeges. Persze nem kell megijedni, ha az ablaknyílás kialakítása, vagy a túl keskeny tokszerkezet ezt nem tenné lehetővé, hiszen fontos tudni, hogy a külső tokos redőnyök is motorizálhatók. Ilyenkor nincs bevezetett gurtni, ellenben az elektromos hálózatot el kell juttatni a redőnyszekrényhez, ahová egy kívülről nem látható elektromotor kerül bekötésre, amivel gombnyomásra, akár távirányítóval is működtethetjük majd az árnyékolót, sőt az automatizálásról sem kell lemondanunk.

Az elhangzottakon felül valóban már csak egészen speciális, mondhatni egyedi esetek léteznek, melyek meggátolják egy külső tokos redőny felszerelését. Ide sorolhatjuk például a kifelé nyíló ablakszárnyakat, vagy éppenséggel a nyílászárók elé szerelt rácsokat, melyek helyszűke miatt nehezítik meg, illetve lehetetlenítik el teljesen az árnyékolók telepítését.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák