Mindent a tokozott napellenzők előnyeiről

2019-05-02
Csancsa árnyékolástechnika

A csuklókaros napellenzőket a kialakításuk, egészen pontosan a tokszerkezetük alapján három csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk nyitott, féltokozott, illetve tokozott típusokról. A kérdéses megoldások között nemcsak a szerkezet és a megjelenés, hanem az ár tekintetében is vannak különbségek, noha árnyékolási teljesítményük minden esetben azonos, de amennyiben elkötelezettek vagyunk a maximális dizájn és protekció mellett, akkor érdemes a tokozott alternatíva felé kacsintgatni. Hogy miért? Az alábbiakban erre a kérdésre szeretnénk választ adni!

Mindent a tokozott napellenzők előnyeiről

Szinte bárhová telepíthetők

Alapvető kikötés a nyitott napellenzők kapcsán – és a féltokozott megoldások tekintetében is erősen javasolt –, hogy a szerkezetet lehetőleg fedett helyre, tetőnyúlvány vagy eresz alá kell telepíteni. Ennek az oka, hogy az esőtől vagy a kosztól egyik szisztéma sem tudja megóvni a ponyvát, a tengelyt, valamint a benne található elektromotort, azonban a teljes egészében tokozott napellenzőknél egy vaskos és teljesen zárható szerkezetről beszélünk, ami tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Ennek jóvoltából teljesen nyitott helyekre, igény esetén akár homlokzatra is felszerelhetők.

Teljes védelmet nyújtanak a szerkezetnek és a ponyvának

A nyitott és féltokozott napellenzők kapcsán tehát az egyik legjelentősebb megkötés a telepíthetőség tekintetében, hogy nagyon gondosan meg kell választanunk a szerkezet helyét. Bár kiegészítő lemezekkel bizonyos mértékben még a nyílt rendszerek is megóvhatók a csapadéktól, illetve az időjárás bizonyos káros hatásaitól, azonban maximális, tényleg 100 százalékos protekciót csak egy tokozott napellenzőtől kapunk. A zárt szisztéma lényege, hogy a napellenző feltekercselésekor a csuklókarok, valamint a ponyva is egy minden oldalról csukott alumíniumkazettába kerül, tehát kis túlzással hermetikusan védve vannak az esőtől, a hótól, a széltől, a hidegtől, a melegtől, valamint a kosztól egyaránt. Ezzel az árnyékoló teljes élettartama drasztikusan megnövelhető lesz!

Maximálisan otthonunkhoz igazíthatók

Olyannyira, hogy ezen a téren is sokkal különlegesebb megoldásokat hozhatunk ki egy tokozott, mint egy nyitott rendszerrel rendelkező napellenzőből. Ennek az oka a fentiekben már többször is említett kazettában keresendő, mely önmagában is színezhető, méghozzá az árnyékoló többi alumínium szerkezete, illetve a ponyva társaságában. Ennek jóvoltából gyakorlatilag csak a pénztárcánk és a képzeletünk szabhat határt annak, hogy a napellenzőnket hozzáigazítjuk a homlokzathoz, kontrasztba állítjuk vele, vagy inkább egy teljesen egyedi megoldásban, illetve kombinációban gondolkozunk, hogy teraszunk vagy kerti kiülőnk a nyugalom szigetévé válhasson.

Mindent a tokozott napellenzők előnyeiről

Motorizálhatók és automatizálhatók

Bár mindhárom napellenzőtípus motorizálható, azonban a tokozott megoldások esetében ajánlott a leginkább ez a kiegészítés, aminek az oka nem más, minthogy a jól záródó tokrendszer maximális protekciót tud nyújtani a tengelyen belül megtalálható elektromotornak, illetve a többi, nedvességre igencsak érzékeny elektromos szerkezetnek és érzékelőnek. Ha adottak a feltételek – a legfontosabb, hogy az elektromos hálózat elérjen a szerelési pontig a rákötés miatt –, akkor a motorizáció rendkívül kényelmessé teszi a napellenző működtetését, hiszen a kapcsolódó távirányítóval egyetlen gombnyomásra, akár még a házból is lehetőségünk nyílik mozgatni a csuklókarokat.

Sőt mi több, az elektromos napellenző segítségével zöld utat kapunk a különféle automatizált, vagy közismertebb nevén önműködő okos megoldások terén is. Ezzel még tovább növelhetjük árnyékolónk élettartamát, hiszen a megfelelő szenzorok telepítésével képes lesz magát megóvni a különféle extrém időjárási körülményektől, ezáltal például egy szélérzékelő csatlakoztatásával idejekorán felismerheti a közelgő vihart, és az elektromotornak jelet adva gondoskodhat a saját biztonságáról. Ez azért lényeges, mert bár a modern napellenzők szerkezete kifejezetten masszív, a nagy szélben azonban az óriási ponyva vitorlaként funkcionál, tehát szerkezetében, bizonyos esetekben pedig akár még a homlokzatban is kárt tehet ilyenkor.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák