Mindent a zsaluzia körültekintő működtetéséről (hasznos tippek)

2018-04-05
Csancsa árnyékolástechnika

Nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy a zsaluzia működtetése egy fikarcnyival sem nehezebb, mint bármelyik másik árnyékolóé – így például a redőnyé –, azonban mivel lényegesen több beállítást kínál a fényáteresztés tekintetében, ezért használata egy kicsit összetettebb folyamat. Részben emiatt, részben pedig azért, mert egy érzékenyebb eszközről beszélünk, működtetése nagy körültekintést igényel, de hogy pontosan miért, illetve mire kell odafigyelni, azt az alábbiakban vesszük sorra.

Hajtókaros zsaluzia esetén

Hogy egy zsaluzia esetén milyen tényezőkre kell odafigyelnünk a működtetés kapcsán, azt jelentős mértékben meghatározza az adott eszköz hajtásmódja, hiszen nem mindegy, hogy kézzel vagy elektromotorral mozgatjuk az árnyékolót.

Amennyiben zsaluziánk hajtókaros megoldással rendelkezik, a működtetés kapcsán kiemelt fontosságú a hajtószár figyelembevétele. Amennyiben ugyanis 90 fokos bevezetésről beszélünk, a kurbli nagy általánosságban probléma nélkül és könnyedén mozgatható, de sok esetben csak 45 fokos bevezetés garantálható. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az árnyékoló palástjának mozgatásakor a hajtókart függőleges helyzetből egy kicsit el kell majd mozdítanunk a tekerés időtartamára, ellenkező esetben akadozást és szorulást tapasztalhatunk majd, ami később meghibásodást okozhat.

Rendkívül fontos még a hajtókaros zsaluziánál, hogy az árnyékolást végző palástot kézi erővel soha ne toljuk fel és ne terheljük meg extra súllyal. Ha a működésében problémát tapasztalunk, kérjük szakember segítségét, ellenkező esetben az eszköz erőltetése már rövidtávon is tönkremehet.

A motorizált zsaluzia esetén

Ha távirányítóval irányítható motorizált zsaluziáról beszélünk, az árnyékoló mozgatása rendkívül egyszerű, ritkán tapasztalhatunk problémákat. Bár a súlyozás és a kézi mozgatás ebben az esetben szintén kerülendő, de ezt leszámítva legfeljebb csak időszaki meghibásodással találkozhatunk, aminek során a zsaluzia nem akar reagálni a távirányítóra. Ez a legtöbb esetben azért van így, mert a szerkezet túlmelegedett – többszöri ismételt használatkor előfordulhat –, aminek során a hővédő kapcsoló letilt. Ez normális, kizárólag a szerkezetet védi a meghibásodástól, jelentkezése után pedig nem is lesz más dolgunk, mint néhány percig pihentetni a zsaluziát.

Mivel elektromos eszközről beszélünk, a motorizált zsaluzia esetén előfordulhat, hogy villámcsapás éri a szerkezetet. Mivel az árnyékolót ugyanolyan biztosíték védi, mint más elektromos berendezést, ezért a szükséges áramtalanítás után rendszerint elegendő csak biztosítékot cserélni az árnyékolóban ahhoz, hogy az eszköz újra használhatóvá váljon.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák