Mivel tehetjük esztétikusabbá kültéri árnyékolóink megjelenését?

2018-08-28
Csancsa árnyékolástechnika

A kültéri árnyékolók a nagy nyári melegben rengeteg embernek hoznak felfrissülést, így sokan több időt töltenek ilyenkor alatta, mint bent a lakásban. Ez nem véletlen, hiszen a friss levegő minden téren nagyszerű hatást gyakorol az emberre, ezáltal testileg és lelkileg egyaránt, éppen emiatt pedig rendkívül fontos, hogy kültéri árnyékolóinkat sokkal otthonosabbá tegyük. Legyen szó ugyanis akár bioklimatikus pergoláról, akár napellenzőről vagy kültéri vászon árnyékolóról, néhány kreatív ötlettel és növénnyel lényegesen barátságosabbá tehetjük őket. Hogy első kézből adhassunk hasznos tanácsokat, a téma kapcsán Molnár-Gábor Évához, a Kertfuvesites.hu tulajdonosához fordultunk ötletekért, melyeket kiegészítettünk saját tapasztalatainkkal és az egyes árnyékolók sajátosságaival.

A jó kerti bútor mindennek az alapja

Amennyiben maximális kényelemben szeretnénk élvezni a kültéri árnyékolók által keltett kellemes környezetet, a megfelelő kerti bútor beszerzése alighanem a legfontosabb. Általános igényeink mellett a választáskor azonban figyelembe kell venni az árnyékoló típusát, hiszen míg egy pergola alá bátran vehetünk plüss- vagy szövetborítású kiülőket, addig egy napellenző alá vagy egy kültéri vászon árnyékoló mellé nem ajánlott. Utóbbiak ugyanis képtelenek megvédeni az esőtől a bútorokat, ezáltal inkább a műanyagból vagy könnyűfémből kialakított típusokat érdemes előnyben részesíteni.

Mivel tehetjük esztétikusabbá kültéri árnyékolóink megjelenését?

A napellenzők ugyanis hiába adnak kellemes árnyékot, esőben és viharban fel kell őket tekercselni, mert a nagy szél, bizonyos esetekben pedig a víz is kárt tehet bennük. A bioklimatikus pergolák azonban úgy kerültek kialakításra, hogy ellenálljanak ezeknek a természeti jelenségeknek, így kényelmesebb kanapékkal, sőt hintaágyakkal is feldobhatjuk őket, hogy még nagyobb élményt nyújtson a pihenés.

A kaspók és a növények egyedi arcot adnak az árnyékolóknak

Persze néhány bútor önmagában még nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy kültéri árnyékolónk otthonossá váljon, nem árt ehhez például néhány szép növény is, melyeket ízléses kaspókba ültethetünk, ezzel pedig teljesen sajátos hangulatot teremthetünk egy pergola vagy egy napellenző alatt. Sőt mi több, a nagyobb cserepes tuják, pálmák vagy egyéb örökzöldek a kültéri vászon árnyékolókat is meg tudják támogatni mind a megjelenés, mind a hatékonyság tekintetében.

Mivel tehetjük esztétikusabbá kültéri árnyékolóink megjelenését?

Bár ezen a téren rengeteg lehetőségünk van, hiszen kialakíthatunk mediterrán kertet, pár örökzölddel pedig hegyvidéki hangulatot is teremthetünk, de évelők segítségével még az adott évszakot is követhetjük, azonban kiválasztásuknál sose feledkezzünk meg az árnyékolók sajátosságairól. Egy pergola alatt értelemszerűen többnyire árnyék vagy félárnyék lesz, így oda árnyékkedvelő növények kerüljenek, egy napellenző alá viszont bátran tehetünk akár kaktuszokat is, hiszen elegendő napfényt kapnak majd fejlődésükhöz, ami igaz a vászon árnyékolókra is.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő kiegészítők mellett a pergolák és végső soron a napellenzők is télikertté alakíthatók, vagyis akár egész évben egy zöldellő kis paradicsommá tehetjük őket, hiszen az árnyékolók nemcsak nekünk, hanem növényeinknek is képesek kellemes körülményeket biztosítani az élethez.

A szép zöld pázsit is elengedhetetlen

A napellenzőket és a kültéri vászon árnyékolókat ugyan rendszerint teraszokon és erkélyeken alkalmazzák, a pergolák azonban önálló szaletliként is felállíthatók a kert közepén vagy egy medence partján. Emiatt megjelenésüket sok esetben már az is feldobhatja, ha rendezett zöld pázsit veszi körül őket, ami még közelebb hozhatja az embert a természethez, vagyis a bioklimatikus jelző még inkább értelmét nyeri. Sőt mi több, a pázsit mellett a pergolák közelében elhelyezett örökzöldek, tuják, cserepes leanderek vagy pálmák a legkülönfélébb atmoszférát idézhetik elő a kertünkben, így akár egy mindig árnyékos mini-tengerpart is kialakítható a saját otthonunkban.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák