Motorizált redőnyök elektromos hálózatának kialakítása építkezés után

2020-03-05
Csancsa árnyékolástechnika

A lakásfelújítások korát éljük, ez nem is lehet vitás, hiszen a hatvanas-hetvenes években épült, úgynevezett klasszikus Kádár-kockák felett eljárt az idő, így sok esetben hőszigetelés nélkül, ütött-kopott tetőszerkezettel, és ami számunkra leginkább érdekes: korszerűtlen árnyékolástechnikával rendelkeznek. Ebben az esetben feltétlenül szükséges – pláne ablakcsere esetén – gondoskodni a megfelelő árnyékolók kialakításáról, hiszen kifejezetten az egyes redőnytípusok olyan jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt néhány évtizedben, hogy gyakran már az egy évtizeddel ezelőtt szerelt megoldások sem tekinthetők korszerűnek.

Különösen igaz ez az állítás abban az esetben, ha motorizált redőnyökről beszélünk, hiszen a redőnymotorok tekintetében akkora volt a fejlődés a közelmúltban, hogy ma már nemcsak hatékony, csendes, illetve tartós technológiáról beszélhetünk, de mindemellett az árkategória tekintetében is közel olyan elérhetők lettek ezek a megoldások, mint a korszerűnek már aligha nevezhető gurtnis alternatívák. Ennek az oka, hogy egy motorizált redőnyt egyszerűbb, könnyebb és kényelmesebb is mozgatni a kapcsolódó távirányító segítségével, miközben az okosított megoldásoknak köszönhetően lehetőséget biztosít arra, hogy otthonunkban automatizált, önműködő technológiák kaphassanak helyet.

Egy elektromos redőny szerelésének ugyan nincsenek különösebb feltételei – a modern alumínium típusok már szinte kivétel nélkül motorizálhatók –, ellenben az nagyon fontos, hogy az elektromos hálózat a bekötéshez ott legyen az árnyékoló közelében. Ez főként egy már kialakított, berendezett ingatlannál komoly kérdéseket, gyakran problémákat vethet fel, emiatt tehát összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a motorizált redőnyökhöz kapcsolódó elektromos hálózatok kiépítéséről abban az esetben, ha építkezés után kerül rá sor.

Elektromos hálózat kialakítása kész lakóház esetén

Ha olyan ingatlannál szeretnénk motorizált redőnyt alkalmazni, ahol korábban nem gondoskodtak a kapcsolódó elektromos hálózat kiépítéséről, akkor jobb, ha beletörődünk: valószínűleg bontani kell. Hogy milyen mértékben, az többnyire a meglévő hálózattól függ, azonban általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb épület elektromos rendszere úgy kerül ma már kialakításra, hogy a nyílászárók közelében van egy elektromos leállás – legalább egy konnektor vagy egy elosztódoboz –, melyek ideális kiindulási alapot nyújtanak ahhoz, hogy házon belül elvezessük azt a leendő redőny felső részéhez.

Mindezt lakáson belül, hiszen tévedés, hogy a belső elektromos hálózatot kell ilyenkor kivinni a szabadba, hogy a redőnyt hozzá lehessen kapcsolni, éppen ellenkezőleg, a redőnymotorhoz kapcsolódó kábelt kell bevezetni a falak közé, hogy ott a lehető legdiszkrétebb módon kerülhessen sor a csatlakozásra. A bevezetés történhet a nyílászáró tokjának felső sarkánál, de akár a falszerkezet és a nyílászáró tokjának találkozása közti térben is.

Sok esetben egyenesen irtóznak attól, hogy elkészült belső falakat megvéssenek, ami teljességgel érthető, így ideális esetben a hálózat elvezetése akár külső kábelcsatornán keresztül is történhet, melyet utána festhetünk, ezáltal kifejezetten esztétikus összhatást érhetünk el vele. Érdemes egyébiránt az elektromos hálózatot utána kiépíteni, hogy a motoros redőny már a helyére került, hiszen ilyenkor sokkal látványosabb és egyszerűbb megoldások kivitelezhetők, mintha a hálózat előre elkészül, és utólagos toldozásokra, esetleg valamilyen alternatív megoldásokra van szükség, ami gyakran lerontja az egész esztétikai értékét.

Mire figyeljünk oda?

Bár a motorizált redőnyökhöz kapcsolódó elektromos hálózatot mindig szakember alakítja ki és csatlakoztatja, azonban ennek ellenére is fontos lehet nekünk odafigyelnünk néhány dologra. Az egyik ilyen, hogy soha ne fogadjunk el olyan alternatívát, hogy az elektromos vezetékeket egyszerűen kivezetik az oldalkáván keresztül, mert az egyrészt csúnya, másrészt életveszélyes. Nyilván ez a megoldás nagyon egyszerű a kivitelezőnek, azonban ilyenkor az elektromos hálózat gyakorlatilag a szabadban fut, ezáltal nedvesebb időben vagy szélviharral érkező esőben olyan beázás keletkezhet, ami áramütéshez vagy zárlathoz vezethet, de ezt kockáztatjuk a redőny későbbi karbantartásakor vagy leszerelésekor is.

Minden esetben helytelen kialakításról beszélünk, ha a belső elektromos hálózat odakint csatlakozik a redőnymotorhoz. Legyenek akár szabadon a vezetékek, akár a redőnyszekrényben elrejtve, az ilyen kialakítás kifejezetten veszélyes több tekintetben, ezért lényeges megjegyezni, hogy egy motoros redőny bekötése kizárólag akkor helyes – akár építkezés előtt, akár építkezés után vagyunk –, ha a motorhoz kapcsolódó vezeték kerül bevezetésre a lakásba, és az ott csatlakozik a belső hálózathoz, nem pedig fordítva. Csak ebben az esetben garantálható a nedvességtől mentes környezet és a biztonságos kötés létesítése!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák