Napvitorla vagy pergolás árnyékolás?

2016-09-30
Csancsa árnyékolástechnika

A különféle kinti árnyékolástechnikai megoldások közül sokan fedezhetnek fel hasonlóságokat a napvitorla és a pergolás árnyékolás között, amelyek valóban rendelkeznek némi párhuzammal, azonban alaposabb ismerkedést követően rájöhetünk arra, hogy több a különbség a kettő között, mint azt elsőre gondolnánk. Mivel rengetegen nem tudnak dönteni, hogy melyiket alkalmazzák saját kertjükben, ezért az alábbiakban összegyűjtettük a két árnyékoló legjellemzőbb sajátosságait.

Napvitorla

A napvitorla nem véletlenül kapta ezt a nevet, az ilyen vászon alapú árnyékolók ugyanis a kialakítás tekintetében valóban rendkívüli hasonlóságot vonultatnak fel a vitorlásokon alkalmazott orrvitorlákkal. A teraszok és a kinti kertek árnyékolásához az egyik legjobb megoldás, hiszen nemcsak kellemes árnyékot képes garantálni a legforróbb nyári napokon, hanem mindezen túl átengedi a kellemesen hűs szellőt is. Ha a napvitorla impregnált vászonból készül, a tartós kivitelezés miatt évekig képes nem csak a napsugárzástól, hanem a kisebb esőktől is védelmet nyújtani.

Napvitorla vagy pergolás árnyékolás?

A napvitorlák sajátos dizájn elemként sem utolsók, hovatovább teljesen tetszőleges rögzítési pontokhoz feszíthetők ki, de nem csak fixen, hanem a felcsévélhető változatok révén akár mozgatható formában is kivitelezhetők. A napvitorlák révén akár nagyobb területek – egyszerre akár 60 négyzetméter is – lefedhető, és mivel tartóoszlopait mobilizáltan egyaránt kialakíthatjuk, ezáltal akár szezon közben is bármikor áthelyezhetjük az egész árnyékolót. A könnyű és egyszerű kialakítás miatt egyébiránt házilag is könnyedén felszerelhetők. A mozgatható változatok előnye, hogy minden esetben árnyékolási igényünkhöz igazítható, motorizálható, hovatovább egyedi méretre rendelhető.

Pergolás árnyékolás

A pergolás árnyékolás alapötletét a természetes pergolák adták, amelyek olyan faszerkezetek, amelyekre sűrű lugas-növényzetet futtatva kiváló árnyékot adnak a nagy nyári melegben. A pergolás árnyékolók ezen az elképzelésen alapulnak, de a kellemes hűvösséget nem növényekkel, hanem speciális ponyvákkal érhetjük el egy ehhez illeszkedő rolórendszer kiépítésével.

Napvitorla vagy pergolás árnyékolás?

A pergolás árnyékolás során tehát vízszintes állapotban, egy lugashoz hasonlító vázszerkezet felső részén egy kifeszített vászon kerül elhelyezésre, amelynek az egyik végén egy rolós szerkezet, a szélein pedig a vezetést szolgáló acélsodronyok találhatók. Miközben a rolót mozgatjuk, a vászon harmonikaszerűen csukódik és nyílik szét, és a speciális kurblis, avagy manuális megoldás mellett ezt a folyamatot motorizálttá, kényelmesebbé, távirányítóval is vezérelhetővé tehetjük. A pergolákkal kisebb és nagyobb területek egyaránt könnyedén lefedhetők, sőt nemcsak önmagukban, hanem akár még téli kertek vagy teraszok üvegtetőinél is kiválóan alkalmazhatók – egyéni méretben és színekkel.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák