Nem működik a motorizált zsaluzia? Ez lehet az oka!

2018-05-17
Csancsa árnyékolástechnika

A motorizált zsaluzia a modern, sokoldalú és kényelmes árnyékolás legmagasabb szintjét képviseli, hiszen előnyös megjelenése mellett rendkívül aprólékos fényszabályozást biztosít, miközben akár a kanapé kényelméből, egy könnyen kezelhető távirányítóval is vezérelhető. A közhiedelemmel ellentétben a motorizált zsaluziák megjelenése semmiben sem tér el a manuálisan működtethető típusokétól, és a meghibásodási rátájuk sem lényegesen magasabb, hiszen az elektronika meghibásodására ugyanakkora, ha nem kisebb az esély, mint a hajtókaros kialakítás problémájának.

Nem működik a motorizált zsaluzia? Ez lehet az oka!

Természetesen a kivétel néha erősíti a szabályt, így könnyedén előfordulhat, hogy a motorizált zsaluzia működésében hibákat tapasztalunk. Ha tartósan fennálló problémáról van szó, minden esetben kérjük szakember segítséget – már csak az elektromosság miatt se nyúljunk bele a szerkezetbe –, de még mielőtt tárcsáznánk, érdemes feltérképezni a lehetséges hibákat, hátha magunk is megoldhatjuk a helyzetet.

1. Egyszerűen csak túlmelegedett!

A zsaluziák működtetéséhez használt elektromotornak nagy terhet kell megmozgatnia, mely során rengeteg hő keletkezik. Ezt normál esetben hűtőventillátorok és egyéb hűtőrendszerek vezetik el a szerkezettől, de mivel a kérdéses árnyékolónál a helykihasználás mindennél fontosabb szempont volt, a hűtés kimaradt, ezért a gyakori vagy huzamosabb mozgatástól túlmelegedés léphet fel. Hogy a motor ilyenkor ne károsodjon, a beépített biztonsági kapcsoló egyszerűen letiltja az egész eszközt, vagyis a motorizált zsaluzia átmenetileg működésképtelenné válik. Ilyen esetben nem kell kétségbe esni, néhány percnyi pihentetés után a szerkezet ugyanis újra mozgásba hozható.

2. Nem kap áramot!

A hagyományos működtetéssel szemben a motorizált zsaluziák mozgatásához elektromos áram szükségeltetik. Ennek megfelelően áramszünet vagy zárlat esetén az árnyékoló mozgatása ellehetetlenül. Áramkimaradáskor a teendőnk egyértelmű, ellenkező esetben viszont ellenőrizhetjük a biztosítékokat, valamint a központi automatát, de ha itt sem találunk problémát, mindig kérjünk szakértő segítséget, lévén súlyos, tűzveszélyes zárlat is állhat a háttérben, amit feltétlenül fel kell tárni.

Nem működik a motorizált zsaluzia? Ez lehet az oka!

3. Lemerült az elem!

Amennyiben nem működtettük huzamosabb ideig a motorizált zsaluziát, hovatovább áramkimaradás sincs, feltétlenül ellenőrizzük a távirányítóban megtalálható elemeket. Ezek lemerülése ugyanis egyik pillanatról a másikra történhet, ezáltal ha van otthon kompatibilis elemünk, próbálkozzunk meg egy gyors cserével, hátha csak az a baj.

4. Valami megakadályozza a zsaluzia működését!

Természetesen nem biztos, hogy a motoros zsaluzia működésének problémája esetén belül kell keresni a hibát, főként viharok után ugyanis előfordulhat, hogy valamilyen idegen tárgy került a rendszerbe, mely ellehetetleníti a mozgást. Ilyenkor halljuk a dolgozó motorhangot, talán még a lamellák remegését is láthatjuk, de érdemi eredmény nem történik. A szerkezetet ebben az esetben ne erőltessük tovább, helyette vizsgáljuk meg a lamellákat, a lefutókat, és távolítsuk el az esetleges idegen tárgyakat. Ha nem találunk semmit, egy jelentős tisztítást is érdemes megejteni, hiszen a lerakódó kosz és por egyaránt előidézhet működési elégtelenséget.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák