Nyílászáró csere? Ezekre a műszaki jellemzőkre ügyelj!

2016-12-02
Csancsa árnyékolástechnika

Egy nyílászáró csere alkalmából számtalan dologra oda kell figyelnünk abban az esetben, hogy ne csak a legjobbat kapjuk a pénzünkért, hanem mindezen felül otthonunk hőszigetelését is meg tudjuk segíteni az új ajtók és ablakok által. Sokan azonban hiába vannak tisztában azzal, hogy nagyon oda kell figyelni bizonyos dolgokra, ha egyszer nem tudják, hogy pontosan milyen műszaki jellemzőkre ügyeljenek, akkor felesleges minden igyekezet. Ebben próbálunk meg segíteni az alábbiakban!

A fontosabb műszaki jellemzőkről

Tény és való, hogy a nyílászárók kimagaslóan fontos szerepet játszanak egy épület formai megjelenésében, esztétikusságában, komfortérzetében, valamint vagyonvédelmében is, de ami bizonyos szempontból még ezeknél is fontosabb, az a hőszigetelés kérdésköre. Egy átlagos család ugyanis az utolsó tavaszi-, az első őszi- és a nyári hónapokat leszámítva az év jelentős részében fűti otthonát, éppen ezért senkinek sem mindegy, hogy pontosan mekkora költségeket is emészt fel ez a folyamat, hovatovább mennyire lehet kitolni a fűtésmentes időszakokat. A jobb nyílászárók ugyanis jobban tartják odabent a kellemesebb hőmérsékletet, és nehezebben engedik kihűlni a lakást, éppen ezért az új ajtók és ablakok kiválasztásakor mindig arra kell törekedni, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek műszaki jellemzőit a gyártók tanúsítják.

Sokan úgy hiszik, hogy amennyiben egy nyílászáró esetén fel van tüntetve a hőszigetelt elnevezés, akkor az már csak és kizárólag jó lehet, pedig ez egy olyan tág fogalom, amit ebben a formában rengeteg műszaki jellemzővel kell leírni. Ilyen például az úgynevezett hő- átbocsátási tényező is! Ha azt látjuk, hogy egy hőszigeteltnek nevezett ablak ezen tényezője, vagy röviden K-értéke 3, akkor azt érdemes például jó messzire elkerülni, hiszen csak és kizárólag olyan nyílászárókat szabad megvásárolni, amelyek kapcsán a hő-átbocsátási tényező az egyhez közelít.

Mindezen felül fontos még figyelembe venni a kinézett nyílászáró esetén olyan műszaki paramétereket is, mint a víz- és légzárás, a szélterheléssel szembeni ellenállás, a mechanikai tartósság, a léghanggátlás, valamint a tisztíthatóság.

Amire még fontos odafigyelni!

Magyarországon az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló törvény külön paragrafusban kötelezi az összes nyílászáró gyártót és forgalmazót, hogy itthon csak és kizárólag olyan ajtók és ablakok kerülhetnek forgalomba, amelyek rendelkeznek azt alábbi két dokumentációval:

  • Minőségtanúsítás, amely mindent tartalmaz a gyártóról, így a nevét, címét, a termék fantázianevét, osztályba sorolásának jelzeti számát, valamint a bizonyos minőségkülönbségeket meghatározó műszaki paramétereket.
  • Használatkezelési útmutató, amely teljes körűen tájékoztatja a vásárlót minden olyan szempontról, amelyre a beépítés során figyelni kell, illetve ami a rendeltetésszerű használathoz szükséges.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák