Redőnyt rácsos ablakra? Semmi sem lehetetlen!

2018-10-11
Csancsa árnyékolástechnika

A lakótelepi lakások földszintjein nagyon gyakran alkalmaznak a kivitelezők rácsokat a nyílászárókon, de biztonsági okokból más esetekben is sokszor találkozhatunk ezzel a megoldással. Noha a betörők ellen a megfelelő kialakítású rácsok valóban jó szolgálatot tehetnek, a külső árnyékolók felszerelését azonban gyakran megnehezítik, éppen ezért gyakori kérdés ilyen esetekben, hogy a rácsos ablakra vajon szerelhető-e redőny?

Van akadálya, de nem lehetetlen!

Hogy a kérdésre rögtön az elején röviden válaszoljunk: igen, egy rácsos ablakra is szerelhető redőny az esetek többségében, azonban mind az árképzésben, mind a munkavégzés időtartamában meglátszik majd, hogy nem egy rutinfeladatról van szó. Ami a téma kapcsán a legfontosabb, hogy a vakolható tokos redőnyt mindenképpen felejtsük el – ha csak nem egy jelentősebb homlokzati átalakítás zajlik éppen –, többnyire külső tokos redőnyben gondolkozzunk, ami azért okozhat váratlan meglepetéseket, mert a nagyobbacska redőnyszekrény teljes egészében kilóg a nyílásrázóhoz viszonyítva, méretét tekintve pedig a rács kialakításának függvényében komoly problémákat idézhet elő.

A legtöbbször ugyanis a külső tokos redőnyöknél ez szokott gondot okozni, hiszen a lefutók és maga a palást biztosan elfér a rács mögött, azonban ha nem hagytak elég helyet neki a kivitelezők – legalább 15-20 centimétert az ablaktól –, akkor a munkálatok csak jelentősebb átalakítás mellett végezhetők el. Persze alternatívaként érdemes lehet elgondolkozni valamilyen hatékony belső árnyékolón, hiszen a reluxák vagy a roletták, sőt a szalagfüggönyök egyaránt hasonló árkategóriában mozognak, esetenként ráadásul olcsóbbak is lehetnek. Nyilván hatásuk össze sem hasonlítható egy redőnyével, sőt mi több, a szigetelés tekintetében szintén hagynak maguk után kívánnivalót, azonban ennyi kompromisszumot egy lényegesen jobb ár és kevesebb idegeskedés mellett érdemes lehet vállalni.

Ha mégis ragaszkodunk a redőnyhöz

Amennyiben mégis hajthatatlanok lennénk, és szeretnénk rácsos ablakunkra redőnyt szereltetni úgy, hogy az normál esetben nem fér el, akkor sem kell kétségbe esni, azonban ehhez a munkához szükséges felkeresni egy megfelelő lakatos szakembert, hogy alakítsa át a kérdéses rácsot, vagy készítsen egy teljesen újat, mely kompatibilis lesz egy külső tokos redőnnyel. Hogy ezzel a munkával mennyire emelkedik meg az árnyékoló beépítésének a költsége, az minden esetben a lakatoson múlik, ellenben a rács eltávolítása után az árnyékoló már plusz költségek nélkül telepíthető, lévén elhárul az addigi akadály.

Sőt mi több, ilyen esetekben a rács átalakítható akár egy zsaluziához is, mely néhány esetben nagyobb helyigényű ugyan, de ha jobban szeretnénk ezt a típusú kültéri árnyékolót, a megfelelő szabad tér megteremtésével rácsos ablakra is felszereltethető.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák