Terasz árnyékolása zsaluziával? Egy hatékony és mutatós megoldás!

2019-08-29
Csancsa árnyékolástechnika

A terasz árnyékolása kifejezetten nehéz feladat abban az esetben, ha már eleve fedett helyről van szó - netán egy pergolával, napellenzővel vagy Veranda árnyékolóval biztosítottuk fentről a napvédelmet -, hiszen ilyenkor kizárólag a függőleges kialakítással ellátott megoldások jöhetnek csak szóba. Ilyen példának okáért a függőleges napellenző vagy éppen a függőleges textil árnyékoló, melyek hatásosak ugyan, de tartósságuk és hatásfokuk egyaránt megkérdőjelezhető.

Terasz árnyékolása zsaluziával? Egy hatékony és mutatós megoldás!

Mindkét megoldás ugyanis textilalapú árnyékoló felülettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy bár a napsugárzást fel tudják fogni, közvetlen napsütés esetén árnyékot adnak és a meleg egy részét is távol tartják, de messze nem olyan mértékben, mint például egy redőny vagy egy zsaluzia. Sokan úgy gondolják, hogy ezt a hatásfokot egy teraszon nem is lehet elérni, csakhogy ez ebben a formában óriási tévedés, egy zsaluziával például kifejezetten könnyen fedhetjük egy nyitott kiülő oldalait, csakhogy ennek megvannak a maga feltételei.

A zsaluzia rögzítéséhez elengedhetetlen feltételek

Mielőtt bárki beleélné magát, egy zsaluzia telepítését nem minden esetben lehet kivitelezni bármilyen teraszon, ehhez ugyanis szükséges, hogy biztonságos rögzítési pontok legyenek a kérdéses kiülőnél. A jelenleg ismert lehetőségek fényében ugyanis ilyen esetekben kizárólag a külső tokos vagy a homlokzati zsaluziák szerelésére van lehetőség, melyeket nem kell ugyan túl sok helyen megfogatni, de a fontosabb pontokon elengedhetetlen lesz a betonfal vagy azzal egyenértékű alap biztosítása.

Ennek megfelelően a zsaluzia bár egy terasz árnyékolásakor is nagyon előnyös megoldás, de megfelelő rögzíthetőség nélkül le kell mondanunk róla. Sok esetben elegendő, ha a terasz oldalain egy-egy erősen rögzített fagerenda található, de a legjobb minden esetben az, ha betonozott, téglából vagy valamilyen más betonelemből kirakott oszlopok találhatók. Ezen felül egy terasznál csak a méretek lehetnek befolyásoló tényezők, ha ugyanis túl széles, a két rögzítő oszlop közti távolság, akkor egy ilyen árnyékoló a masszív tokszerkezet ellenére sem lesz alkalmazható.

Miért előnyös zsaluziát alkalmazni a teraszon?

Bizonyára sokakban megfogalmazódott a kérdés a fentiekben, miszerint miért is előnyös, ha a teraszon nem valamilyen ponyvás árnyékolót alkalmazunk, hanem inkább a zsaluzia felszerelése mellett döntünk? Az egyik legfontosabb előny a sokoldalú árnyékolási lehetőség, hiszen a zsaluzia forgatható lamelláinak köszönhetően úgy tudunk félárnyékot elérni a teraszon, hogy közben legalább részlegesen megmaradjon a kilátás, illetve a bioklimatikus hatás, vagyis az az érzés, hogy még mindig a szabadban pihenünk, és nem egy ponyva vagy alumíniumfal mögött.

A rengeteg beállítási lehetőség mellett fontos kiemelni továbbá, hogy a zsaluziák nagyon erős alapanyagból készülnek, masszív tokszerkezet és csak jelentős erőhatásra deformálódó lamellák jellemzik, tehát a nagyobb szél nem tud belekapni úgy, mint egy ponyvás árnyékolóba, ami ilyen esetben úgy viselkedik, mint egy hajó vitorlája. Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a vastag lamellák nemcsak jóval tartósabbak, hanem a napsugárzásból még a fényt sem engedik át, tehát a hatásosabb árnyékolás mellett a nagy melegtől is megszabadíthatjuk kiülőnket.

Terasz árnyékolása zsaluziával? Egy hatékony és mutatós megoldás!

Az elhangzottakon felül egy sor más egyéb előnyös tulajdonság is kiemelhető még a teraszokon alkalmazható zsaluziák kapcsán, lévén ez a megoldás például nemcsak a kiülőn eltöltött időt teszi sokkal privátabbá, de mindezen felül a terasz, sőt az egész lakás megjelenését is feldobhatjuk vele. Nem véletlenül, hiszen egy zsaluzia kifejezetten modern megjelenéssel rendelkezik, már-már futurisztikus összhatást kelt a felszerelése után, ami bizonyos esetekben - például nyitott telkes teraszoknál vagy nyaralóknál - még a biztonságot is növelheti.

Kényelem a teraszon

Bár a ponyvás árnyékolók esetében is működőképes megoldás, azonban a zsaluziáknál lényegesen elfogadottabb és egyszerűbb kialakítani a motorizációt. Természetesen egy teraszra szerelt zsaluziánál is működőképes alternatívát jelent a hajtókar beépítése, azonban az elektromotor alkalmazása sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, nem mellesleg megnyitja a kaput az automatizálás, avagy az önműködő intelligens lehetőségek előtt.

Egy zsaluzia ugyanis ilyen esetekben felszerelhető különféle érzékelőkkel, melyek közvetlenül az elektromotorhoz csatlakoznak, és figyelik az időjárás vagy a napszakok változását. Így ha garantáltan árnyékban szeretnénk elfogyasztani a teraszon a munka utáni kávénkat minden nap, akkor beállíthatjuk, hogy hazaérkezésünk idejére a lamellák összezárjanak, és kellemesen hűvös környezetet teremtsenek, ami a kényelem és a komfort legmagasabb szintjét jelenti majd. Mindez pedig természetesen csak az automatizálási lehetőségek jéghegyének a csúcsát jelenti, hiszen egy ilyen megoldás csatlakoztatható az okos otthon rendszeréhez, és megannyi más extra tulajdonság is kihozható belőle.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák