Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy csak a Csancsa Bt. által felszerelt zsaluziák javítását vállaljuk.

A zsaluzia az irodaházak és a modern lakóépületek egyik népszerű árnyékolója, amely bár ritkán hibásodik meg, de ha javításukra van szükség, az minden esetben szakértelmet, ezáltal szakembert igényel. A zsaluziák javítása a legtöbb esetben elvégezhető a helyszínen, de a mennyiség, valamint a probléma függvényében előfordulhat, hogy szükség van az árnyékoló elszállítására.

Mint minden belső árnyékolónak, úgy természetesen a zsaluziának is megvannak az úgynevezett típushibái, amelyek gyakrabban előfordulnak, mint más problémák. Ilyen többek között a felhúzáshoz használt szalag elszakadása, valamint a forgatást végző szerkezet házának a meghibásodása, ami mellett más mechanikai gond is felléphet, hiszen egy gyakran mozgatott, rendszeresen igénybe vett szerkezetről beszélünk.

A zsaluziák kapcsán előfordulhat még a lamellák sérülése, ami huzatban, erős szélhatásra, vagy ismeretlen eredetű erőhatásra meghajolhat, megcsavarodhat, illetve eldeformálódhat. Ezek javítása általánosságban nem megoldható, ellenben cserével természetesen könnyedén orvosolható.

A felhúzó szál és a forgató ház cseréje mellett – amelyek tehát a szerkezet típushibáinak tekinthetők – a zsaluziák kapcsán javításra szorulhat még a létra, a tengely, a kurblis szett, a hajtómű, valamint motorizált árnyékoló esetén maga a motor is.

A zsaluzia felhúzó szálának javítása

A felhúzó szál a zsaluzia egyik gyengepontja, amely nagyon gyakran hajlamos a szakadásra. Ez nem meglepő, hiszen az alkatrész a felelős az árnyékoló felhúzásáért és leeresztéséért, ezáltal gyakran használjuk, hovatovább jelentős súlyt mozgatunk meg vele. A felhúzó szál a karnisban megtalálható forgatóházhoz kapcsolódik, ami egy külön tengellyel meghajtva képes tekerni a szalagot. A felhúzó szál mérete rendszerint a lamellák méretétől és típusától függően változik, ezáltal míg az 50-80 milliméteres lamellákhoz átlagosan 6 milliméteres szalagot használtak, addig a manapság jellemző 90 milliméteres lamellákat 8 milliméteres szállal mozgatjuk. A felhúzó szállal együtt érdemes egyébiránt a forgató házra is vetni egy pillantást a csere idején, hiszen jellemzően egyszerre, vagy hasonló időintervallumban hibásodnak meg. A felhúzó szálak rendszerint terylenből, egy nagyon speciális, erősen UV-álló alapanyagból készülnek, melynek magas kopásállóságát és nyúlékonyságát tovább növeli a speciális szövési megoldás is.

A zsaluzia forgatóházának javítása

A zsaluziák másik, gyakran javításra szoruló eleme a forgatóház, amely a kapcsolódó gyöngylánccal együtt az árnyékoló működéséért felelős. A forgatóház gondoskodik például a lamellák felfelé és lefelé való mozgatásáról, míg a gyöngylánc a forgatásukat teszi lehetővé. Az alkatrész meghibásodása több okból kifolyólag is bekövetkezhet, amit cserével könnyen és gyorsan orvosolhatunk. A legtöbb esetben a meghibásodást a felhúzó szál szakadása idézi elő, de a forgató gyöngylánc helytelen működése egyaránt elősegítheti. A hiba jellemzően nem egyik napról a másikra jön elő, éppen ellenkezőleg: kezdetben a zsaluzia mozgatása akadozottá válik, majd egyre hangosabban kezd működni a megszokottnál. Mivel a forgatóház cseréjéhez a teljes zsaluziát szét kell szerelni, ezért a kérdéses hiba elhárítása gyakran hosszabb időt is igénybe vehet.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák