6 ok, amiért nekünk is szükségünk van egy automatizált redőnyre

2019-09-19
Csancsa árnyékolástechnika

Az automatizált redőnyök manapság alighanem a leginnovatívabb megoldások a modern árnyékolástechnika világában. Bár sokan futurisztikus, már-már sci-fi megoldásnak gondolják, hogy egy motorizált redőny a kapcsolódó szenzorok segítségével automatikusan reagáljon a környezetére, ezáltal az igényeinkhez igazodva magától működjön, pedig ez ma már nem a távoli jövő, hanem maximálisan a jelen, egy mindenki számára elérhető technológia.

Így támogatja otthonunkat ősszel egy minőségi kültéri árnyékoló

Természetesen ugyanez elmondható az önvezető luxusautókról is, hiszen ezek a járművek szintén bárki által megvásárolhatók, a probléma csak az, hogy gyakorlatilag megfizethetetlen árkategóriát képviselnek. Sokan úgy gondolják, hogy az automatizált redőnyök egyaránt ebbe a kategóriába tartoznak, de valójában szó sincs ilyesmiről. Noha tény és való, hogy a közönséges gurtnis kialakításhoz viszonyítva jóval többe kerülnek, de ha az árnyékoló motorizációja megtörtént, akkor az önműködést lehetővé tevő szenzorok, illetve a kapcsolódó elektronikák már minimális befektetést jelentenek.

Hogy fogalmunk sincs róla, miért lenne szükségünk egy automatizált redőnyre? Összegyűjtöttünk néhány okot, melyek rávilágítanak az önműködő árnyékolók létjogosultságára!

1. Kényelem

Az egyik leggyakrabban hangoztatott pozitívum az automatizált redőnyök kapcsán minden kétséget kizáróan a kényelem, hiszen bár a motorizált megoldásból fakadó távirányítós mozgathatóság is kifejezetten népszerű és könnyed alternatíva a működtetésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben - megfelelő beállításokkal - nekünk hozzá sem kell nyúlnunk az árnyékolókhoz. Reggel maguktól beengedik a napfényt, sötétedéskor maguktól lezárnak, vihar esetén óvják az ablakokat, ha pedig manuális beavatkozásra van szükség, egyetlen gombnyomásra felülírhatjuk az egészet.

2. Sokoldalú beállítási lehetőségek

Ahogy fejlődnek az automatizált redőnyök, úgy nyílnak meg az emberek előtt az újabb technológiai lehetőségek, melyek megannyi extra beállítást tesznek lehetővé. Nyilván ez szenzorfüggő is, hiszen alkalmazhatunk a szélre, a fényerősségre vagy éppen a hőmérsékletre reagáló érzékelőket – netán ezek együttesét –, melyekkel hihetetlenül összetett megoldásokat kalibrálhatunk. Megtámogathatjuk otthonunk szigetelését, biztonságát, a saját komfortunkat, eltérő működési metódusokat állíthatunk be minden napra – a határ majdnem a csillagos ég.

3. Távoli elérés

Ha redőnyünket automatizáltuk, azzal gyakorlatilag egy hálózatba kötött okosárnyékolót kapunk, amit ennek megfelelően nemcsak a lokális rendszerről tudunk programozni, hanem akár távolról is. Ha van szélessávú internet az okostelefonunkon, a kapcsolódó társalkalmazás jóvoltából akár a tengerparton ücsörögve is könnyedén mozgathatjuk otthon az árnyékolókat, ami közel sem csak kényelmes és extravagáns megoldás.

4. Biztonság

Hanem biztonságos is! Az automatizált árnyékolók ugyanis addig működnek a beállításaink szerint, amíg felül nem írjuk őket, illetve van áram, ami üzemeltesse őket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyünk akár a munkahelyen, vagy töltsük éppen kéthetes nyaralásunkat, az árnyékolók ugyanúgy mozognak tovább, ami azt a hatást kelti, hogy mindig tartózkodik valaki a házban, vagyis nem kell tartanunk az illetéktelen behatolóktól. Ha mégis szerencsét próbálna valaki a betöréssel, az automatizált redőnyök alapját a fékekkel ellátott motorizált megoldások adják, vagyis sem könnyen, sem gyorsan, sem hangtalanul nem sok esély lesz a palást felfeszítésére.

5. Spórolás

Hogy miként lehetne spórolni egy alapvetően drága konstrukcióra felépülő árnyékolóval? A megvásárlásakor nyilván sehogyan sem, de utólag egy ilyen felépítmény mindig visszahozza az árát úgy, hogy jelentősen csökkenthetjük vele a rezsiköltségeket. Nyáron például mindig időben leereszt, hogy távol tartsa a káros napsugarakat, télen éppen fordítva jár el, hogy támogassa a fűtést, esténként pedig extra légréteget képez a nyílászáró előtt a szigetelés növelésének érdekében. Ezzel egy évben több ezer, extrém esetben akár több tízezer forintot is megspórolhatunk majd a fűtésen és a hűtésen, arról nem is beszélve, hogy a lakás komfortszintje mindvégig jelentősebb lesz.

6. Elegancia

Sokan azért (is) tartanak az automatizált redőnyöktől, mert abban a tévhitben élnek, hogy a motorizálással és a kapcsolódó szenzorokkal drasztikusan megnövekszik az árnyékoló mérete, és olyan robosztus kialakítást kaphat, ami már az elegancia rovására mehet. Ez azonban tévedés! Az elektromotorok ma már rendkívül miniatűr kiszerelésűek, és teljesen el vannak rejtve a redőnyszekrényben, az árnyékoló tengelyében, emiatt ránézésre csak az különbözteti meg őket a gurtnis kialakítástól, hogy hiányzik az előbbit mozgató kötélzet. A szenzorok már kényesebb kérdéseket vetnek fel, hiszen ezek látszanak, de egyáltalán nem nagyok, többségük egészen miniatűr érzékelő, vagy ha nagyobbak – mint a szelet mérő eszközök –, akkor is modern, látványos megjelenéssel büszkélkedhetnek.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák