A fa nyílászárók legnagyobb előnyei

2016-11-25
Csancsa árnyékolástechnika

A fa nyílászárók egyik legnagyobb előnye minden kétséget kizáróan a természetesség, hiszen a famintázat igazi egyéniséget képes biztosítani otthonunknak, sőt minden egyes nyílászárónak is, éppen emiatt az ember közérzete lényegesen javul, ha természetes anyag van a közelében. Már csak maga a tudat is sokkal kellemesebb érzéssel tölti el az embert, ha tudja, hogy nem műanyag, hanem természetes fa veszi körül az ablakok tekintetében.

Nyilván ennek a természetességnek sajnos ára is van, ezáltal aki fa nyílászárót szeretne, annak mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe, de ezért biztosan egy igazán egyedi darabot kap cserébe, aminek nem egy gép, hanem kizárólag az emberi természet szab határokat. Alapesetben három rétegragasztott, illetve előre legyártott profilból készülhetnek a fa nyílászárók, amelyek a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan modern vasalással és zárszerkezettel rendelkeznek, mint a műanyagok. A hármas rétegragasztás egyébiránt azt a célt szolgálja, hogy a nyílászárók szilárd és szikár szerkezetűek maradjanak évek múltán is, ergo ne vetemedjenek, amit tovább fokoz, hogy a profil rétegeinek szálirányát a legtöbb modellnél egymással szembe helyezik el.

Felületkezelés és javíthatóság

A fa nyílászárók kapcsán a felületkezelés az egyik legnagyobb előny és hátrány egyben, hiszen néhány évente utólagos kezelést és festést igényelnek – ez legjobb esetben is maximum 5-6 évet jelent –, ami bár sokak számára hátránynak tűnik, de összességében inkább előnynek kellene tekinteni rá, hiszen ezzel megkapjuk a lehetőséget, hogy bármikor megváltoztassuk nyílászáróink árnyalatát és színét akár drasztikus mértékben is. Hovatovább, míg a műanyag ablakok élettartamának növelése érdekében semmit sem tehetünk, a fa esetében a rendszeres kezeléssel nagyon is sokat.

A fa nyílászárók kapcsán kifejezetten komoly előny még, hogy nagyon jól javíthatók is! Nemcsak egyszerűen üvegezhetők, hanem zárszerkezetük vagy vasalásuk is ugyanolyan jól cserélhető, mint a műanyag társaiknál, sőt mi több, ha megsérült vagy megkarcolódott a faszerkezet, csak egy kis csiszolópapír, egy kis alapozó, valamint egy csipetnyi festék, és mintha mi sem történt volna.

Tévhitek a fa nyílászárókról

A fa nyílászárók kapcsán sajnos rengeteg tévhit kering az emberek között! Az egyik legáltalánosabb az, hogy rosszabbak, mint műanyag társaik, ami ebben a formában egyáltalán nem igaz, hiszen ugyanaz a szigetelés és ugyanaz a zárszerkezet található meg bennük, ami légmentesen képes ráfeszíteni a szárnyat a tokra, amelyen keresztül így garantáltan nem juthat be kintről hideg vagy meleg levegő. Ezt a három faréteg közötti víz és légmentes ragasztás még tovább fokozza, de a többrétegű UV stabil lazúrozás is ezt a hatást erősíti. Nem véletlen tehát ma már az, hogy a kéményseprők vagy a fűtésszerelők az újabb típusú fa nyílászárók esetében is megkövetelik a szellőző telepítését.

A fa és műanyag ablakok között a teljesítmény tekintetében tehát ma már nincs különbség, ugyanúgy szigetelnek, és ugyanazt a hatást várhatjuk tőlük. Nyilván léteznek olcsóbb profilok, amelyek okozhatnak kellemetlen perceket, de ezeket egyetlen kereskedő sem ajánlja jóhiszeműen egyetlen lakóházra sem, hiszen az ilyen nyílászárók nemcsak a szigetelés szempontjából rossz minőségűek, hanem szerkezetileg sem túl tartósak. Felismerésük azonban nem nehéz, hiszen egyrészt olcsóbbak, mint az átlag, másrészt pedig tapintásra is könnyednek tűnnek, recsegnek-ropognak, zárszerkezetük pedig sokszor akadozva jár, problémásan működik és így tovább. Az ilyen fa nyílászárót értelemszerűen ne vásároljuk meg, a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott változatokat azonban nyugodt szívvel.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák