A minőségi gurtnis redőny beépítésének feltételei

2020-02-06
Csancsa árnyékolástechnika

Noha az árnyékolástechnika világa az elmúlt néhány évben határozottan elmozdult a motorizált megoldások irányába, azért még mindig sokan gondolkoznak kézzel mozgatható gurtnis megoldásokban, melyek kevésbé kényelmesek, nem túl modernek, de mindenki által jól ismertek, és ami talán a legfontosabb, az ár-érték arány tekintetében nagyon jók. Sok esetben azonban a gurtnis kialakítás nem megvalósítható, ami sokak számára meglepő lehet, mint ahogyan az is, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a mechanizmust miként alakítják ki.

A redőnygurtni megfelelő bevezetésének ugyanis nagyon lényeges feltételei vannak, melyeket mindig fontos szem előtt tartani egy ilyen árnyékoló telepítésekor. Hogy mégis melyek ezek a feltételek, és mire kell vigyázni?

Már a felmérés során nagyon oda kell figyelni

A helyszíni felmérésre a közhiedelemmel ellentétben nemcsak azért kell sort keríteni, hogy megfelelő körültekintéssel le lehessen venni a leendő árnyékoló méreteit, hanem azért is, hogy a körülmények szintén számításba jöjjenek. Kritikus pontot jelenthetnek például ezen a téren a nyílászárók, azok szerkezetei és típusai, de főként utólagos hőszigetelés esetén az is, hogy milyen körültekintéssel lett kialakítva az ablaknyílás. Rengetegszer találkozni ugyanis olyan problémákkal, melyek a nem körültekintő ablakcsere vagy a problémás hőszigetelés miatt ellehetetlenítik a gurtnis redőny alkalmazását.

A minőségi gurtnis redőny beépítésének feltételei

Gyakran ugyanis nem veszik számításba azt, hogy a nyílászáróra a későbbiekben külső tokos redőny kerülhet, ezáltal kihagyják például a különféle toktoldó szerkezeteket, melyek utólag már vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán alkalmazhatók. Ilyen toktoldókkal ugyanis biztosított, hogy semmi sem takarja majd el a nyílászárók szerkezetét, ami a későbbiekben akadályt jelenthet a beszerelés kapcsán.

A gurtnis redőny szerelésének feltételei

A fenti problematika azért nagyon lényeges egy gurtnis redőny alkalmazásakor, mert ezeknek az árnyékolóknak a rögzítéséhez elengedhetetlen, hogy teljesüljenek bizonyos feltételek. Melyek ezek?

  • Ha minőségi gurtnis redőnyt akarunk, akkor lényeges, hogy az ablak vagy az ajtó tokján elegendő hely maradjon ahhoz, hogy a tokra merőlegesen tudjuk bevezetni a lakásba magát a gurtnit. Ezt sokan nem tartják lényegesnek, azonban a ferdén bevezetett gurtnival előfordulhat, hogy a kötél idő előtt elkopik, elszakad, de olyan eshetőséggel is számolni kell, hogy a gurtni egyszerűen leugrik a redőnytárcsáról, rátekeredik a tengelyre, és az árnyékoló működésképtelenné válik, amit csak szakember segítségével lehet orvosolni.
  • Szintén lényeges pont a minőségi bevezetésnél, hogy a merőleges kialakításkor a gurtni furata ne szakadjon bele a nyílászáró tokjának falcszerkezetébe. Ez a lépcsőzetes kialakítás ugyanis nagy odafigyelést és tapasztalatot kíván, hiszen rossz kivitelezés esetén vagy az ablakot és az ajtót nem tudjuk megfelelően becsukni, vagy ha mégis, akkor a redőnypalást működtetése lesz akadályozott.
  • Soha nem kerülhet továbbá az ablakszárny fölé vagy elé merőleges bevezetés esetén a gurtni, hiszen amennyiben előtte húzzuk keresztül a vastag kötélzetet, akkor azzal rögtön ellehetetlenítjük az ablak nyithatóságát.
  • Nagyon fontos, hogy mindig elegendő hely legyen a redőnygurtni bevezetésének, méghozzá nemcsak a nyílászáró kültéri-, hanem beltéri oldalán is. Ennek a mértéke általánosságban 6-7 centiméter - vagyis ekkora helynek kell lenni a faltól az ablakszárny kezdetéig -, de sok esetben már elegendő lehet az 5-6 centiméter is, ez mindig az ablak típusától és a leendő redőnytől is függ. Ez természetesen a kültéri oldal, a lakásban ennyit ritkán hagynak a szakemberek, de szerencsére nincs is rá szükség, hiszen ilyen esetben a fal és az ablakszárny között elegendő, ha 3-4 centiméter hely van, hiszen emellett kényelmesen és esztétikusan bevezethető, illetve rögzíthető a gurtni.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák