A redőny motorizálásának két legfontosabb feltétele

2018-11-08
Csancsa árnyékolástechnika

Ma már egyre általánosabbak az árnyékolástechnika világában is a motorizált megoldások, ezáltal egyre többen kérik redőnyeiket kiegészítő elektromotorral, ami valóban egy kényelmes, biztonságos és hosszabbtávon költséghatékony megoldás, azonban vannak bizonyos feltételei. Ezekkel viszont sokan nincsenek tisztában, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük a két legfontosabb kritériumot, melyek megléte már 99 százalékban lehetővé teszi az árnyékolók motorizálhatóságát. Hogy melyek ezek?

Az első: Legyen alumínium redőny!

Bár akad néhány olyan prémium kategóriás műanyag redőny is, melyek a masszív alumínium alkatrészeknek köszönhetően motorizálhatók, azonban ezek már az ár tekintetében olyan magasságokba emelkednek, hogy sokkal jobban járunk egy alumínium árnyékolóval. Természetesen más pozitívuma és előnye is van annak, hogy a könnyűfém megoldást ajánlják ebből a célból, a masszívabb és biztonságosabb kialakítás miatt ugyanis egy elektromotor sokkal hatásosabban képes megmozdítani a szerkezetet, kevésbé tud kárt tenni benne, mint a műanyagban, melynél a kopás és a deformáció lényegesen gyakoribb lehet ilyen esetekben. A motorizálás ugyanis önmagában nagyobb extra terhet ró a redőny szerkezetére, ami az alumíniumnak meg sem kottyan, ellenben a műanyag típusban hosszabb távon kárt tehet. Fontos kritérium még ezen a téren, hogy a redőnypaláston legyen úgynevezett szétcsúszást gátló eszköz, mely minden esetben a helyén tartja a léceket.

A második: Legyen elvezetve a redőnyhöz az elektromos hálózat!

Sokan csak akkor döbbennek rá a motorizált redőny egyik legfontosabb követelményére, amikor a forgalmazó felhívja a figyelmet arra, hogy az elektromotor miatt ezeket az árnyékolókat természetesen elengedhetetlen lesz csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. Mivel a redőnyök a nyílászáróra kerülnek, az ablakok és az ajtók közvetlen közelébe pedig csak nagyon ritkán helyeznek konnektorokat, ezért ez a folyamat rengeteg esetben falbontással jár, lévén az elektromos vezetékeket el kell húzni a redőnyszekrény közelébe, hogy ott egy villanyszerelő rá tudja kötni a motort. Ezt kialakított homlokzat esetén célszerű inkább belül megvalósítani, hiszen egyszerűbb belülről bepucolni egy kis vésést, majd gletteléssel és meszeléssel eltüntetni a nyomokat, mint odakint. Alternatívaként a kábelcsatornás megoldás is szóba jöhet, de ez esztétikailag nem mindig a legjobb megoldás, noha sok esetben megvalósítható ízlésesen, pláne némi kreativitással.

Miért jobb egy motorizált redőny?

A motorizált redőnyök kapcsán sokan úgy gondolják, hogy a plusz kiadások, valamint az extra munka nem megtérülő befektetés, azonban ezt az alábbiakban pontokba foglalva igyekszünk megcáfolni. Egy motorizált redőny tehát a következő dolgok miatt előnyösebb a gurtnis megoldásokhoz mérten:

  • Sokkal kényelmesebb, hiszen fali kapcsolóval, vagy távirányítóval akár ágynyugalomból is vezérelhetjük redőnyeinket.
  • A megfelelő szenzorokkal önműködővé tehető, ezáltal fényérzékelőkkel automatikusan nyithat vagy zárhat az első napsugarakra, sőt automatikusan megóvhatja nyílászáróinkat vihar idején.
  • Az automatizálás miatt dinamikusan kiegészítheti otthonunk hűtését és fűtését, amivel rengeteget spórolhatunk rezsiköltségeinken már egyetlen szezonban is.
  • Lehetővé teszi a távoli működtetést, ezáltal egy számítógép vagy egy okostelefon is elegendő ahhoz, hogy akár a világ másik feléről is zárjuk, illetve nyissuk árnyékolóinkat.
  • Az intelligens megoldásoknak hála hozzáilleszthetők egy okosotthon rendszereihez, így kiegészítheti a termosztát vagy a világítás működését is.
  • Magasabb szintű biztonságot kínál, hiszen a beépített motorfékek lehúzott állapotban meggátolják a redőnypalást feltolását, ezáltal az illetéktelen behatolók átjutását a nyílászárón.
  • A fizikai védelem mellett az automatizálással becsaphatja a betörőket, hiszen az önműködés miatt még egy hosszabb nyaralás során is azt a hatást kelti, mintha valaki otthon tartózkodna.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák