Az elektromos redőnyök működtetési lehetőségeiről

2019-11-07
Csancsa árnyékolástechnika

A redőnyök mozgatása hosszú évtizedeken át szinte kizárólag a gurtnis megoldásra épült. Biztosan mindenki találkozott már olyan árnyékolókkal, melyeket ezzel a kifejezetten egyszerű technológiával lehetett mozgatni, és bár a múltban rengeteg fejlődésen, mondhatni finomhangoláson esett át a technika, az alapok mindvégig változatlanok maradtak. A gurtnis kialakítás lényege ugyanis, hogy a redőnypalástot tartó tengelyt egy kötél segítségével tudjuk mozgatásra bírni, ezáltal húzással növeljük-, engedéssel pedig csökkentjük a kilátást.

Az elektromos redőnyök működtetési lehetőségeiről

A gurtninak sokáig nem igazán volt megfelelő alternatívája, azonban a modern technológia, a fejlesztések az árnyékolástechnika világát is utolérték, aminek jóvoltából ma már teljesen hétköznapinak nevezhető az úgynevezett motorizált megoldás. Olyannyira, hogy ezt is sikerült már továbbfejleszteniük a szakembereknek, így jelenleg az elektromos redőnyöknek szintén több működtetési lehetőségük van még akkor is, ha az automatizálást, tehát az önműködő tulajdonságokat teljesen külön kezeljük. Hogy milyen megoldásokról van szó?

Irányítás kapcsolóval

Mondhatni az igazi klasszikus. A legelső elektromos redőnyök már jóval a rádiótechnológia kifejlődése előtt megjelentek, és bár hazánkban nem voltak túl jellemzőek, azonban a nyugati országokban egészen széles körben elterjedtek. Ennek a lényege az, hogy a beépített elektromotorhoz közvetlenül egy falra szerelt kapcsoló tartozik – nagyjából egy villanykapcsolóhoz hasonlóan –, tehát annak megnyomásával és elengedésével lehetett mozgásra bírni a palástot. Bár a technológia működőképes volt, sok esetben annyira magas árkategóriát képviselt, hogy egy kisebb zsákutcának tűnt, hiszen ugyanúgy el kellett menni a kapcsolóig, mint a gurtnis kialakítás esetében, tehát még csak a komfortot sem sikerült növelni vele.

Irányítás távirányítóval

Az elektromos redőnyök világában jelentős előrelépést jelentett, amikor megjelentek az első olyan motorok, melyek jeladóval ellátva lehetővé tették, hogy kapcsoló helyett távirányítással lehessen működtetni őket. Itthon gyakorlatilag ezeknek sikerült elterjedniük – ennek az oka több tőről fakad –, ami kifejezetten szerencsésnek nevezhető, hiszen technológiailag valóban egy akkora továbblépés, illetve annyira komfortosabb működtetést tesz lehetővé, hogy a legtöbb tulajdonos számára megérte az extra befektetést. Lényege, hogy a redőnypalástot egy kapcsolódó távirányítóval működtethetjük, hála a motorhoz kapcsolódó adóvevőnek, így akár ágynyugalomból is szabályozhatjuk a kérdéses árnyékolók állását.

Irányítás okostelefonnal

Az okostelefonok előretörése az elmúlt évtizedben szinte mindent megváltoztatott. Nem meglepő, hogy az árnyékolástechnika világában is gyorsan reagáltak erre az új irányvonalra, aminek jóvoltából módosítottak egy kicsit az elektromotorokhoz csatlakoztatott jeladókon úgy, hogy azok az okostelefonokból érkező parancsokat is képesek legyenek fogadni, illetve végrehajtani. Ehhez nem kell más – egy Android vagy iOS operációs rendszert futtató készülék mellett –, mint egy kapcsolódó applikáció, melynek segítségével áram és internetkapcsolat esetén bárhonnan lehetőségünk van irányítani redőnyeinket. Teljesen mindegy, hogy a nappaliban ülünk, az árnyékoló közelében, vagy éppen külföldön nyaralunk, több ezer kilométer távolságban az otthonunktól.

Az elektromos redőnyök működtetési lehetőségeiről

Automatizálás

Bár az imént bemutatott okostelefonos megoldás is egyfajta intelligens rendszernek tekinthető már, azonban az igazi okosotthon kialakításához elengedhetetlen lesz az automatizálás. Ez is az elektromos redőnyök működtetésének témaköréhez sorolható, hiszen egyfajta önműködő rendszerről beszélünk, aminek a lényege az, hogy a motorizált árnyékolóhoz különféle szenzorok csatlakoznak. Szél-, akadály vagy fényérzékelők, de akár időkapcsolók is beköthetők ilyenkor a szisztémába, ami megfelelő beállítások esetén képes arra, hogy magától működjenek a házban a redőnyök, ezáltal reggel beengedjék a fényt, este kizárják a tekinteteket, megtámogassák a hőszigetelést, csökkentsék rezsiköltségeinket és így tovább. Jelenleg a legmodernebb alternatívának tekinthető, mely rendkívül nagy jövővel rendelkezik, gyakorlatilag tehát az elkövetkezendő évtizedek árnyékolástechnikai megoldásai kivétel nélkül erre épülhetnek fel.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák