Az elektromos zsaluziák működtetési lehetőségeiről

2019-11-14
Csancsa árnyékolástechnika

Ha modern kültéri árnyékolót keresünk otthonunkra, az alumínium redőnyök mellett a zsaluziák elsőként kerülhetnek fókuszpontba, hiszen modern megjelenésük mellett a mai modellek már rendkívül tartósak, mindemellett pedig páratlanul alapos teljesítményre képesek az árnyékolás tekintetében. Mivel egy jövőbemutató megoldásról beszélünk, a legtöbb ember számára nem is lehet kérdéses, hogy egy zsaluzia elektromotoros meghajtást kapjon-e vagy sem, hiszen a kézi mozgatásra épülő hajtókar egyrészt nem mindig esztétikus, másrészt nem mindig beszerelhető, de ami ennél is fontosabb, a gurtnis redőnyök szintjére „süllyeszti” az árnyékolót.

Az elektromos zsaluziák működtetési lehetőségeiről

Sokan azonban határozottan rettegnek attól, hogy egy ilyen újdonságot bevigyenek az otthonukba, mert túlontúl bonyolultnak és körülményesnek tartják a beépítés folyamatát, holott egy elektromos zsaluzia esetében még utólagos szerelésnél sem kell túlkomplikált dolgokban gondolkozni. Olyannyira nem, hogy akár vésés nélkül, külső kábelcsatornával is könnyedén meg lehet oldani a szerelést, egy ügyes villanyszerelő pedig akár pár perc alatt elvégzi a szükséges munkálatokat. Egy elektromos zsaluzia esetében ráadásul nem elég, hogy rendkívüli kényelmet kapunk a pénzünkért cserébe, de mindemellett megalapozunk az automatizálási lehetőségeknek, azaz a jövőnek is. Hogy milyen lehetőségeink vannak a kérdéses árnyékoló működtetésére motorizált kialakítás esetén?

Fali kapcsoló

Egy ma már ritkán alkalmazott megoldás, ha az elektromos zsaluzia működtetését egyszerű fali kapcsolóval biztosítjuk. Ezt kis túlzással úgy kell elképzelni, mint a villanykapcsolókat, vagyis egy falra szerelt szerkezetet közvetlenül összekötünk az árnyékoló elektromotorjával, ezt az egyszerű szisztémát pedig csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz. Mivel a lamellák működtetése ezzel a módszerrel kifejezetten körülményes, a fali kapcsolós szerelés nem terjedt el túlságosan, és egyáltalán nem is ajánlott, pláne annak fényében, hogy léteznek ma már minimálisan költségesebb, ellenben egyszerűbben szerelhető, illetve könnyebben működtethető alternatívák is.

Távirányító

Az egyik ilyen a távkapcsolós kialakítás, mely a jelenben a legnépszerűbb megoldás az elektromos zsaluziák világában. Nem véletlenül, hiszen nincs szükség hozzá fali kapcsolók felszerelésére vagy esetleges kivésésére, az egész szerkezetnek a lelkét egy vevőegységgel ellátott elektromotor adja, melynek a kapcsolódó távirányítón keresztül adhatunk parancsokat. A kérdéses kapcsoló rendkívül egyszerű kialakítással rendelkezik a legtöbb modell esetében, ezáltal alig néhány perc alatt megtanulhatjuk a használatát. Előnye még, hogy sokkal több lehetőségünk nyílik vele finomítani a lamellák állását, hovatovább olyan magas szintű komforttal kecsegtet számunkra, amit egy hajtókaros vagy egy fali kapcsolós megoldás esetén soha nem érhetnénk el. A távirányító által ugyanis akár még az ágyban vagy a kanapén fekve is könnyedén mozgásra bírhatjuk az árnyékolót, aminél kényelmesebb alternatívát aligha tudnánk elképzelni.

Az elektromos zsaluziák működtetési lehetőségeiről

Okostelefon

Sokak számára talán meglepő lehet, de a legmodernebb elektromotorok már képesek arra, hogy fogadják okostelefonunk utasításait is abban esetben, ha feltelepítettük készülékünkre az ezt lehetővé tevő applikációt. Ezzel a megoldással aktív WiFi kapcsolat esetén gyakorlatilag a saját mobilunk lesz a távirányító, ami sokkal egyszerűbb, hovatovább költséghatékonyabb megoldás lehet, mint bármilyen más kapcsoló, hiszen mindig nálunk van, működtetését pedig nem kell külön megtanulni – leszámítva az összeköttetést biztosító társalkalmazást. Ennek a kialakításnak van még egy nagyon fontos előnye, méghozzá a távoli irányítás lehetősége! Ha van otthon állandó vezeték nélküli kapcsolat, tehát a zsaluzia elektromotorja elérhető, és a telefonunkkal is tudunk kapcsolódni szélessávú internetkapcsolathoz, akkor az applikáció segítségével akár több ezer kilométerről is ugyanúgy tudjuk mozgatni árnyékolóinkat, mintha ott lennénk a közvetlen közelükben.

Szenzoralapú önműködés

Az elektromos kialakítású zsaluziák kapcsán fontos kiemelni, hogy lehetőséget adnak a tulajdonosoknak arra, hogy akár a beszerelés időpontjában, akár a későbbiekben automatizálják a termékeket. Ez egy olyan megoldás, mely a jövő okosotthonainak egyik alapvető kiegészítője lehet, akár frissen kiépített rendszerről, akár már meglévő szisztéma bővítéséről van szó. Lényege, hogy a motorizált árnyékolóhoz egy- vagy több különböző szenzort csatlakoztatnak, így fény- vagy szélérzékelőt, esetleg valamilyen időkapcsolót. Ezek megfelelő beállításával nem kell rendszeresen kapcsolgatni a zsaluziát, hiszen a rendszer folyamatosan az életünkhöz igazodva mozog majd, így vihar vagy erős napfény esetén beárnyékol, reggel magától kinyitja-, este pedig magától összezárja lamelláit és a többi. Egy ilyen árnyékoló működhet önmagában, de akár csoportban is alkalmazható, sőt mi több, kapcsolódhat komplett okosotthon rendszeréhez. Ez utóbbi különösen összetett megoldásokra ad lehetőséget, ezáltal például támogathatja a fűtést, a hűtést, de akár a világítást egyaránt kiegészítheti, amivel végső soron drasztikusan csökkenthetők rezsiköltségeink.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák