Betörésgátló redőnyök? Automatizálással ma már ez sem lehetetlen!

2019-12-12
Csancsa árnyékolástechnika

A lakástulajdonosok között egyre nagyobb figyelmet kap a biztonság kérdése. Sokan már nem elégszenek meg egyszerű riasztókkal, hanem ennél többre vágynak: kamerarendszerekre, áthatolhatatlan biztonsági ajtókra, mozgásérzékelőkre, de dacára minden próbálkozás, a legtöbb ingatlan esetében nemcsak a hőszigetelés terén jelentenek gyenge pontot a nyílászárók, hanem a vagyonvédelem tekintetében is. Szerencsére a modern árnyékolástechnika világa ma már ezen a téren egyaránt rengeteg hasznos kiegészítőt, illetve megoldást kínál, amivel kiküszöbölhető a probléma. Sok esetben elegendő lehet mindössze a helyes árnyékoló kiválasztása!

Az alumínium árnyékolók önmagukban is hatásos szerkezetek

A modern kültéri árnyékolók között ma már szinte minden kategóriában az alumíniumból készült típusok hódítanak, noha a redőnyvásárlók esetében még mindig gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik a műanyag mellett döntenek – főként az alacsonyabb ár miatt. A biztonság tekintetében azonban egy műanyag össze sem vethető egy alumínium árnyékolóval, hiszen aki a nyílászárón keresztül szeretne behatolni otthonunkba, kis túlzással még egy nagyon éles szikével is könnyedén elég komoly lyukat tud vágni a műanyag paláston ahhoz, hogy betörhesse az ablakot, és bemásszon a házba.

Betörésgátló redőnyök? Automatizálással ma már ez sem lehetetlen!

A műanyag redőnyök általában könnyű szerkezetek, meglepően egyszerű kívülről feltolni őket, amit legfeljebb egy speciális gátlóval lehet kiküszöbölni. Egy vaskos alumínium árnyékoló – legyen szó akár redőnyről, akár zsaluziáról –, azonban már önmagában is képes arra, hogy eltántorítsa céljától az illetéktelen behatolót, hiszen a fémlamellákat vagy léceket sem csendesen, sem könnyedén, sem halkan nem lehet átvágni ahhoz, hogy valaki bejusson a lakásba. A masszív tartás mellett ráadásul az alumínium árnyékolókat könnyebb motorizálni is, melyek néhány intelligens és automatizált megoldással együtt még tovább fokozhatják a hatást.

Motorizálással és automatizálással a maximális biztonság érdekében

Ha igazán biztonságos, valóban szinte áthatolhatatlan kültéri árnyékolót szeretnénk otthonunkra, akkor elengedhetetlen lesz az alumínium típusokon felül elgondolkoznunk a motorizáláson és az automatizáláson. Ezen a téren különösen hatásos az elektromos kialakítás, hiszen a modern motorok olyan speciális meghajtással vannak ellátva, melyek rendkívül erőteljes fékrendszerrel rendelkeznek. Ehhez sok gyártó – így például a Somfy is –, speciális feltolást gátló szerkezetet tud társítani, melyekkel együtt képesek ellenállni akár több mint 100 kilogramm feltoló erőnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha csak nem képzett erőemelők akarnak bejutni otthonunkba, akkor az árnyékolókat garantáltan nem tudják majd kívülről csak úgy visszatolni a helyükre, de ha ennél is biztosabbra akarunk menni, választhatunk a redőnyök esetében erősített palástot vagy lefutót, ami már valóban egy kikezdhetetlen szerkezet lesz.

Betörésgátló redőnyök? Automatizálással ma már ez sem lehetetlen!

Természetesen nemcsak a puszta erőfitogtatással lehet elűzni a betörőket otthonunk közeléből, hanem többek között például a megtévesztéssel is! Egy automatizált árnyékoló esetén ezt a célt szolgálja egy programozható időkapcsoló bekötése, mely kis túlzással a legalapvetőbb automatizált megoldás egy redőny vagy zsaluzia esetében, lényege pedig nem más, minthogy az árnyékolók még akkor is mozogjanak, ha mi éppenséggel nem tartózkodunk a lakás falai között. Az ilyen időkapcsolókra természetesen világítás és más egyéb szintén ráköthető, segítségével pedig akár több hetes vagy hónapos távollét esetén is azt a hatást kelthetjük, hogy nem üres a ház.

Bár csak részben tekinthető automatizált megoldásnak, azonban az intelligens árnyékolókat ma már lehetőségünk nyílik távolról is működésre bírni, aminek az alapját az adja, hogy minden lakásban van vezeték nélkül internetkapcsolat, mely az okosotthonokból egyáltalán nem hiányozhat. Ennek jóvoltából az árnyékolók a ház belső hálózatához kapcsolódhatnak, amihez egy okostelefon segítségével könnyedén hozzáférhetünk, méghozzá nemcsak otthoni hálózatról, hanem szinte a világ minden pontjáról. Nem kell hozzá más, csak szélessávú internetkapcsolat, valamint egy okostelefon, egy táblagép vagy egy számítógép, rajta a megfelelő társalkalmazással.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák