Elektromos műanyag redőny? Ma már ez sem lehetetlen!

2019-07-18
Csancsa árnyékolástechnika

A műanyag redőnyök jelenleg a legnépszerűbb kültéri árnyékolók közé sorolhatók, aminek az oka egyrészt az elérhető árkategóriában keresendő, másrészt pedig abban, hogy sokak számára elegendő, ha egy ilyen termék távol tartja a lakástól a napsugarakat és a kíváncsi tekinteteket egyaránt. Aki ugyanis ennél többet szeretne – hang- és hőszigetelés, netán vagyonvédelem –, az határozottan az alumínium redőnyökkel találhatja meg a számításait.

Elektromos műanyag redőny? Ma már ez sem lehetetlen!

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy aki műanyag redőnyt választ, annak nincsenek úgyszólván extra igényei. Ezeket az árnyékolókat is lehet például színezni, így a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhatnak, és bár a tartósságuk bizonyos szempontból megkérdőjelezhető, azonban a prémium kategóriás műanyag redőnyökkel is bátran tervezhetünk évtizedekre. Hogy mi a helyzet a motorizálással és az automatizálással? Manapság már ez sem jelent akadályt ebben a termékkategóriában!

Mi kell a műanyag redőny motorizálásához?

Korábban komoly különbségként lehetett felírni a műanyag és az alumínium redőnyök kapcsán a motorizálhatóság lehetőségét, hiszen míg a könnyűfém szerkezeteket minden probléma nélkül el lehetett látni ilyen megoldásokkal, addig a többinél a könnyű anyaghasználat miatt ezt nem tanácsolták a szakemberek. Ma is általánosságban elfogadott, hogy ha valaki tartós kialakítású elektromos redőnyt szeretne, akkor érdemesebb az alumínium típusok felé kacsintgatnia, mert bár a műanyagok is motorizálhatók már, de elengedhetetlen, hogy jobb minőségű, tehát drágább kialakítással rendelkező szerkezetekről legyen szó.

Ez az egyik fontos szempont, de lényeges még az úgynevezett arriterezés megléte is, ami szintén elengedhetetlen az elektromos rendszerek kialakításához. Az elnevezés egy olyan megoldást takar, aminek részeként a műanyag redőnyök léceit az oldalaknál rögzítik annak érdekében, hogy azok ne tudjanak elcsúszni, mert a redőnymotor hajlamos lehet úgy megrántani a szerkezetet – szemben a kíméletesebb gurtnis kialakítással –, hogy helyes telepítés esetén is lehetnek később kellemetlenségek a működtetés terén. Egy arriterezett műanyag redőnynél viszont ez a hibafaktor kizárható, ennek megfelelően nyugodtan be lehet kötni egy elektromotort, hogy a palástot távirányítóval vagy fali kapcsolóval mozgathassuk.

Az automatizálás is megvalósítható!

Mivel egy redőny automatizálásának a legfontosabb feltétele a motorizálás, ezért természetesen a jó minőségű műanyag árnyékolók is felvértezhetők a legkülönfélébb okosított funkciókkal. Sőt mi több, a modern redőnymotoroknál már alapból kérhetők olyan extrák, melyek nem igénylik külön szenzorok beépítését. Ilyen többek között az akadályérzékelő, ami azt a célt szolgálja, hogy a redőnypalást érzékelje az esetleges akadályokat a leeresztés során, és ha problémát tapasztal, ne engedje a motor erőlködését, ami kellemetlen túlmelegedéshez vagy extrém esetben meghibásodáshoz vezethet.

Bár ez is egy automatizált funkció a működtetés terén, azonban ha egy igazi okosredőny kialakítása a cél, akkor szükségünk lesz hozzá néhány szenzor felszerelésére, így például fény- vagy szélérzékelőkre, melyek rengeteg kényelmi funkciót tesznek lehetővé, hovatovább segítenek a szigetelésben, ezáltal a spórolásban és így tovább. Megfelelően programozott szenzorokkal egy árnyékoló mozgása teljes egészében hozzáigazítható a mindennapjainkhoz, ezáltal ébredésünkhöz, az általános teendőinkhez, de reagálhatnak az időjárás- vagy a napszakok változására is.

Elektromos műanyag redőny? Ma már ez sem lehetetlen!

Sőt mi több, egy okosredőny könnyedén kombinálható más automatizált rendszerekkel. Ennek megfelelően működésük például összehangolható a fűtéssel, a hűtéssel, a világítással vagy éppen a szellőzőrendszerrel annak érdekében, hogy maximálisan megvalósítható legyen egy okosotthon, melyben egy önműködő árnyékoló óriási szerepet játszhat. Ebben a formájában még egy műanyag redőny is hozzájárulhat kis mértékben a hang- és hőszigeteléshez, az elektromotor erős fékje és megtévesztő tulajdonságai miatt pedig a vagyonvédelemhez, méghozzá a fentiekben említett alapvető tulajdonságokon – így az árnyékolási megoldásokon és az esztétikán – felül.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák