Ezért alkalmas a nyári meleg ellen a műanyag redőny is

2021-08-12
Csancsa árnyékolástechnika

A nyári időszakokhoz az elmúlt néhány évben egyre elviselhetetlenebb hőmérsékletek társultak, így sokan megtapasztalhatták, hogy milyen jó szolgálatot tehet ilyenkor egy jobb árnyékoló, illetve mennyire hiányozhat a nyílászáróról, ha nincs.

Rengetegen vannak azonban, akiknek az anyagi lehetőségeinek korlátozottsága miatt be kell érniük egy egyszerű sötétítő függönnyel, ami a semminél ugyan több, valójában azonban a nagy melegekben nem sokat ér. Ennél még egy jó minőségű műanyag redőny is jobb választás lehet, az alábbiakban pedig rávilágítunk arra, hogy miért is gondoljuk így.

A műanyag redőny már odakint felfogja a meleget

Ha a sötétítő függönyökkel, vagy a teljes árnyékolás hiányával vetjük össze a műanyag redőnyök tulajdonságait, akkor az egyik legnyomósabb ok, amiért ezt a kiegészítőt hasznosabbnak tekinthetjük, az nem más, minthogy már odakint képes felfogni a meleget. Egészen pontosan a forró napsugarakat, melyek negatívan befolyásolhatják a lakás belső hőmérsékleteit.

Amennyiben ugyanis a napsugarak akadálytalanul eljutnak a belső terekbe, akkor közvetlenül melegítik a padlót, a falakat, illetve az összes berendezési tárgyat, melyek utána egyfajta fűtőközegként viselkedve folyamatos hőleadásban lesznek. Gyakorlatilag olyanokká válnak, mint egy kisebb teljesítményű radiátor, egy beton- vagy egy komolyabb fémfelület esetén pedig a fűtőhatást még azt követően is fenntartja, hogy a közvetlen napsugárzás már elmúlt.

Ezért alkalmas a nyári meleg ellen a műanyag redőny is

Egy redőny felszerelésével azonban ezt a hatást rögtön kiküszöbölhetjük, ehhez pedig már tökéletesen elegendő lesz egy közönséges külső tokos műanyag redőny is. A cél ugyanis ezesetben nem más, minthogy a műanyag redőnyök a nyílászárók előtt felfogják a forró napsugarakat, megakadályozzák azt, hogy közvetlenül átjussanak az ablakokon keresztül, és elérjék a lakás belső tereit.

Erre egy hagyományos műanyag redőny is tökéletesen képes, miközben nemcsak a hőhatást képes csökkenteni, hanem az UV sugárzást egyaránt távol tartja otthonunktól. Ez azért különösen lényeges, mert az UV sugárzás rendkívül káros, roncsolja a lakásban elhelyezett berendezési tárgyak, objektumok és egyebek tartósságát, minőségét, miközben fakítja a színüket és így tovább.

Mennyivel lesz hűvösebb a lakás nyáron egy műanyag redőnnyel?

Ezt sajnos teljességgel lehetetlen pontos számokkal megválaszolni, hiszen rengeteg tényezőtől függ az, hogy az adott napon hány fokkal tudta csökkenteni egy műanyag redőny a lakás belső hőmérsékletét. Bizonyos környezetben és esetekben kifejezetten sokat ér a használata, azonban tény és való, hogy akadnak olyan esetek, amikor kevésbé érezzük meg a jelenlétét.

Példának okáért egy tömörtéglából épült vagy jól hőszigetelt lakásnál egy délre néző nyílászáróval rendelkező helyiség esetében előfordulhat, hogy akár 5 Celsius fokkal is hűvösebb lehet nyáron a redőny dinamikus alkalmazásával. Nyilván ehhez fontos, hogy már a reggeli első napsugarak előtt leengedjük az árnyékolót, és gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről is, ami kánikula idején nem napközben, inkább hajnalban vagy éjszaka a legelőnyösebb.

Ez a szerencsésebb eset, azonban vannak olyan helyzetek, melyek csökkentik a redőny hatásfokát. Példának okáért egy olyan tetőtérben, ahol nem túl kielégítő a tető szigetelése, mindemellett pedig nem gondoskodnak a lakók a megfelelően dinamikus szellőztetésről, ott a redőny hatása ha nem is elhanyagolható, de alig jobb 1-2 Celsius foknál. Ez azonban nyilván nem a redőny hibája, hiszen ilyenkor olyan hatást kelt, mintha egy szúnyoghálóból kialakított helyiséget kellene hűvösen tartania. Miközben az árnyékoló visszaveri a forró napsugarakat, körülötte gyakorlatilag minden irányból áramlik a forróság, ilyen helyzetben pedig nem lehet csodát tenni.

Normál körülmények között viszont a nyári időszakban is sokat tehet egy redőny azért, hogy a lakás belső hőmérséklete elviselhetőbb legyen.

Télen is szigetel a műanyag redőny?

Természetesen, a műanyag redőny hatását a téli időszakokban is érezhetjük majd, különösen akkor, ha megfelelő kialakítást kapott, ezáltal képesek vagyunk arra, hogy teljesen résmentesen lezárjuk vele a nyílászárót. Ez ugyanis esetében a hőszigetelés egyik alapvető feltétele, a ferdén álló, fénycsíkokat áteresztő redőnypalást ugyanis ebből a szempontból teljesen elhanyagolható tulajdonságokkal rendelkezik.

Hogy miként szigetel télen egy redőny? Míg a nyári szezon kapcsán nyilvánvaló, hogy a forró napsugarak visszaverésével, addig a tél kapcsán nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ebben az időszakban a redőnyök gyakorlatilag úgy segítenek, hogy egy extra védelmi vonalat húznak a nyílászáró elé, ami azért lehet fontos, mert a kinti hideg levegő nem találkozik közvetlenül a hőhídként funkcionáló üvegfelületekkel.

A leeresztett redőnypalást ugyanis egy keskeny, de annál hatékonyabb extra légkamrát képes rögtönözni az ablakok előtt, melyek nyilván nem szigetelnek tökéletesen légmentesen, ugyanakkor arra éppen elegendők, hogy a kinti hőmérsékletekhez képest egy sokkal enyhébb levegőt engedjenek el a nyílászárók üvegfelületeihez. Ezzel drasztikus mértékben lecsökkenthetik az ablakok esetében jellemző hőcserét, mely a téli időszakban különösen nagy gondot okoz a benti fűtött levegő megtartásában.

Az alumínium redőnyök teljesítménye jobb

Bár a műanyag redőnyök is kiváló teljesítményt nyújtanak a hőszigetelésben és a nyári meleg ellen, valójában azonban nagyon fontos elmondanunk, hogy az alumínium redőnyök ebben a tekintetben sokkal jobb és előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a könnyűfémből készült szerkezeteket – megfelelő minőség esetén – egy speciális szigetelőanyaggal látják el, melyek nemcsak merevítik a szerkezetet, ezzel növelve például a vagyonbiztonságot is, hanem a forró napsugarak távoltartásában egyaránt kimagasló szerepet játszanak.

Nyilván a jobb teljesítményhez eredendően drágább árkategória is tartozik, ugyanakkor ez nemcsak az árnyékolástechnika világában, hanem a piac minden területén megfigyelhető tendencia.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák