Ezt kell tudni a redőnyök szakszerű működtetéséről

2018-03-22
Csancsa árnyékolástechnika

A mai korszerű redőnyök kapcsán nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy meghibásodásukat a lehető legritkább esetben okozza egyszerű anyaghiba, sokkal inkább a beépítés- vagy a rendeltetésszerű működtetés hiányossága áll a háttérben. Előbbi problémát a megfelelő kivitelező választásával minimálisra csökkenthetjük, azonban a szakszerű használat csak és kizárólag rajtunk múlik majd. Az alábbiakban ehhez szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni a már meglévő vagy a leendő redőnytulajdonosok számára!

A kézi mozgatású redőnyök működtetése

A redőnyök szakszerű működtetése kapcsán rendkívül fontos kritérium, hogy a kérdéses árnyékoló milyen hajtásmóddal rendelkezik, hiszen a gurtnis és a motoros megoldások esetén egyaránt eltérő részletekre kell odafigyelnünk.

A kézi meghajtású redőnyöknél például még a legmodernebb megoldások és a legjobb minőség esetén is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a mozgatás mindig egyenletes legyen. Nem szabad például hirtelen megrántani vagy elengedni a redőnypalástot, mert ez nemcsak a gurtnit, hanem a teljes szerkezetet is károsítja. Szintén ügyelnünk kell arra, hogy a mozgatáshoz használt zsinórt mindig a tokszerkezetre merőlegesen, a bevezetés és a tekercselést végző csigával megegyező szálirányban mozgassuk, ellenkező esetben a gurtni melléfuthat, vagy idő előtt elhasználódhat, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a redőny használatát.

Ha az árnyékoló erősen beragadt, soha ne kíséreljük meg a palástot határozott mozdulattal lerántani vagy feltolni, hiszen ez a teljes szerkezet károsodását idézheti elő. Nyilván vannak olyan esetek, amikor a kisebb beragadást egy kis kézi erővel kell korrigálnunk, de például a pótsúlyozások és az erőteljesebb mozdulatok ilyenkor sem ajánlottak. Különösen oda kell figyelni erre abban az esetben, ha az árnyékolóba feltolást gátló szerkezet került, hiszen ez a kiegészítő kizárólag megfelelően beállított végállás és teljesen leeresztett helyzetben működik.

A motoros redőnyök működtetése

Amennyiben egy redőny motorizálásra került, akkor minden esetben egy speciális kapcsolóval vagy távirányítóval mozgathatjuk, ezáltal az üzemeltetés nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is lesz egyben. Ilyenkor szinte lehetetlen nem szakszerűen működtetni az árnyékolót, noha ebben az esetben különösen fontos, hogy kézi mozgatással, pláne erőteljes rángatással soha ne próbáljuk meg korrigálni a palást helyzetét, mert az a teljes szerkezet meghibásodását is előidézheti.

Részben a motoros redőnyök nem rendeltetésszerű működéséhez kapcsolódik, ha valaki többször egymás után próbálja meg felhúzni és leereszteni az árnyékolót, aminek során a motor túlhevülhet. Bár a minőségi szerkezetek nem tudnak leégni, mert van bennük egy biztonsági kapcsoló, ami ilyenkor aktiválódik, és meggátolja a motor működését. Emiatt nem kell rögtön szerelőt hívni, egy kis pihentetéssel a motorizált redőny általában újra működésre bírható, de a gyakori mozgatás mellőzése az ismételt túlhevülések elkerülésének érdekében így is nagyon fontos lesz.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák