Függőleges napellenző vagy függőleges textil árnyékoló? Van különbség!

2019-08-09
Csancsa árnyékolástechnika

Amennyiben függőleges árnyékolásra van szükségünk a ház körül, lehetőségeink tárháza meglepően széles. A hazai árnyékolástechnika világában egyre több alternatíva közül válogathatnak az ügyfelek annak ellenére is, hogy az egyes termékek felhasználási módját nagyban befolyásolja a helyszín, az árcédula és a felhasználó által támasztott követelmények is. Egy nagyobb erkély, terasz vagy egyéb kiülő esetén például a nagyobb kiterjedésű, könnyedén leereszthető és felhúzható, kifejezetten hatékony ponyvás árnyékolók jelentik a legjobb alternatívát, hiszen az ár-érték arányban többségük verhetetlen.

Függőleges napellenző vagy függőleges textil árnyékoló? Van különbség!

Egyetlen probléma – már amennyiben ezt problémának nevezhetjük –, hogy rengeteg megoldás közül kell kiválasztanunk a nekünk leginkább megfelelőt, hovatovább akadnak olyan termékek, melyek között laikus szemmel talán nincs sok különbség, de mégis érdemes lehet alaposabban átgondolni a választást. Tipikusan ilyen kategória a függőleges napellenzők és a függőleges textil árnyékolók esete is! Hogy mit kell tudni róluk, és mikor, melyiket válasszuk? Erre próbálunk meg válaszolni az alábbiakban!

Mikor van szükség függőleges árnyékolóra?

A függőleges árnyékoló szerepe nem más, minthogy az oldalirányból érkező napsugarakat is felfogja, illetve igény esetén megszűrje. Alapvetően a legtöbb nyílászáróra valamilyen függőleges megoldás kerül fel, de teraszok vagy erkélyek esetén sokszor előfordul, hogy a nyugati fekvés mellett a lenyugvó napsugarak idő előtt elérik a napellenző, a pergola vagy éppen a Veranda árnyékoló alatt kialakított placcot. Mivel manapság sok esetben még este 7 óra magasságában is képes égetni a Nap, ezért ilyen helyen a függőleges árnyékoló használata elengedhetetlen a kellemes komfort kialakításához.

Ezen felül ezeket az árnyékolókat nagyon sok esetben nemcsak az árnyékolás miatt kérik a tulajdonosok, hanem azért, mert kiválóan megtámogatható a segítségükkel a magánélet védelme. Bár típusa válogatja, de rendszerint egy függőleges napellenző és egy függőleges textil árnyékoló egyaránt képes arra, hogy napközben semmi se látszódjon a ponyva mögül.

Nyilván tökéletes védelmet ebből a szempontból kizárólag a masszívabb anyagok képesek adni, így például a napellenző impregnált ponyvája mögé még éjjel, belső megvilágítás esetén sem lehet belátni – legfeljebb árnyékalakok szintjén –, ellenben az ott pihenők sem látnak ki mögüle. Egy textil árnyékolónál ugyanakkor más a helyzet, hiszen itt belső megvilágítás esetén kintről is átlátni a ponyván, és belülről folyamatosan gyönyörködhetünk a környezetben, ami a bioklimatikus jelleg miatt óriási pozitívum, pláne annak a fényében, hogy a napsugarak ellen mindvégig hatásos védelmet garantál.

A legjelentősebb különbségek

Az elhangzottakon felül természetesen még rengeteg különbséget fel lehet sorolni a két árnyékoló kapcsán attól függetlenül is, hogy a hatás tekintetében nem tapasztalható túl lényeges differenciál köztük. A leginkább kézzel fogható és szemmel látható dolgokat azonban most sorra vesszük!

Függőleges napellenző vagy függőleges textil árnyékoló? Van különbség!

A ponyvák közti különbségeket a fentiekben már kifejtettük, tehát a napellenzők inkább tömöttebb, a maguk módján sűrűbben font anyagból készültek, míg a textil árnyékolók sokkal szellősebb megoldások, melyek lényegesen szabadabb összhatást keltenek, ha a pihenéskor szívesen gyönyörködnénk a kertben vagy a kilátásban. Ezen felül nem szabad elmenni szó nélkül a tokszerkezet megléte és hiánya mellett sem! Míg a függőleges napellenzőket soha nem védi tokszerkezet, addig a függőleges textil árnyékolókat igény esetén akár több oldalról is körbevehetik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy típustól függően a ponyvát akár keretek közé is szoríthatjuk, tehát a lefutók tekintetében kifejezetten masszív kialakítással lehet felszerelni őket, miközben a motorizálás mellett akár olyan egyedi kialakításokat is megvalósíthatunk, melyekkel könnyedén balkon árnyékolóvá tehetjük ezeket a termékeket. A tok ráadásul nemcsak könnyebb működést és masszívabb kialakítást tesz lehetővé, hanem az időjárás viszontagságaival szemben is jelentősebb védelmet nyújt.

Bár az igazán jelentős szélellenállást az úgynevezett ZIP árnyékolóktól várhatjuk – melyek gyakorlatilag ugyanúgy textil árnyékolók, csak a ponyva és a tokszerkezet egy cipzáras megoldással összekapcsolódik –, azonban egy tokozott kialakítás így is hatásosabb ezen a téren, mintha csak egy nagyobb súly tartana a helyén egy szélben kifejezetten nagy ellenállást tanúsító vitorlát.

A tokszerkezet miatt ráadásul a függőleges textil árnyékolók egy külön kis szekrénnyel is rendelkeznek, ami teljes felhúzás esetén a hótól, a széltől, a jégtől, az esőtől és még a kosztól is megóvja a terméket. Ez a lehetőség a napellenzőkről hiányzik, ha függőleges kialakítást kapnak, éppen ezért kifejezetten fontos, hogy esőtől védett helyre, eresz vagy tetőnyúlvány alá telepítsék őket.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák