A függőleges napellenző egy jelenleg még nem túl elterjedt, ámde rendkívül hatásos ponyvás árnyékoló, amely a rolettákhoz hasonló formában és működési elven kínál megbízható kültéri védelmet a nagy meleg és a káros UV sugarak ellen.

A szerkezet lelke egy úgynevezett pajzsos hengertartó, ami lehetővé teszi, hogy nagy masszívságából kifolyólag ne csak homlokzati-, hanem külön igény esetén akár mennyezeti árnyékolást is lehetővé tegyen. A függőleges napellenző felszerelése maximálisan 5-6 méteres szélességig javasolt – a ponyvahengerek deformációja ugyanis ezen felül már jelentősebb méreteket ölthet –, méghozzá elsődlegesen olyan helyekre, ahol elengedhetetlenül fontos a plusz árnyékolás, de a vízszintes megoldások nem megvalósíthatók. Az efféle napellenzők kitűnően alkalmazhatók például erkélyek, kerti kiülők vagy más egyéb külső helyiségek oldalsó, függőleges árnyékolására.

A függőleges napellenzők egyik előnye, hogy rendkívüli tartósságuk mellett – lévén erős, szakadásmentes, UV-védelemmel ellátott ponyvából készülnek –, nem csak a Nap káros sugaraitól védenek meg minket, hanem a kisebb széltől is, noha nagy viharok esetén a függőleges árnyékolók használata nem javasolt, hiszen szerkezetük és ponyvájuk a nagy szélben károsodhat.

A függőleges napellenző működése

A függőleges napellenző kapcsán a ponyvát rendszerint egy vastag falú, masszív horganyzott súlycső tartja feszesen, amit nagyobb szélben természetesen külön lehet rögzíteni, és hajtókarral megfeszíteni annak érdekében, hogy a légmozgás ne tudja kikezdeni. A nagyobb méretek esetében javasolják a zsinóros – bowdenes – alkalmazást, amivel a szerkezet sokkal biztonságosabbá, nem mellesleg pedig hatékonyabbá is tehető.

A függőleges napellenzők működtethetők kézi erővel, kisebb hajtókarokkal, de akárcsak a legtöbb napellenző, úgy természetesen ez is könnyedén motorizálható, sőt mi több, a nagyobb méretek esetén ez a megoldás javasolt – főként a kényelem és a biztonság miatt. A kérdéses árnyékoló egyébiránt a legtöbb napellenzőhöz hasonlóan nem csak teljesen leengedett állapotban használható, hanem az éppen aktuális fényviszonyoknak megfelelően akár részben leeresztett formában is.

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák