Hatásos lakásszigetelés? Az alumínium redőny 2020-ban is kötelező elem legyen!

2019-10-31
Csancsa árnyékolástechnika

Korunk egyik legnagyobb építőipari trendje minden kétséget kizáróan a hőszigetelés. Ez a divathullám az elmúlt években apránként más ágazatokra is átragadt, így természetesen az árnyékolástechnikai szegmensben egyaránt évről-évre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos vásárlók körében, hogy beruházásuk ne csak látványos legyen, hanem a lakás működését is előnyösen befolyásolja. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ma már a legtöbb vásárlónak nemcsak az számít, hogy például egy redőny jól nézzen ki és árnyékolja a házat, hanem példának okáért az is, hogy extra tulajdonságokat adjon, így támogassa a hőszigetelést, a vagyonvédelmet vagy éppen hozzájáruljon a különféle okos megoldásokhoz.

Ha a 2020-as trendeket vesszük figyelembe – melyek így az év utolsó hónapjaiban már alaposan körvonalazódnak előttünk –, akkor határozottan kijelenthetjük, hogy a jövő esztendőben az árnyékolástechnika világában még fontosabb szerepet kapnak majd a hőszigetelési tulajdonságok. Ez nem meglepő, hiszen a keresletet folyamatosan követi a kínálat, ezáltal a legkülönfélébb megoldások várják az érdeklődőket abban az esetben, ha ebben az irányban szeretnének elindulni. A zsaluziák esetében például vannak már hőszigetelő szendvicspanelek, a vakolható tokszerkezetek esetén léteznek különféle burkolási és beépítési megoldások – mindegyik kültéri árnyékolónál –, kizárólag a redőnyöket szemlézve pedig érdemes az alumínium típusok mellett dönteni, hiszen általános tulajdonságaik mellett a szigetelésben egyaránt jobb tulajdonságokkal bírnak ezen a téren.

Hatásos lakásszigetelés? Az alumínium redőny 2020-ban is kötelező elem legyen!

Miként szigetel egy alumínium redőny?

A kérdés adja magát, a választ azonban fontos két témakörre felosztani, hiszen egy jó minőségű alumínium redőny az év minden hónapjában hatékonyan hozzájárul otthonunk hőszigeteléséhez, tehát télen, nyáron és az átmeneti évszakokban egyaránt számíthatunk rá. Hogy miként?

Kezdjük először a nyári hőszigeteléssel, mely bár sokak számára egyértelműnek tűnik, azonban összetettebb a téma, mint elsőre gondolnánk. A mai alumínium redőnyök ugyanis annyira precíz és hatékony szerkezetek, hogy ugyanolyan fontos kiegészítőkké válnak otthonainkon a szigetelés tekintetében, mint például a nyílászárók vagy éppen a fűtésrendszer. Ennek az oka a melegebb időszakokban az, hogy a redőnypalást leeresztett állapotban akár teljes egészében képes távol tartani otthonunktól a forró napsugarakat, melyek az UV-hatás miatt nemcsak komoly kárt okozhatnak berendezési tárgyainkban, de mindemellett annyira felforrósíthatják a belső helyiségeket, hogy akár 3-5 Celsius fokkal is melegebb lehet odabent. Ezt akadályozhatjuk meg egy redőnnyel, mely még odakint, a nyílászárók előtt képes eltéríteni a napsugarakat, ezzel egyetemben pedig minden káros hatásukat. Hogy ez milyen jelentős segítség, azt a kellemesebb belső hőmérsékletek mellett abban is észrevehetjük majd, hogy még rövidebb kánikulák idején sem kell a légkondicionálóhoz nyúlnunk, vagyis a rezsiköltségeinket jelentős mértékben lefaraghatjuk.

A nyári hatékonyság tehát adott, azonban miként támogatja meg otthonunk szigetelését egy alumínium redőny a téli időszakban? Erre a kérdésre már egy kicsit összetettebb választ kell megfogalmaznunk. Induljunk ki abból a hipotézisből, hogy a lakások szigetelőrendszerének leggyengébb pontjai minden esetben a nyílászárók, azon belül is leginkább az ablakok. Legyenek bármilyen professzionális és drága konstrukciók, általában ezeken a pontokon találkozik a legkönnyebben a kinti és a benti hőmérséklet, vagyis a hőcsere folyamatát az üvegfelületek befolyásolják a leginkább. Kis túlzással az ablakaink tehát a legnagyobb hőhidak, ha pedig csökkentenénk ezt a hatást, akkor azt jelenleg a kültéri árnyékolókkal, redőnyök esetében az alumínium típusokkal tehetjük meg a legkönnyebben. Ennek az oka, hogy ha a téli időben, a nagy mínuszok mellett – amikor odakint már úgyis hamar sötét van, tehát nem tudunk fényt beereszteni a lakásba – teljesen leengedjük a redőnypalástot, akkor az egy közel hermetikus réteget képez közvetlenül a nyílászáró előtt. Ezzel kialakul egy extra légkamra, aminek jóvoltából a kinti hideg és a benti meleg sokkal nehezebben találkoznak majd egymással. A lakásban tehát könnyebben fenntarthatók a kellemes hőmérsékletek, nem mellesleg kevesebb energiát kell a fűtésre fordítanunk, amivel szintén spórolhatunk a rezsiköltségeken.

Miért épp az alumínium redőny?

A fentiek alapján kijelenthetjük tehát, hogy az alumínium redőny egy lassan, de hosszabb távon biztosan megtérülő befektetés, azonban adja magát egy újabb kérdés: miért ne a műanyag típusokat válasszuk magunknak? Ez az észrevétel mindenképpen jogos, hiszen a műanyag redőnyökről az a hír járja, hogy olcsóbbak és elérhetőbbek, de manapság már egyik állítás sem igaz! Bár valóban van némi árkülönbség a kettő között, ellenben a jobb minőségű műanyagok közel annyiba kerülnek, mint alumíniumból készült társaik, tehát nem érdemes megvásárolni őket, mert egy fémből készült megoldás mégis sokkal tartósabb – több évtizedben gondolkodhatunk vele –, masszívabb, de más előnyöket is felsorakoztathatunk még a mérleg pozitív nyelvére.

Példának okáért jobbak a vagyonvédelem tekintetében, könnyebben motorizálhatók és automatizálhatók, de ami cikkünk témája kapcsán sokkal fontosabb, hogy a hőszigetelésben szintén előnyösebbek. Ennek az oka, hogy a jobb minőségű alumínium redőnyök lécei extra hőszigetelést kapnak, ezáltal speciális habbal vannak kitöltve, aminek jóvoltából télen sokkal nehezebben engedik el a kinti hideget az ablakokhoz, így a számítások szerint akár 10-15 százalékkal csökkenthetjük vele a fűtésszámlánkat, ami egy szezonban akár több tízezer forintot is jelenthet. Ugyanezek a számok pedig a nyári klímahasználat esetében szintén megfigyelhetők lesznek!

Hatásos lakásszigetelés? Az alumínium redőny 2020-ban is kötelező elem legyen!

Automatizálással még tovább fokozhatjuk a hatást

Ha a fentiekben felsorakoztatott érvek elég meggyőzőek voltak, akkor érdemes kiemelni, hogy az alumínium redőnyök hatása fokozható, méghozzá az automatizálással. Automatizálásról akkor beszélhetünk, amikor egy motorizált árnyékolót különféle szenzorokkal látnak el – például hő-, szél-, vagy fényérzékelővel – annak érdekében, hogy teljesen önműködővé válhasson. Ennek az előnye nemcsak a kényelem, hanem a szigetelési képesség fokozása, hiszen beállítások függvényében a redőny képes lesz magától beengedni a napsugarakat, ha szükség van a fűtés megtámogatására, és magától összezárni, ha éppen a kint uralkodó hideg idő távoltartása a cél. Mindezt a dinamikus működéssel rendkívül magas szintre emelhetjük, amivel még tovább növelhetjük a lakás hőszigetelési tényezőjét. Arról nem is beszélve, hogy egy extra okos megoldás mellett döntöttünk, ami 2020-ban szintén fontos trend lesz az árnyékolástechnika világában, de erről majd legközelebb!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák