Hol alkalmazható a legjobb hatásfokkal egy függőleges napellenző?

2019-07-04
Csancsa árnyékolástechnika

Legyen szó akár önálló használatukról, akár a csuklókaros megoldások kiegészítéséről, a függőleges napellenzők igencsak közkedvelt alternatívának tekinthetők az árnyékolástechnika világában, ha a kérdéses perspektíva kapcsán ragaszkodunk a ponyvás megoldásokhoz. Ezzel a tartós és masszív kialakítású termékkel ugyanis kisebb vagy nagyobb felületek egyaránt hatékonyan, hovatovább gyorsan lefedhetők, miközben nem kell lemondanunk az esztétikáról, sőt a manuális mozgathatóság mellett a motorizálásról vagy az automatizálásról sem, ami nemcsak kényelmessé, hanem biztonságossá is teszi ezt az árnyékolót.

Hol alkalmazható a legjobb hatásfokkal egy függőleges napellenző?

Hogy mégis milyen környezetben alkalmazható a legjobb hatásfokkal egy függőleges napellenző? Mivel sokan elképzelni sem tudják, hogy a termék milyen kiemelkedő lehetőségekkel képes kecsegtetni, ezért az alábbiakban sorra vettük a leggyakoribb alkalmazási helyüket, méghozzá néhány kapcsolódó sajátosság társaságában.

Nyílászárókon

Bár a kültéri textil árnyékolók megjelenése óta nem feltétlenül célszerű függőleges napellenzőket alkalmazni a nyílászáróknál, azonban még így is gyakori eset, hogy kültéri megoldások esetében egy ablak vagy egy komplett ablakcsoport elé kerül ez a típusú ponyvás megoldás.

Nem véletlenül, hiszen a függőleges napellenzők sallangmentesen kínálnak makulátlan árnyékolást a kapcsolódó helyiségek számára, vagyis nincs kiegészítő vagyonvédelem, nincs téli extra hőszigetelés, ellenben megóvja otthonunkat a napsugárzás káros hatásaitól, miközben esztétikus, ideális színválasztás esetén egészen barátságos összhatást kelt.

A pozitívumok közé sorolható ebben a párosításban, hogy a nagyobb ponyva képes egyszerre akár több nyílászárónak is maximális, minden oldalról kiemelkedő védelmet kínálni a kíváncsi tekintetek ellen. Bár megjelenése ilyen esetekben rendhagyó, azonban éppen ez a sajátosság, amibe nagyon sokan gyorsan beleszeretnek.

Télikerteken

Kifejezetten gyakori megoldás, hogy a télikerteket különféle napellenzőkkel árnyékolják, hiszen amennyiben ezek a kis helyiségek rendeltetésszerű használatra készülnek, akkor a forró napsugarak káros hatásait még odakint meg kell állítani, nehogy a tűző napsütésben tönkremenjenek a növények, vagy túlmelegedjen a belső helyiség. A függőleges napellenzők ilyenkor önmagukban nem elegendőek, szinte mindig a csuklókaros megoldások kiegészítéseként találkozhatunk velük.

Különösen nagy pozitívum egyébiránt télikertek esetében a motorizált kialakítás, hiszen ebben az esetben minden évszakban képesek vagyunk bentről, a kapcsolódó távirányítóval gombnyomásra mozgatni a ponyvákat. Az elhelyezkedés ebben az esetben szintén kültéri megoldás kivitelezhető a leghatékonyabban, hiszen az árnyékolás mellett a hőszabályozás sokkal könnyebb lesz, ha már a télikert üvegfelületeit sem éri közvetlen napsugárzás.

Erkélyeken

Bár rengeteg helyen csuklókaros napellenzőket szereltetnek erkélyeikre, azonban főként a kisebb balkonok esetében sokkal hatásosabb megoldás lehet egy függőleges napellenző. A miértekre nem kell túl sokáig keresni a választ, elegendő csak elképzelni, hogy míg egy csuklókaros napellenző jelentős kinyúlás esetén sem tudja bizonyos szögben meggátolni a beáramló napsugarakat, addig a függőleges kialakítású ponyvaszerkezettel garantáltan egész nap hatásosan védekezhetünk, hiszen pontosan úgy leereszthetjük odakint, mint egy redőnyt vagy egy rolettát.

Bár a szél ilyen esetben elég nagy ellensége tud lenni a függőleges napellenzőknek, és erre bizony fontos gondolni a huzatosabb erkélyeken, azonban motorizálással, illetve automatizálással – elegendő csak egy szélérzékelő alkalmazása – könnyedén áthidalható ez a probléma. Egyetlen hátránya, hogy ilyenkor le kell mondanunk a kilátásról az árnyékolás javára, azonban cserébe legalább olyan betekintés elleni védelmet kapunk, ami mellett gyakorlatilag bármit csinálhatunk az erkélyen.

Nyitott kiülőkön

A nyitott kiülők és teraszok esetén hasonló a helyzet, mint az erkélyeken: gyakran alkalmaznak csak csuklókaros napellenzőket az árnyékoláshoz, márpedig a függőleges napellenzővel való kombinálás gyakran előnyösebb lehetne. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor egy fix tetőszerkezet biztosítja az elsődleges árnyékolást, de a terasz nyugati fekvésű, vagyis a délutáni nagy melegben hatékonysága már hagy maga után némi kívánnivalót. Ilyenkor egy oldalirányú árnyékoló leeresztése könnyedén felülemelkedhet a problémán. Nagy hátrány, hogy ilyenkor a kilátás sajnos korlátozódik egy kicsit, és masszív oszlopok vagy falszerkezet szükséges a telepítéshez, de ezek megléte esetén páratlan komfort vár majd ránk hosszabb távon.

Hol alkalmazható a legjobb hatásfokkal egy függőleges napellenző?
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák