Ilyen problémák léphetnek fel egy elektromos redőnynél

2019-02-21
Csancsa árnyékolástechnika

Az elektromos redőnyök a modern árnyékolás, a biztonság és a páratlan kényelem tökéletes kettősségét valósítják meg a gyakorlatban. Sajnos azonban akárcsak a gurtnis megoldásoknál, úgy természetesen a motorizált redőnyöknél is előfordulhatnak különféle meghibásodások, és bár a prémium kategóriás termékeknél ez minimálisra redukálható, de nagyon sok múlik például a beépítés minőségén is. Az elektromos redőnynél ugyanis nem elég megfelelően telepíteni a mozgó szerkezetet, hogy a redőnypalást akadálytalanul és könnyedén csússzon a szerkezetben, a motorizáció mellett az árnyékoló alsó- és felső végállásának kalibrációjára is ugyanilyen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a gyári beállítások nem mindig megfelelőek, ez pedig a termék idő előtti meghibásodásához vezethet.

Ilyen problémák léphetnek fel egy elektromos redőnynél

Az úgynevezett feszítő sodr

Természetesen egy sor másik problémát is tapasztalhatunk az elektromos redőnyök működése során, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük, hogy milyen jelenség hátterében pontosan milyen probléma állhat.

Nem mozdul a redőny, de hallani a motor hangját

Általánosságban ez a hibajelenség tapasztalható a leggyakrabban egy motorizált redőny kapcsán, aminek az oka, hogy a féderek, avagy a rögzítő elemek teljesen elkoptak vagy eltörtek. A probléma minden esetben leeresztett redőny mellett tapasztalható, és azért nem tudja megmozdítani az elektromotor a redőnypalástot, mert bár a tengelyt folyamatosan pörgeti a háttérben, azonban a rögzítők törése vagy elkopása miatt nem tud belekapni a palástba, tehát nem tud megvalósulni a feltekercselés. A hiba javítása minden esetben szakembert kíván, a gyakorlott kezek számára pedig alig pár percig tart az alkatrészek cseréje, ami a költségek tekintetében sem rúg túl magasra.

A redőny mozgatható, de akadozik

Az akadozott mozgás szintén a gyakori hibajelenségek közé tartozik az elektromos redőnyök között, bár a prémium kategóriában egyre ritkábban találkozni vele, hiszen a probléma hátterében a tengely és a tokvég között elhelyezkedő kis alkatrész elkopása, ritka esetben eltörése áll. Maga az alkatrész cserélhető, nem is túl drága, azonban alaposan szét kell szerelni hozzá az árnyékolót, ezáltal szükséges mindig szakemberre bízni a munkát, hiszen a szétszerelés talán még senkinek sem okozna gondot, de az összerakás már garantáltan problémákat idéz majd elő.

A redőny mozgatható, de kattogó hangot ad ki

Ha rendellenes hangokat hallat egy elektromos redőny, az minden esetben valamilyen súlyos szerkezeti hibára enged következtetni, használatát pedig a szakember megérkezéséig érdemes szüneteltetni a nagyobb probléma elkerülésének érdekében. A hiba ilyenkor ugyanis még talán jelentéktelen, előfordulhat például, hogy csak egy rögzítő akadt ki vagy törött el, de ha tovább erőltetjük így az árnyékolót, akkor deformáció, esetleg a redőnylécek törése is kialakulhat, aminek a javítása lényegesen költségesebb lesz.

Ilyen problémák léphetnek fel egy elektromos redőnynél

Gombnyomásra még motorhang sem hallható, a redőny nem mozog

Ez egy olyan általános hibajelenség a motorizált redőnyök kapcsán, ami mindig alapos utánajárást igényel, hiszen a legegyszerűbb problémától kezdve a legbonyolultabb szerkezeti meghibásodásig bármi állhat a háttérben. Az esetek többségében azonban ezt a jelenséget egy filléres, otthon is elhárítható dolog okozza, mégpedig a távirányítóban található elem lemerülése, de egy áramszünet, esetleg a villanyszekrényben található automata lekapcsolódása szintén ide sorolható. Amennyiben mindhárom eshetőséget kizártuk, a redőny alapos vizsgálata szükséges, lévén egyedi szerkezeti probléma állhat a háttérben. Előfordulhat például kábelszakadás, de az elektromos kötés szétcsúszása a sorkapocsban – vagy más néven „csokiban” –, sőt akár a motor meghibásodása és leégése is okozhat ilyesmit, noha a prémium árnyékolók mindegyike rendelkezik az utóbbit megelőző védelemmel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektromotorokban beépített túlmelegedés-gátló található, egy speciális relé, ami megakadályozza, hogy a motor túlhevüljön, és ebből fakadóan meghibásodjon.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák