Mi a teendő, ha nem működik az elektromos redőny távirányítója?

2019-03-21
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékoló-elektronikák olyan jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, hogy ma már az emberek többsége sokkal bátrabban nyit emiatt az elektromos redőnyök irányába. Nem meglepő, hiszen a beépíthető elektromotorok nem növelik az árnyékolók szerkezetét, nagyon csendes működésűek, alig fogyasztanak áramot, megbízhatók, mindemellett pedig már vezérlőik is rendkívül pontosak, azonnal reagálnak az utasításokra. Bár a meghibásodás tekintetében semmivel sem generálnak több problémát, mint a gurtnival mozgatható megoldások, ugyanakkor esetükben is felléphetnek különféle hibák, melyek néhány esetben kifejezetten a távirányítóhoz köthetők. Hogy mi a teendő, ha azt tapasztaljuk, hogy nem működik az elektromos redőny távirányítója?

Kezdjük a legalapvetőbb ellenőrzésével

Meglepően sokan ugyanis egyáltalán nem gondolnak bele abba, hogy a motorizált redőny mozgatásához használt távirányító működéséhez ugyanúgy tápellátás szükséges, mint az elektromotorhoz, csak előbbihez elegendő lesz egy kisebb elem is. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy a távirányító nem működik, akkor mindig kezdjünk egy elemcserével, lévén az esetek jelentős többségében ez megoldja a problémát.

Mi a teendő, ha nem működik az elektromos redőny távirányítója?

Érdemes egyébiránt ezt két-háromévente automatikusan elvégezni, egyrészt az efféle kellemetlenségek elkerülése miatt, másrészt azért, mert a merülő elem felrobbanhat, a belőle kifolyó sav pedig végérvényesen tönkreteheti a távirányítót. Ha az elemcsere nem jelent megoldást a problémára, tehát a távirányító működik – világít rajta a visszajelző LED –, de az árnyékoló nem reagál, akkor mindig kérjük szakember segítségét.

Még mielőtt szakemberhez fordulnánk

Bár a fenti problémák után egyértelmű, hogy szakemberhez kell fordulnunk, azonban még mielőtt szerelőt hívnánk, fontos tisztába tenni és megállapítani néhány nagyon lényeges dolgot. Az első, hogy a lehető legpontosabban diagnosztizáljuk a problémát, azaz kizárjuk a redőny meghibásodásának a lehetőségét. Nem lehetetlen ugyanis, hogy a távirányítónknak semmi baja, még az elem sem merült le benne, hanem sokkal nagyobb a gond, hiszen ha a redőny szerkezete megsérült, akkor is hasonló a hibajelenség annyi különbséggel, hogy gombnyomás után hallanunk kell a redőnymotor hangját, amihez semmilyen mozgás sem társul.

Ha nincs motorhang és az elemcserére sem reagál a távirányító – esetleg eltörött, látványos sérülés van rajta vagy elveszett –, akkor nincs más hátra, mint a kicserélés. Ennek az első lépése, hogy meghatározzuk a távirányító típusát. Előfordulhat, hogy nem látunk rajta semmi jelzést – ilyenkor a szerelő majd a helyszínen próbálja meg azonosítani –, de amennyiben látható rajta felirat vagy bármi más, azt mindenképpen közöljük a hibabejelentés során, mert így nem kizárt, hogy néhány órán belül már a kezünkben lesz a cseredarab.

Mi a teendő, ha nem működik az elektromos redőny távirányítója?

Az elektromos redőnyök távirányítói ugyanis rendkívül gyártófüggőek, vagyis az eltérő márkajelzésű darabok nem kompatibilisek egymással. Ennek az oka, hogy mindenki saját frekvenciákkal és kódokkal dolgozik, ezzel elkerülve, hogy az egymás mellett lakók csak a saját elektromos redőnyeiket tudják irányítani, a többiekét viszont ne. Gyakran azonos gyártók termékei között is vannak eltérések, tehát nagyon fontos minden ismert adatot közölni a kihívott szakemberrel a könnyebb cseredarab előkerítése miatt. Az új távirányító megfelelő típus és frekvencia esetén egyébiránt pillanatok alatt az árnyékolóhoz tanítható, így maga a folyamat egyáltalán nem vesz el sok időt, ha a szerelő célirányosan érkezik a helyszínre.

Hogy mi a helyzet abban az esetben, ha egy megszűnt gyártó termékéről van szó? Aggodalomra ilyenkor sincs semmi ok, nem kell cserélni az egész árnyékolót, a kapcsolódó kiegészítőkből ugyanis sok esetben még a megszűnés után évekig is van cseredarab, de amennyiben ez az út nem járható, a vezérlőelektronika vagy a motor cseréjével is orvosolható a probléma.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák