Mik azok a ZIP árnyékolók, és miért jobbak a függőleges textil árnyékolóknál?

2019-07-11
Csancsa árnyékolástechnika

A ZIP árnyékolók az újgenerációs textil árnyékolók családjába sorolhatók, hiszen azzal a céllal születtek, hogy ha nem is felváltsák, de legalább kiegészítő lehetőséget vagy alternatívát nyújtsanak bizonyos függőleges megoldásoknak. Az alapok tekintetében ugyanis bár mindkét termék ugyanarról a tőről fakad, sőt mi több, bizonyos távolságból egyes típusaikat meg sem lehet különböztetni egymástól, azonban vannak lényeges pontok, melyek kapcsán jelentős eltéréssel számolhatunk.

Mik azok a ZIP árnyékolók, és miért jobbak a függőleges textil árnyékolóknál?

A hasonlóságok

Előbb azonban érdemes kiemelni a közös hátteret! Merthogy a ZIP árnyékolók és a függőleges textil árnyékolók ugyanolyan prémium minőségű alapanyagokból épülnek fel, ezáltal mind a színezhető tokszerkezet, mind a technológiai megoldások, hovatovább még a speciális ponyva is egyezést mutatnak. Sőt mi több, a két árnyékoló különbsége az, hogy a napsugárzás oroszlánrészét elnyelő szövetanyag a páratlan tartósság mellett szabad kilátást biztosít, és a kíváncsi tekinteteket ez csak napközben tartja vissza magánéletünktől, azonban nevük is előre jelzi, hogy mindkét termék alapvetően egy árnyékoló, tehát azt a célt szolgálja, hogy a napsugarakat távol tartsa otthonunktól.

Ezen a téren pedig egyik sem vall kudarcot, sőt mi több, az egyszerű felszerelhetőség mellett rendkívül széles méretkategóriában választhatjuk őket, így egyes modellek akár 5 méteres szélességben, csoportos telepíthetőség mellett is megállják a helyüket.

A különbségek

Hogy ha ilyen sok tekintetben hasonlít egymáshoz a két termékkategória, akkor mégis miért kell külön lapon emlegetnünk őket? Mert rengeteg a különbség is köztük!

Kimagasló szélállóság

Alapvetően kijelenthető, hogy a ZIP árnyékolók lényege, vagyis amiért szükség volt különválasztani ezeket a termékeket a függőleges textil árnyékolóktól, az nem más, minthogy sokkal jelentősebb szélellenállással rendelkeznek, ami a ponyvás kialakítás és a nagyobb méretek miatt egyáltalán nem hátrány. A ZIP árnyékolók hátterében ugyanis az úgynevezett Ziiip-technológia dolgozik, mely röviden hasonló megoldást kínál, mint a cipzár a ruhákon, vagyis a ponyvát a leengedéskor gyakorlatilag rögzíti az oldalsínben – ezért kell mindegyikhez lefutó –, vagyis hiába kap bele a szél, nem tudja kifordítani a keretből, nem tud nagyobb kárt tenni benne. Nyilván vannak olyan széllökések, melyek már problémát okozhatnak, de automatizálással a termékeket könnyedén megóvhatjuk ettől.

Kültéri vs. beltéri kivitelezés

Nagyon lényeges különbség a ZIP- és a függőleges textil árnyékolók között, hogy míg utóbbiak kültéri- és beltéri kialakítással is kaphatók, illetve telepíthetők, addig előbbiek csak és kizárólag kint alkalmazhatók. Ennek az oka alapvetően az, hogy minden elemükben külső használatra álmodták meg a ZIP árnyékolókat, és a szélálló technológia kialakítása is kifejezetten ezekhez az igényekhez igazodott, hiszen a lakáson belül alapvetően nincs szükség arra, hogy az árnyékolók ellenálljanak a szélnek, huzat esetén ugyanis nyilvánvalóan bezárjuk az ablakokat és az ajtókat, de szabadtéren – például vihar idején – erre nincs lehetőségünk.

Robosztusabb megjelenés

Mivel a ZIP árnyékolók kizárólag kültéri kivitelezéssel kaphatók, ezért ehhez igazították a megjelenésüket is, ami sokkal robosztusabb és masszívabb lett. Bár a függőleges textil árnyékolók kintre felszerelhető típusai között is találunk szélesebb tokozású termékeket, de a ZiiiP-technológia ennél is vaskosabb megoldásokat követel, noha ez természetesen esztétikai szempontból még bőven a jó ízlés határain belül található.

Mik azok a ZIP árnyékolók, és miért jobbak a függőleges textil árnyékolóknál?

Extra hőszigetelés

A textil alapú árnyékolókról bizonyára nem a hőszigetelés az első tulajdonság, ami az eszünkbe jut, márpedig a ZIP árnyékolók esetében erre is gondolt a gyártó. Aki ugyanis vakolható tokszerkezettel kérné a terméket, annak lehetősége van hőszigeteléssel ellátott panellel együtt megrendelni, aminek jóvoltából úgy építhető be a végeredmény, hogy közben a hőhidak miatt sem kell aggódnunk.

Meghajtás

Ami még jelentős eltérés a két megnevezett árnyékolótípus között, az a meghajtás. Míg a függőleges textil árnyékolók többségét lehetőségünk nyílik kézi- és motorizált kialakítással is rendelni, addig a ZIP árnyékolók részben a speciális technológia, részben a kültéri megoldás miatt csak elektromos formában kérhetők. Ennek az előnye, hogy működtetésük lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb, hovatovább rögtön adott az automatizálás lehetősége, aminek részeként akár önműködő okosárnyékolót is kaphatunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák