Milyen tulajdonságok határozzák meg egy redőny árát?

2021-07-22
Csancsa árnyékolástechnika

Sokan el sem tudják képzelni, hogy egy megrendelt és beépítésre került redőny árát milyen sok tulajdonság befolyásolhatja. Egyáltalán nem mindegy, hogy az árnyékoló miféle háttérrel rendelkezik, hiszen a végösszeget rengeteg tényező meghatározza, ugyanakkor a legtöbbször csak rajtunk múlik majd minden, hiszen nagyon ritka eset, ha az épület vagy a körülmények befolyásolják az árcédulát.

Hogy miként kell ezt érteni? Mint az alábbiakból is kiderül majd, a redőny ára rendkívül képlékeny. Konkrét számokról és százalékokról emiatt érthető módon nem beszélünk majd, mert valóban jelentős befolyást gyakorolnak a végösszegre a megrendelői igények, hogy a tulajdonos milyen árnyékolót szeretne majd otthonán tudni. Lássuk, hogy melyek a legfontosabb tényezők, melyek befolyásolhatják az alapárat.

Alapanyag

Fontos tudni, hogy minden redőnynek van egy úgynevezett alapára. Ezt jellemzően minden esetben az alapanyag határozza meg, vagyis az, hogy műanyag vagy alumínium árnyékolóról beszélünk éppen. A két típus közül a műanyag redőnyök jellemzően az olcsóbbak, emiatt a legtöbben sokkal jobban kedvelik őket. Ha a leginkább költséghatékony megoldást keresi valaki, akkor általában egy alap fehérszínű műanyag redőnyt választ, ami a célnak megfelel ugyan, de ma már azért vannak jobb alternatívák.

Egészen pontosan például az alumínium redőny. Ha egy árnyékoló minden eleme könnyűfémből készül, az jellemzően alapjaiban meghatározza az árcédula mértékét is. Ebből következik, hogy az alumínium árnyékolók jellemzően költségesebbek, ellenben sokak szerint esztétikusabb megjelenéssel rendelkeznek, változatosabb színekben pompázhatnak, jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak, és a motorizálás, valamint az automatizálás terén egyaránt több lehetőséggel kecsegtetnek.

Tokszerkezet

A modern redőnyök többféle tokszerkezettel kaphatók, melyek szintén meghatározó tényezők az árcédula kapcsán. A két legismertebb megoldás a külső- és a vakolható tokszerkezet. Ezek a tulajdonságok jellemzően úgy befolyásolják az árakat, hogy nem minden esetben van lehetőségünk érdemben dönteni köztük.

Választásunk leginkább akkor van, amikor új házat építünk, hiszen ilyenkor az ablaknyílásokat rendszerint úgy alakítják majd ki a kivitelezők, hogy be lehessen építeni egy vakolható tokszerkezetet. Normál esetben azonban ez komoly fejtörést okozhat, óriási átalakítással jár együtt, így egyáltalán nem nevezhető költséghatékony megoldásnak, kizárólag akkor, ha éppen lakásfelújításban vagyunk, esetleg külső hőszigetelést kap a ház, amivel a vakolható tokszerkezet eltakarható.

Milyen tulajdonságok határozzák meg egy redőny árát?

Ez a megoldás jellemzően esztétikusabb és hozzájárul a nyílászárók hőszigeteléséhez, azonban drágább is, mint a külső tokos megoldások. Utóbbiak az elérhetőbb árkategórián felül leginkább abban tűnnek ki a sorból, hogy kis túlzással bárhol alkalmazhatók, ha szükség van rájuk. Nagyszerű utólagos megoldások, melyeket ma már kellő esztétika mentén alakítanak ki, sőt a színezhetőségre is odafigyelnek az árnyékolástechnikai szakemberek.

Méret

Mint minden más változó méretű termék esetén, úgy természetesen a redőnyök kapcsán is meghatározó tényező, hogy mekkora kiterjedéssel rendelkező redőnyökre van szükségünk. Ez a tulajdonság is jellemzően rajtunk kívülálló ok, hiszen nem feltétlenül a mi választásunk, hogy mekkora nyílászárók vannak otthonunkon.

A redőnyök méretét márpedig mindig ehhez kell igazítani, és a matematikából ismert egyenes arányosság törvénye nagyszerűen megfigyelhető itt, hiszen minél nagyobb egy árnyékoló, jellemzően annál magasabbak a költségeink is. Nemcsak az alapanyagok ára növekszik ilyenkor, hanem jellemzően a beépítési költségeké is, hiszen közel sem mindegy, hogy egy normál méretű ablakhoz kell árnyékolót választanunk, esetleg egy hatalmas kiterjedésű nyílászáróhoz.

Színezés

A színezés minden esetben feláras szolgáltatásnak minősül, ha redőnyt vásárolunk, illetve rendelünk magunknak. Bár a Csancsa Árnyékolástechnika Bt. esetén több árnyalat közül felár nélkül válogathatnak a vásárlók, ha viszont speciális színeket akarunk, vagy egyedi elképzeléseink vannak, akkor ilyen esetekben jellemzően mindig mélyebben bele kell nyúlnunk a zsebünkbe.

Különösen igaz ez az állítás olyan esetekben, ha a színezés nemcsak a redőnypalástra, hanem a tokszerkezetre is vonatkozik. Ez vakolható tokok esetében nem túl lényeges kérdés, ellenben egy látható külső toknál rendkívül fontos, hogy milyen árnyalatban pompázik a redőnylécekhez viszonyítva. Ezzel akár teljesen egyedi, sajátos megoldások is könnyedén összehozhatók, de sajnos nem minden esetben költséghatékony formában.

Motorizálás

Ma már egyáltalán nem nevezhető luxusnak, ha redőnyeink kapcsán úgy döntünk: motorizálni szeretnénk őket. A gurtni ugyanis hatékony eszköz a palástok mozgatására, azonban közel sem nevezhető már modern vagy korszerű megoldásnak. Ezzel szemben a motorizálás maximálisan mai, sőt jövőbemutató alternatíva, amiért ráadásul ma már egyáltalán nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Nyilván a tény ettől még tény marad: a motorizált redőnyök mindig jóval drágábbak, mint a hagyományos, gurtnis megoldások, azonban cserébe olyan futurisztikus élményt kapunk, hogy még egy régi házban is rögtön úgy érezhetjük magunkat mellette, mintha a jövőbe kerültünk volna.

A motoros redőnyöket ugyanis távirányítóval vezérelhetjük akár a kanapé kényelméből vagy teljes ágynyugalomból is, miközben nem kell többé félnünk a gurtni elszakadásától, illetve más egyéb problémáktól. Fontos, hogy a motorizált redőnyök mérete ma már szinte egyáltalán nem nagyobb, mint a hagyományos típusoké, és a beépítésük is csak annyiban komplikáltabb, hogy a redőnyszekrényben elhelyezett csőmotorhoz el kell juttatni valamilyen formában az elektromos hálózatot.

Okosítás

Ha már szóba került a motorizálás, akkor érdemes kitérni néhány szó erejéig az okosításra is, hiszen a két tulajdonság ma már majdhogynem kéz a kézben jár. Az okosotthonos funkciók bár alaposan megnövelik a redőny árát, azonban cserébe olyan megoldásokat és lehetőségeket kapunk, sőt megannyi automatizálási alternatívát, ami később akár vissza is termelheti a kifizetett költségeket, ha megfelelően használjuk.

Az okosítással ugyanis teljesen automatikussá tehető a redőny működtetése, reagálhat például a külső hőmérsékletre, az időjárás változására, a szélre, miközben természetesen egy sor belső szenzor is befolyásolhatja állását. Összeköttetésben állhat például a világításrendszerrel, hogy természetes fénnyel spórolhassunk a rezsiköltségeken, de a termosztáttal is, hogy a redőny hőszigetelési tulajdonságait kihasználva takarékoskodhassunk a hűtésen és a fűtésen.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák