Minden esetben megakadályozza a kilátást egy függőleges napellenző?

2019-09-05
Csancsa árnyékolástechnika

Akár erkélyről, akár valamilyen teraszról beszélünk, az oldalárnyékolás kérdése sok esetben okoz problémát a tulajdonosok számára, különösen azért, mert a nagy felületek hatékony, nem mellesleg pedig tartós és látványos borítását nehéz mozgatható formában kivitelezni. Egy függőleges napellenző azonban kiváló alternatíva lehet, noha sokan csak a telepítés után szembesülnek vele, hogy bár a megoldás valóban hatékony, ellenben nem kínál olyan kimagasló hatást, mint például egy redőny vagy egy zsaluzia.

Minden esetben megakadályozza a kilátást egy függőleges napellenző?

Ennek az oka abban keresendő, hogy a függőleges napellenzők, illetve úgy nagy általánosságban a ponyvás árnyékolók egyaránt csak a közvetlen napsugárzást szűrik meg, tehát a fényt áteresztik, ezáltal még akkor sem kínálnának száz százalékos fényzárást, ha minden oldalról ilyen árnyékolóval vennénk körbe egy kiülőt vagy egy erkélyt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a függőleges napellenző hatékonysága elhanyagolható, kifejezetten kellemes árnyékot kínál a legmelegebb időszakokban is, azonban sokakat zavar például, hogy ezt kizárólag a panoráma elvételével tudja megvalósítani. Hogy lehet-e tenni valamit ellene?

Mindegyik színezhető, de átlátszó napellenző még nem létezik

Minden egyes napellenző ponyvájának hatékonyságát a sűrűn szőtt és egyben impregnált szálakból álló szövetanyag adja, mely kiemelkedően hatékony a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás terén, legyen szó akár esőről, akár szélről, akár káros UV-sugárzásról. A sűrű szövésű textil miatt van, hogy a napellenzők hatékonyan fel tudják fogni a napsugárzás kellemetlen hatásait, és mivel egyelőre még nem talált fel a tudomány olyan átlátszó szövetszálakat, melyek kilátást garantálnak, de a napsugárzást felfogják, ezért a panoráma kérdése a függőleges kialakítású ponyvás árnyékolóknál kényes téma marad. Cserébe viszont rengeteg színnel és mintával kérhetők, ami sokaknak kifejezetten fontos szempont.

Sávos megoldásban is alkalmazható

Amennyiben ragaszkodunk a napellenzőkhöz, ellenben a kilátáshoz is, akkor kompromisszumos megoldás lehet, ha sávos kialakítással alkalmazzuk a függőleges ponyvás árnyékolókat. Ez a módszer a hatékonyság terén talán nem olyan kiemelkedő, mintha a teljes felületet beborítanánk egy nagyobbacska vitorlával, ellenben a tapasztalt szakemberek képesek úgy az erkély vagy a kiülő fekvéséhez és tájolásához alakítani ezt a megoldást, hogy bizonyos napszakokban az érintett terület jelentős részére árnyékot vessen. Mindeközben viszont a kilátást csak részlegesen befolyásolja!

A levegő áramlását szerencsére nem akadályozza

A legtöbben nyilvánvalóan azért szeretnek valamilyen kiülőn pihenni, hogy élvezzék a friss levegőt. A redőnyök óta tudjuk, hogy egy árnyékoló teljes zárás esetén elég alaposan meg tudja fogni a friss levegő áramlását, azonban a függőleges napellenzőknél ettől nem kell tartanunk. Bár magán a ponyván nem igazán jutnak át a lenge szellők, azonban az oldalakon keresztül éppen elég friss levegő áramlik át ahhoz, hogy egy pillanatig se legyen például bezártság érzetünk, vagy ne élvezhessük a bioklimatikus hatást. Ez sokak számára nagyon fontos szempont abban az esetben, ha a kilátás korlátozva van.

Minden esetben megakadályozza a kilátást egy függőleges napellenző?

Vannak alternatívák

Ha a fentiek ellenére mégsem tudtuk megkedvelni a függőleges napellenzőket, akkor találhatunk szerencsére számos alternatívát, ami ideális lehet a ponyvás megoldás helyére. Amennyiben hasonló megoldást keresnénk, a kültéri textil árnyékoló lehet megfelelő ebből a célból, mely az árnyékolási teljesítmény tekintetében ugyan nem sok extrát kínál, ellenben az átláthatóság terén már semmit sem akadályoz, hiszen szemcsés - szúnyoghálóhoz hasonló - kialakításának jóvoltából egyáltalán nem befolyásolja a panorámát.

Előfordulhat természetesen olyan eset is, amikor nemcsak a ponyvás kialakítás miatt van problémánk például a napellenzővel, hanem alapvetően a lenge megoldásból fakadóan. Bár a termékeknek óriási a szélállósága és a tartóssága, azonban teraszokra és erkélyekre is létezik tartósabb, vaskosabb megoldás - például egy zsaluzia képében, mely a közhiedelemmel ellentétben nem csak nyílászárókhoz telepíthető. Nyilván ennek megvannak a maga feltételei - például szükségesek a biztonságos rögzítési pontok -, de ha minden adott, cserébe egy szokatlan, látványos, tartós és a forgatható lamellák miatt az átláthatóságot sem befolyásoló, sőt rengeteg beállítási lehetőséget kínáló árnyékolót kapunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák