Mindent a redőny működési elvéről

2019-03-14
Csancsa árnyékolástechnika

Bár a zsaluzia az elmúlt években jelentős szeletet vágott ki magának a kültéri árnyékolók piaci tortájából, hazánkban azonban még mindig a redőny jelenti a legnépszerűbb alternatívát, ha nyílászárók elé szerelhető megoldások közül válogatnánk. Ez nem véletlen, hiszen itthon évtizedeken át szinte csak a redőny volt az egyetlen alternatíva abban az esetben, ha hatékony külső árnyékolót kerestünk otthonunkra, ezáltal szinte mindenki ismeri, mindenki használta már őket, azonban működési elvüket nem biztos, hogy ismeri. Ennek jártunk utána egy kicsit az alábbiakban!

A redőnyök működéséről

A redőnyök alkatrészeit alapvetően három nagy csoportra oszthatjuk fel, így beszélhetünk az árnyékolás oroszlánrészét végző palástról, a tokszerkezetről, valamint a mozgatást végző eszközökről, legyen szó akár gurtnis-, akár motorizált kialakításról. Az árnyékoló megfelelő működéséhez elengedhetetlen elem a földi gravitáció, lévén a redőnypalást egy vízszintes tengelyen helyezkedik el, a gurtni meghúzásával vagy a redőnymotor aktiválásával pedig ez a tengely mozdul meg, illetve engedi el lefelé a redőnylécek halmazát, melyet a gravitáció egészen az ütközőig enged, az így képződő homogén felület pedig nemcsak a napsugárzás káros hatásaitól, hanem a hidegtől, a melegtől, valamint a kíváncsi tekintetektől is megóvja otthonunkat.

Mindent a redőny működési elvéről

A redőnypalást a mozgatás során minden esetben a tokszerkezet lefutóiban marad, ezáltal kötött pályán halad lefelé és felfelé egyaránt. Bármilyen megoldást is használunk a működtetéshez, a redőnylécek bárhol megállíthatók ezen a pályán. A palástot ilyenkor a gurtni feszesen tartásáról is gondoskodó automatika stabilizáló-szerkezete, vagy az elektromotor fékrendszere tartja meg egy helyben, aminek jóvoltából a redőny segítségével lehetőségünk nyílik szabályozni a lakásba beeső fény mértékét.

A gurtnis- és az elektromos redőny közti különbség

A mozgathatóság tekintetében a modern redőnyöket két csoportra oszthatjuk, ezáltal beszélhetünk kézzel és elektromotorral működtethető változatokról. A kézzel mozgatható alternatívát hívjuk gurtnis redőnynek, amikor a redőnypalást felhúzásáról és leengedéséről egy a tengelyhez kapcsolódó gurtni gondoskodik. A rendkívül erős és tartós alapanyagból készült kötél meghúzásával gondoskodunk arról, hogy a redőnyléceket összegyűjtsük, és a nyílászárót átjárhatóvá tegyük. A gurtni ilyenkor az úgynevezett csigába csévélődik, ahonnan a kis fékező szerkezet kiengedésével tudjuk kiszabadítani, ezzel szabad utat engedve a redőnyléceknek.

Az elektromos redőnyök esetében a működési elv teljesen hasonló annyi különbséggel, hogy itt a redőnytengelyt, ezáltal pedig a palástot nem a gurtni feszítésével és engedésével hozzuk mozgásba, hanem a kapcsolódó elektromotor működése pörgeti azt a megfelelő irányba. Bár a motorizált megoldás lényegesen körülményesebb és költségesebb a kialakítás tekintetében, hiszen el kell juttatni a redőnyszekrényhez az elektromos hálózatot, ami további szakemberek bevonását igényelheti, ugyanakkor az árnyékoló méretei ilyenkor nem növekednek, sőt elképzelni sem tudjuk, milyen magas szintű kényelmet kapunk befektetésünkért cserébe. Redőnyünket ilyenkor ugyanis egy egyszerű távirányítóval hozhatjuk mozgásba, sőt lehetőségünk nyílik egyszerre több árnyékolót is megmozdítani egyetlen gombnyomással akár az ágyból fekve vagy kedvenc fotelünkben pihenve.

Mindent a redőny működési elvéről

Fontos továbbá, hogy az elektromos redőnyök az automatizálás terén is kiemelkedő bővülési lehetőségekkel rendelkeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektromotorok összeköthetők különféle érzékelőkkel, melyek folyamatosan monitorozhatják a kinti széljárást vagy a napsugárzás mértékét, esetleg a hőmérsékletet annak érdekében, hogy az előre beprogramozott értékekhez igazodva működésre bírja a redőnymotort. Ez gyakorlatilag az önműködő jelleg legmagasabb szintje, mely nemcsak tovább növeli a felhasználók kényelmét, hanem drasztikusan megnöveli a vagyonbiztonságot is, miközben otthonunk hőszigetelését szintén páratlan mértékben megtámogatja.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák