Négy tény és tévhit az alumínium redőny kapcsán

2018-11-01
Csancsa árnyékolástechnika

Noha az alumínium redőnyök már egyáltalán nem tekinthetők újdonságnak az árnyékolástechnikai piacon, ellenben még mindig meglepően sok tévhit kering róla a vásárlók között. Az alumínium árnyékolók ugyanis nem véletlenül jelentek meg a műanyag típusok mellett, sőt nem véletlen az sem, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen több tekintetben is jobb teljesítményre, valamint nagyobb tartósságra számíthatnak tőle azok, akik úgy döntenek, inkább a drágább alternatívát választják. A rengeteg tévhit miatt úgy határoztunk, hogy az alábbiakban összegyűjtjük a négy leggyakoribbat, és természetesen meg is cáfoljuk őket szakmai oldalról.

1. tévhit: Teljesen mindegy, hogy miből van a redőny, ugyanarra képes!

Ennek a cáfolatához nem is kell más ismeret, csak általános fizika, mely kimondja, hogy az anyagok általános hővezetési tulajdonságai között eltérést tapasztalhatunk, ami pláne igaz egy műanyag és egy könnyűfém esetében. Ezt az árnyékolókra vetítve, egy műanyag redőny nem vezető úgy a hőt, mint az alumínium, ellenben átengedi magán a forró napsugarakat, miközben a fém a többségét lepattintja magáról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár mindkettő ugyanolyan árnyékot ad, ellenben az alumínium redőnyök nemcsak a fényt, hanem a hőt is képesek lesznek megfogni már odakint. Ez a hatás pedig természetesen nem csak nyáron, télen is igaz, ellenben akkor a lakás felőli oldalról kell várni ezt a hatást, hiszen az alumínium az anyagát és a precízebb zárását tekintve is sokkal jobb teljesítményre képes ezen a téren.

2. tévhit: Az alumínium redőny javítja a nyílászáró U-értékét!

Sokszor hallani, gyakran még ismert forgalmazók is dobálóznak vele, hogy az alumínium redőnyök képesek javítani a nyílászárók U-értékét, azonban ez a kijelentés ebben a formájában dezinformáció. Egy nyílászáró helyes és szakszerű beépítése ugyanis azt jelenti, hogy az adott ablak vagy ajtó elérte azt a szigetelési képességet, amire önmagában teremtették, ezt azonban egy redőny nem tudja módosítani, megtámogatni azonban annál inkább. Ezzel azonban nem az ablakok U-értéke mutat növekedést, hanem a beépített üvegek hőátadása tud csökkenni, amivel akár 10-40 százalékos teljesítményjavulás is elérhető. Ennek köszönhetően télen és nyáron is jobb szigetelésre számíthatunk a nyílászáróktól, azonban azoknak az U-értéke ettől még változatlan marad.

3. tévhit: Az alumínium redőny olyan drága, hogy abból két műanyag is kijön!

Ez az egyik legóriásibb tévhit, hiszen sokan azért nem választanak alumínium redőnyt, mert úgy hallották, hogy túl drága, és az árából két műanyag is kijön, tehát hosszabb távon jobban járnak az olcsóbb alternatívával. Ehhez elegendő csak annyit hozzátenni, hogy egy prémium minőségű alumínium redőny élettartama ideális esetben akár 40 év is lehet, míg a műanyagoké a legoptimistább számítások szerint is csak 10-15 év. Az árkülönbség bizonyos esetekben valóban jelentős lehet, ellenben nem olyan nagymértékű, hogy ne legyen érdemes éppen hosszú távon elgondolkozni egy alumíniumon, ami ráadásul jobb hang- és hőszigetelő, motorizálható, automatizálható és még a vagyonvédelem terén is megtámogatja otthonunkat.

4. tévhit: Az alumínium redőny nem is tartósabb, mint a műanyag!

Ezt régen nagyon könnyű volt beadni az embereknek, azonban az elmúlt egy-két évtizedben olyan sok gyakorlati tapasztalat gyűlt össze az alumínium redőnyökről, hogy erről az állításról is kiderült: egyszerű tévhit. Az alumínium redőnyök általában két-háromszor is tartósabbak a teljes élettartam tekintetében, sem a szél, sem az eső, sem a jég nem tud kárt tenni bennük, ez utóbbi viszont a műanyagról nem mondható el. Sőt mi több, az elöregedés és az UV-sugárzás is bizonyítottan jobban kikezdi ezeket az árnyékolókat, mint a könnyűfémből készült darabokat, hiszen nem kell fizikusnak lenni ahhoz, hogy logikusan megállapíthassuk: a műanyag vagy a fém tartósabb hosszú távon? Elég egyértelmű!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák