Nincs télikert megfelelő árnyékoló nélkül

2019-02-28
Csancsa árnyékolástechnika

A modern lakóházakban egyre gyakrabban igénylik a tulajdonosok a télikert kialakítását, ami a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a leghidegebb évszakokban, hanem nyáron is a lakás egyik központi helyiségévé válhat abban az esetben, ha megfelelő árnyékolás kapcsolódik hozzá. Merthogy egyetlen télikert sem nevezhető télikertnek mindaddig, amíg nem csatlakozik hozzá megfelelő árnyékoló rendszer.

Ennek az oka nem más, minthogy a télikertek a legmelegebb nyári időszakban az óriási üvegfelületek miatt elképesztően felforrósodhatnak, ami nemcsak az emberi tartózkodásra teszi alkalmatlanná a helyiséget, hanem az ott tárolt növényekre is negatív hatást gyakorolhat. Mindez azonban elkerülhető néhány megfelelően kialakított árnyékolóval!

Előnyösebb a kültéri megoldás

Ha a télikert árnyékolása a téma, az egyik első és legfontosabb kérdés, hogy kültéri- vagy beltéri megoldást válasszunk-e? Mivel a cél az, hogy ne csak a napfényt, hanem a meleget is távol tartsuk az üvegfalaktól, ezért a leghatékonyabb minden esetben a kültéri megoldás, hiszen egy ilyen télikert árnyékoló már odakint felfogja a napfényt és a hőt, vagyis minden tekintetben magasabb hatásfokkal üzemel, mintha az üvegtető alatt kapott volna helyet. Fontos továbbá olyan modern megoldást választani, melyben a télikert árnyékoló egy vezetett sínben fut végig, hiszen ilyen esetben a fényzárás maximalizálható, de létezik alternatíva, ahol a vezetősín és a ponyva között fényrés helyezkedik el.

Nincs télikert megfelelő árnyékoló nélkül

Az oldalirányú árnyékolás is fontos

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a télikertek árnyékolása kapcsán megelégednek a tető lefedésével, márpedig ennek hiányosságai már az első napokban szemet szúrhatnak, hiszen pláne nyugati fekvésű épületeknél a napsugárzást nemcsak felülről, hanem oldalirányból is fel kell tartóztatni. Erre pedig a hagyományos felső télikert árnyékoló önmagában nem alkalmas, így oldalirányú árnyékoló felszerelésére lesz szükség. Ezek ugyanúgy működnek, mint a tetőszerkezeten elhelyezett típusok, vagyis egy tengelyről tekercselődik le- és fel az árnyékolást végző ponyva, csak az oldalsó árnyékolók esetében megváltozik a mozgásirány.

Nincs télikert megfelelő árnyékoló nélkül

Természetesen az oldalirányú árnyékolóknál is rengeteg alternatív lehetőség létezik, ezáltal felszerelésük helyét és a motorizálhatóságot egyaránt mi határozzuk meg, így kérhetünk akár olcsóbb, a télikert belső felületén kialakított, az elérhetőség miatt kézzel vezérelhető típusokat is, melyek ugyan nem lesznek olyan hatékonyak, mint a kültéri változatok, de a kompromisszumosság a végösszegen pozitívan mutatkozik majd meg.

A méret és a színezhetőség sem jelent korlátokat

A télikert árnyékolók egészen nagy méretben, több méteres szélességben is kérhetők, ezáltal több négyzetméternyi terület fedhető be velük hatékonyan, de akkor sincs probléma, ha esetleg sátortetős kialakítású vagy nagyobb felületű a kérdéses télikert, hiszen ilyenkor több árnyékoló összedolgozásával alakíthatunk ki komplett rendszereket, melyek nemcsak a megjelenés, hanem a hatékonyság tekintetében egyaránt kimagaslóak, ergo szabályozható klímát kínálnak a kérdéses helyiségben.

Ezen túlmenően a télikert árnyékolók a dizájn és a megjelenés tekintetében nagyszerűen hozzáilleszthetők régi-, de akár modern építésű otthonokhoz is. Alapvetően a többnyire motorizált ponyvás árnyékoló egyfajta futurisztikus hatást kelt – pláne automatizált, önműködő formájában –, de ezt a színezhetőséggel még magasabb szintre emelhetjük. Bár a végösszeget erőteljesen befolyásolja, ellenben ha a legjobb megjelenést szeretnénk kihozni télikert árnyékolónkból, akkor kérhetünk speciálisan színezett ponyvát és hozzá kapcsolódó, szintén árnyalatra fújt szerkezetet is. Ennek köszönhetően a télikert megjelenése erőteljesen feldobható és kiemelhető, ellenben a kapcsolódó tévhiteket érdemes elfelejteni: a sötétebb árnyékolók ugyanis nem nyújtanak jobb védelmet a napsugárzástól, hiszen az erős impregnált alapanyagú szövet minden esetben ugyanolyan hatást kínál, a színezhetőség így csak az esztétikát emeli magasabb szintre.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák