A télikert, a pergolák és a különféle zárt, vagy részben zárt teraszok megfelelő árnyékolása egész évben rendkívül fontos feladat főként abban az esetben, ha rengeteg speciális fényigényű növénnyel rendelkezünk.

Választható színek

compare
Húzd ide a terméket!Termék
Húzd ide a terméket!Termék

Napellenző szerkezet színeink

ral_open

A rendkívül széles mérettartományban és színválasztékban elérhető árnyékolók többségének legnagyobb előnye, hogy a legmelegebb nyári napokon a nagy meleget még az előtt képes felfogni, hogy az elérhetné a helyiség belső levegőjét, ezáltal rendkívül magas hatásfokkal rendelkezik nemcsak az árnyékolás, hanem a hőszabályozás tekintetében is.

Külső- és belső télikert árnyékoló

A télikert árnyékolónak két típusát különíthetjük el egymástól, a külső- és a belső felszereléssel rendelkezőket, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg az egyik típus a tető belső részén, a belső térben helyezkedik el, addig a másik típus a tetőn kívül található.

A belső télikert árnyékolók rendszerint közvetlenül a tető alá kerülnek felszerelésre, aminek nagy előnye, hogy védve vannak a koszolódástól, valamint az időjárás viszontagságaitól is, ezáltal nem csak az esőtől, hanem részben az UV sugárzástól is megkímélhetjük őket.

A megoldás hátránya, hogy hatásfoka nem olyan magas, mint a külső télikert árnyékolóké, hiszen a napsugarak a tetőn keresztül bejutnak a belső helyiségbe, ezáltal odabent melegítik a ponyvát, amivel a belső hőmérséklet kevésbé lesz szabályozható.

A külső télikert árnyékoló ezzel szemben sokkal hatékonyabb ezen a téren, hiszen a napsugarak még a külső térben érik, ott melegítik fel, a tetőig azonban már nem jutnak el közvetlenül – kvázi a tetőt magát árnyékoljuk vele –, amivel a legmelegebb időszakban is drasztikus mértékben csökkenthetjük a helyiség belső hőmérsékletét. Hátránya azonban, hogy közvetlenül éri az eső, a szél, a jég, bizonyos esetekben pedig a hó is, ami az UV sugárzás mellett a legmagasabb védelem ellenére is drasztikusan csökkentheti az árnyékoló élettartamát.

A télikert árnyékoló működése

A télikert árnyékolót a dinamikus árnyékolás, valamint a biztonság és a védelem miatt soha nem szerelik fixen, kizárólag fel- és leereszthető formában, aminek köszönhetően a részleges napvédelem is megvalósítható vele. A télikert árnyékoló működtetése ennek megfelelően kézzel, valamint motoros változatban is megvalósítható. Habár a manuális megoldás az olcsóbb, összességében azonban a nagyobb felületek miatt igencsak nehézkes lehet a vászon leeresztése vagy felhúzása, az időigényességről nem is beszélve, ami külső szerelés esetén, egy hirtelen támadt viharnál egyáltalán nem szerencsés.

A motorizálás tehát gyorsabb és kényelmesebb módja is a télikert árnyékoló működtetésének, de amennyiben még hatékonyabbá vagy egyszerűbbé szeretnénk tenni a folyamatot, akkor különféle szenzorok felszerelésével automatizálhatjuk is mindezt. Egy fény- vagy szélérzékelő beépítésével például az árnyékoló vászna automatikusan felhúzza magát, ha besötétedett vagy nagy szelet érzékel, de rögtön leenged, ha például hétágr süt a Nap.

Rendelési folyamat
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Legfeljebb 2 termék összehasonlítására van lehetőség!

Referenciák