Redőny vagy reluxa?

2018-08-16
Csancsa árnyékolástechnika

A megfelelő árnyékoló kiválasztása minden esetben nehéz feladat, sőt mi több, rengetegen már ott elakadnak, hogy a kültéri- vagy a beltéri megoldás mellett döntsenek. Tapasztalataink szerint ebben a fázisban a legtöbben a redőnyök és a reluxák kapcsán képtelenek dűlőre jutni, ami nem meglepő, hiszen mindkettő egy rendkívül karakteres, számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkező árnyékoló. Hogy mégis melyik kerüljön fel a mi otthonunkra? Ezt a kérdést meg sem próbáljuk ön helyett megválaszolni, ellenben segítséget nyújtunk abban, hogy a két termék sajátosságait, előnyeit és hátrányait feltüntetve segítünk a döntésben!

Kültéri vagy beltéri megoldás?

Mielőtt azonban rátérnénk a redőnyök és a reluxák jellemzőinek ismertetésére, fontos először abban dűlőre jutni, hogy kültéri vagy beltéri megoldást szeretnénk-e magunknak, hiszen általános előnyök és hátrányok már ezen a szinten is felállíthatók. A kültéri árnyékolók nagy hátránya például, hogy bizonyos esetekben nem alkalmazhatók, így hiába szeretnénk redőnyt, ha a nyílászáróink nincsenek rá felkészítve, esetleg olyan helyen lakunk – egy panellakás sokadik emeletén például –, ahol nem lehet úgy megközelíteni az ablakot, hogy a szerelés biztonságosan és professzionálisan elvégezhető legyen. Ilyen probléma egy reluxa esetében például nagyon ritkán fenyeget, hiszen a nyílászárók belső kialakítása, valamint többnyire a falszerkezet is olyan, hogy az fogadni tudja a terméket.

Általánosságban kijelenthető továbbá, hogy a kültéri megoldások az árnyékolás minőségét tekintve ugyan nem mindig jobbak, mint a beltéri alternatívák, ellenben a hőszigetelés, a hangszigetelés vagy a biztonság kapcsán már össze sem hasonlíthatók. Egy jól szigetelt alumínium redőny ugyanis már odakint képes megfogni a forró napsugarakat, miközben extra réteget képez az ablakok előtt, hogy így óvja a belső komfortot, miközben ebből kifolyólag csökkenti a kintről beáramló zajt, sőt a nyílászárók biztonságát is megnöveli. A beltéri megoldások előnye ezzel szemben, hogy rendszerint sokkal barátságosabb megjelenésűek, a lakás díszeiként tekinthetünk rájuk, és mivel nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, gyakorlatilag addig tartanak, ameddig vigyázunk rájuk.

Ezért jó választás egy redőny!

A fentiekben tehát már kiderült, hogy a kültéri és a beltéri megoldások egyaránt rendelkeznek pozitívumokkal, de lássuk most a redőny szempontjából mindezt. Beszéljünk akár külső-, akár vakolható tokos típusról, a redőnyt mindig a nyílászáró elé szerelik, és jelenleg az egyetlen konstrukció a piacon, mely képes száz százalékos fényzárást, vagyis fényes nappal is éjszakai sötétséget előidézni. Főként az alumínium redőnyök a szigetelt lamellák jóvoltából elősegítik továbbá otthonunk hőszabályozását is, hiszen megakadályozzák a belső komforthőmérséklet könnyebb megtartását, miközben nagyszerű zajszigetelők és szerepet játszanak a vagyonvédelemben.

Redőny vagy reluxa?

A redőny mellett szól továbbá a motorizálhatóság, vagyis egy elektromotor beépítésével lehetőséget kapunk az árnyékoló palástjának távirányítású mozgatására, amihez akár különféle okos funkciók is hozzárendelhetők. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy különféle fény- vagy szélérzékelő szenzorok felszerelésével automatizálhatjuk a működést, ami a kényelem mellett növeli a biztonságot is. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a redőnyök teljes egészében színezhetők, ezáltal alapvetően határozhatják meg házunk megjelenését.

Ezért jó választás egy reluxa!

A reluxa a piac egyik legkedveltebb belső árnyékolója, és hozzá is tennénk gyorsan, hogy nem véletlenül, hiszen egy sokoldalú és nagyon mutatós termék. Bár otthonunk hőszabályozásához csak a nyári időszakban járul hozzá – a forró napsugarak behatolásának megakadályozásával –, ugyanakkor összezárt lamellákkal kellemes félhomály érhető el vele még napközben is, miközben ugyanúgy távol tartja a kíváncsi tekinteteket, mint egy redőny. A zajszigetelés és a vagyonvédelem tekintetében szerepe elhanyagolható, ellenben beltéri megoldásként lakásunk díszévé válhat, hiszen az alumínium típusok szabadon színezhetők, de a természetesség kedvelői akár fából készült változatokat is választhatnak maguknak.

Redőny vagy reluxa?

Nagy előnye a reluxának, hogy páratlan fényszabályozást kínál, ezáltal a redőnnyel ellentétben úgy képes beereszteni kevés fényt, hogy közben teljesen óvja magánéletünket, hiszen lamellái helyben forgathatóak. Sőt mi több, a kézi mozgathatóság mellett a reluxa működése motorizálható, a megfelelő szenzorok telepítésével pedig automatizálható is, így fényre vagy szélre egyaránt érzékennyé tehető. A redőnyökkel szemben a reluxák legnagyobb előnyeként rendszerint a kis helyigényt és az olcsóbb árat szokás hangoztatni, de a könnyű szerelhetőség sem elhanyagolható szempont a pozitívumok tükrében.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák