3 praktikus tipp a redőny tisztítására

2018-01-25
Csancsa árnyékolástechnika

A redőny egyike azoknak az árnyékolástechnikai kiegészítőknek, mely szakszerű telepítés és rendeltetésszerű használat mellett hosszabb távon biztosíthatja otthonunk kellemes komfortérzetét. Mivel azonban egy külső árnyékolóról beszélünk, legyen szó akár műanyag-, akár alumínium típusról, a koszt sajnos nagyon könnyen magához vonzza, és emiatt – bizonyos színek esetében egészen gyakran – takarítani kell őket. Sokan ilyenkor döbbennek rá arra, hogy milyen hiányosak az ismereteik a redőnyök takarításával kapcsolatban, míg rengetegen ekkor tapasztalják meg, hogy egy-egy rossz döntéssel akár maradandó kárt is tehetnek árnyékolójukban. Hogy ezt elkerülhessük, összegyűjtöttünk három praktikus és egyben hatékony tippet a redőnytisztítás kapcsán.

1. Kerüljük el a vegyi anyagokat a tisztítás során!

A hatékony redőnytisztítás kapcsán rendkívül fontos, hogy messzire elkerüljük a vegyi anyagokat, ezáltal az alkohol tartalmú tisztítószereket, valamint minden oldó-, maró- és súrolószert. Ha jobban belegondolunk, ezeknek amúgy sincs létjogosultságuk, hiszen ha csak nem egy ipari létesítmény közvetlen szomszédságában lakunk, akkor a redőnyökre nem tapadhatnak rá olyan szennyeződések, melyekhez ilyen vegyi anyagokat kellene alkalmazni. Amennyiben mégis megtesszük, számolnunk kell a következményekkel, az efféle szerek ugyanis – néha azonnal, néha többszöri használat után – lemarhatják a lamellákat bevonó védőréteget, ezáltal redőnyeink sérülékenyebbé válnak az időjárással szemben, sőt foltosodhatnak és könnyebben koszolódhatnak is.

3 praktikus tipp a redőny tisztítására

2. A tiszta víz a legjobb tisztítószer!

A redőnyök kapcsán kevesen gondolnák, de hiába hazánk legnépszerűbb árnyékolástechnikai kiegészítői, tisztántartásukhoz sem speciális eszközöket, sem külön tisztítószereket nem fejlesztettek még ki. Ennek az oka drámaian egyszerű: nincs szükség rájuk! A műanyag- és az alumínium redőnyök ugyanis olyan speciális bevonatot kapnak, melyeken a kosz bár meg tud tapadni, ellenben sima langyos vízzel, valamint egy puha ronggyal garantáltan könnyedén megtisztíthatók a szennyeződésektől. A redőnyök lamellái megfelelően erős, masszív szerkezetek, ezáltal nagyon jól bírják a vizet, valamint a puha ronggyal történő súrolást is, amivel kívül és belül makulátlanul tisztává tudjuk varázsolni őket.

3 praktikus tipp a redőny tisztítására

3. A mozgórészek tisztítása is nagyon fontos!

A redőnyök kapcsán sokan csak a látható elemekre, ezáltal a lamellákra és a külső tokszerkezetre helyeznek nagy hangsúlyt a tisztítás során, pedig az árnyékolónak van egy eleme, amivel kapcsolatban rendkívül fontos a megfelelő tisztítás. Ez nem más, mint a vezetősín, avagy a lefutó, ami nagyon könnyen fel tud telítődni kosszal, porral és akár idegen anyagokkal is – levélszármazékokkal, faágakkal –, melyek hosszabb idő után akár a redőny mozgathatóságát akadályozhatják, sőt mi több, a redőnyszekrénybe kerülve jelentősebb hibákat egyaránt előidézhetnek. Ezért fontos a vezetősínt mindig tisztítani, porszívóval, ronggyal, pálcikával, amivel kényelmes, hatásos és nem teszünk kárt benne, de egy évben egyszer hatásos lehet WD40-nel is átfújni a sínt a könnyebb tisztítás és mozgatás érdekében, ezt azonban ne vigyük túlzásba, hiszen inkább egyfajta megelőzési karbantartásnak tekinthető.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák