3 szakmai tévhit az árnyékolástechnika világából, amit azonnal felejtsünk el

2018-08-09
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnika világa azon kevés szakmai közegek egyike, ahol mérhetetlenül sok tévhit alakult ki az emberek között, a legérdekesebb pedig, hogy gyakran még a szakemberek és a forgalmazók sincsenek tisztában bizonyos dolgokkal. Még nagyobb probléma, ha valaki ismeri bizonyos árnyékolók hátterét vagy gyengeségét, azonban azt szándékosan elhallgatja vagy jelenéktelenítve közli. Mivel hazánkban is meglepően sokszor futhatunk bele ilyesmibe, úgy határoztunk, hogy összegyűjtjük a három leggyakoribb szakmai tévhitet, amivel nem árt tisztában lennünk egy árnyékoló vásárlása előtt.

Az alumínium redőny és az U-érték

Számtalanszor találkozhatunk árnyékoló vásárlásakor a bűvös U-értékkel, ami azért érdekes, mert gyakorlatilag semmi köze a redőnyökhöz, a zsaluziákhoz vagy a különféle beltéri alternatívákhoz. Az U-érték ugyanis a nyílászárók hőáteresztő képességét jelöli, és sok esetben hajlamosak úgy eladni a jól szigetelt alumínium redőnyöket a szakemberek, hogy ezek milyen drasztikusan javítják az ablakok esetében ezt a tulajdonságot. Ez azonban átverés, hiszen a nyílászárók tulajdonságait semmilyen árnyékoló nem befolyásolja közvetlenül, közvetetten is csak abban az esetben, ha teljes egészében leeresztjük, ergo teljes sötétséget csinálunk az adott helyiségben.

3 szakmai tévhit az árnyékolástechnika világából, amit azonnal felejtsünk el

Ilyen esetekben egy közvetett támogatásról ugyan beszélhetünk, de gyakran ezen a téren is hajlamosak túlozni a forgalmazók, rengeteg helyen olvasni például a hőáteresztő érték 50-80 százalékos javításáról, ami gyakorlatilag lehetetlen. Objektív számítások mellett nem kizárt, hogy egy redőny nagy szél vagy nagy hideg esetén 15-20 százalékkal tudja javítani egy nyílászáró tulajdonságait, de az ennél magasabb értékek nem jellemzőek – noha hozzátennénk, hogy már ez a képesség is kiemelkedőnek nevezhető.

Az alumínium és a műanyag redőny között csak árban van különbség

Ezt jellemzően olyan helyeken hallhatjuk, ahol éppen átmeneti készlethiány van az alumínium redőnyökből, vagy nem forgalmazzák ezt a típusú, bizonyítottan tartósabb és masszívabb árnyékolót. Ami tény, hogy a műanyag redőnyök valóban olcsóbbak, mint könnyűfémből készült társaik, azonban a teljesítmény tekintetében össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Az alumínium redőnyök például jellemzően szigeteltek, ezáltal leeresztve sokkal jobban meg tudják óvni otthonunkat a kint uralkodó szélsőséges hőmérsékletektől – legyen szó akár hidegről, akár melegről –, miközben a műanyag a tartósság tekintetében sem tudja felvenni vele a versenyt.

Hiába választjuk ugyanis a jobb minőségű típusokat, egy műanyag redőny mégis csak műanyag lesz, ezáltal egy nagyobb vihar, de egy intenzív szélrohamokkal járó száraz jégeső is garantáltan kárt tesz majd benne, ha közvetlenül éri. Tapasztalat nélkül, szimplán ránézésre elég egyértelműnek tűnik, hogy a műanyag redőny jobb befektetés – lévén majdnem ugyanúgy néz ki, csak olcsóbb –, azonban a gyakorlatban össze sem hasonlítható a kettő tulajdonsága, tehát a fenti kijelentésnek szintén ne dőljünk be.

Kültéri vagy beltéri, az teljesen mindegy, csak árnyékoló legyen

Szintén egy tipikus tévhit, ami egy forgalmazó szájából hallva gyakorlatilag így is hangozhatna: mindegy, hogy mit, csak vegyen már valamit az ember. Azt ugyanis nyilván tényként kell kezelni, hogy mindegyik árnyékoló jó a maga nemében, azonban rengeteg tényező dönt abban, hogy végül melyiket választjuk. A helyiség fekvése, a nyílászáró típusa, a pénztárcánk, de az is, hogy pontosan mit szeretnénk elérni vele, hiszen egészen másként kell közelíteni a témához, ha teljes fényzárásra vágyunk, és megint másként, ha csak a kíváncsi tekintetektől szeretnénk megóvni magánéletünket.

A legtöbben azonban nyilván azért szeretnének árnyékolót otthonukra, hogy a nyári melegben kellemesen hűvösen tartsák a lakás belső klímáját. Ehhez azonban egyáltalán nem mindegy, hogy egy rolettát vagy például egy zsaluziát választunk! A roletta ugyanis a beltéri árnyékolók többségéhez hasonlóan gyakorlatilag beengedi a lakásba a napsugarakat, megengedi a nyílászáró felmelegedését, hovatovább jelentős mennyiségű fényt is átereszt, ami fokozza ezt a hatást, egy zsaluzia azonban már a helyiségen kívül képes megakasztani a napsugárzást, tehát az ablakokat sem tudja felforrósítani a Nap, a jelentősebb mértékű fényzárás miatt pedig általánosságban is alacsonyabb hőmérsékletek várnak majd ránk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák