5+1 kérdés és válasz a rolettáról

2017-04-19
Csancsa árnyékolástechnika

A roletta egy rendkívül otthonos belső árnyékoló, amely kiváló alternatíva lehet redőnyök és reluxák helyett abban az esetben, ha a cél nem a maximális fényzárás, hanem a tökéletes árnyékolás, illetve a belátás elleni védelem – méghozzá maximálisan az adott helyiséghez igazítható árnyalattal és stílussal. Mivel a roletta egyre népszerűbb a magyar háztartásokban, egyre több kérdés is merül fel róla ez emberek részéről, így összegyűjtöttük a hat leggyakoribbat, ami talán minket is érdekelhet.

1. Nyújt-e olyan árnyékolást egy roletta, mint egy redőny?

Bár az árnyékolástechnikai eszközök közül az egyik leghatékonyabb, a roletta a fényzárás tekintetében azonban nem képes felvenni a kesztyűt a redőnnyel, ellenben az árnyékolás tekintetében így sem vall kudarcot. A napsugarakat tehát bármilyen színben alaposan meg tudja szűrni, kellemes hűvöset varázsolva ezzel a belső helyiségekben, miközben a külső betekintéssel szemben napközben és este egyaránt maximális biztonságot garantál.

5+1 kérdés és válasz a rolettáról

2. Létezik-e tetőtéri ablakra szerelhető roletta?

Természetesen létezik, ellenben egy kicsit különbözik a hagyományos típustól. A tetőtéri rolettát ugyanis általában az ablakok szárnyaira szerelik fel, az árnyékoló palástot pedig ilyen esetben kis kampókhoz lehet rögzíteni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a rugós rolettához mérten kizárólag ott tudjuk megállítani a vásznat, ahol a kampókba be tudjuk akasztani azt, hiszen a tengelyben elhelyezett rugó állandóan feszíti és húzza a palástot, aminek pozitív hozadéka még, hogy az árnyékoló mindvégig feszes marad.

3. Igényel-e karbantartást egy roletta?

A roletta szerkezete úgy lett megvalósítva, hogy teljes élettartama során, normál használat mellett nem igényel semmiféle karbantartást sem, meghibásodás esetén javítása azonban lehetséges, ámde mindig szakembert igényel.

5+1 kérdés és válasz a rolettáról

4. Tisztítható-e a roletta vászna?

Természetesen igen, bár a legtöbb esetben nincs szükség rá. A roletta vászna ugyanis legfeljebb poros lesz – amit egyszerű tollseprűvel orvosolhatunk –, de az impregnált anyagnak köszönhetően nehezen koszolódik, és jól tartja a színét. Ha mégis szennyeződés kerül rá, kizárólag tiszta vízzel, nedves ronggyal tisztítsuk. Oldószeres tisztítószerrel és egyéb vegyszerrel a roletta tisztítása tilos, mint ahogyan kizárólag a textil mosógépben való mosása is.

5. Hogy működtethető a rugós roletta?

A lánc nélküli rugós roletta működtetése nagyon egyszerű. A speciális rugós szerkezet jóvoltából a vásznat finoman lefelé húzva, a szerkezet folyamatosan feszül, típusonként eltérően pedig 5 centiméterenként könnyedén megállítható. Felcsévélése teljesen automatikus, csak finoman meg kell húzni lefelé a vásznat, és amikor érezzük, hogy visszahúz, lassan engedjük felfelé, amíg magától fel nem tekeredik.

+1. Motorizálható-e a roletta?

Igen, sőt mi több, a nagyobb méretben szerelt roletták esetében a motorizálás erősen ajánlott is. Fontos azonban kiemelni, hogy kizárólag falra vagy mennyezetre szerelt roletták egészíthetők ki motorral, a nyílászáróra rögzített darabok, így például a tetőtéri árnyékolók kizárólag kézileg működtethetők.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák