A műanyag nyílászárók legnagyobb előnyei

2016-11-18
Csancsa árnyékolástechnika

Míg a fa ablakok kapcsán nagyon sok tévhit kering az emberek között, addig a műanyag nyílászárókról a legtöbben nagyon jól tudják, hogy az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő ablakok és ajtók készülnek ebből az alapanyagból. Sokak számára ez, de legfőképpen az alacsony ár elegendő ahhoz, hogy a műanyag mellett döntsenek, de ennél azért érdemes behatóbban is ismerni egy kicsit az efféle nyílászárókat.

Nem csak az ár miatt előnyös

A műanyag ablakok és ajtók kapcsán rendkívül fontos azonban kiemelni, hogy messze nemcsak az ár miatt érdemes őket választani, hanem például tartósságuk miatt is. A mai termékek ugyanis már a káros UV sugárzásnak nagyszerűen ellenálló műanyagból készülnek, aminek hatására egyrészt nem sárgulnak meg, másrészt pedig jobban ellenállnak a sérüléseknek, mint a fa, hovatovább a pára sem kezdi ki őket, holott a fából készült ablakok lakkozását, majd szerkezetét az üvegen lecsapódó nedvesség csakhamar kikezdheti.

A műanyag ablakok nagy előnye még, hogy tisztántartásuk is sokkal könnyebb, mint a fáé. Nem kell őket külön festegetni, csiszolgatni és lakkozgatni, sőt az ablaktisztítás során nagyon egyszerűen letisztítható maga a keret is. Sokan egyébiránt azért nem választanak műanyag ablakot, mert egyszerűen idegenkednek a fehér színtől. Ezt azonban ma már nem lehetne negatívumként vagy hátrányként felróni, hiszen az efféle ablakok – igaz jelentős felárral, de – már a legkülönfélébb színekben, sőt meglepően élethű famintázattal is elérhetők, noha ilyenkor a magasabb ár miatt már valóban érdemes alaposabb mérlegelést készíteni.

Javíthatóság és karbantartás

A műanyag nyílászárók meghibásodási aránya nagyon minimális, sőt mi több, javításuk is rendkívül egyszerű, legyen szó akár a zár-, akár a szigetelőgumi-, akár a vasalás cseréjéről, vagy éppen egy betört üveg orvoslásáról. Egy gyakorlott kéz számára ez mindössze alig párperces művelet.

Ezek többségét természetesen elkerülhetjük, ha műanyag nyílászáróinkat rendszeresen karbantartjuk, mert tévedés azt hinni, hogy csak a fából készült ablakoknak és ajtóknak van szüksége ilyesmire. Az általános takarításon túl például évente egy-két alkalommal érdemes például egy kevés olajjal megkenni a zárszerkezetet, de szintén ekkor lényeges glicerines ronggyal megtörölgetni a szigetelőgumikat is, amelyek így sokkal tovább tartanak majd, és nem csak a töredezettség kerülhető így el, hanem rugalmasságuk egyaránt könnyebben fenntartható marad.

Egy jó tanács!

Mivel a műanyag nyílászárók kapcsán az a hír járja, hogy olcsóbbak, mint a fából készült ablakok, ezért rengetegen úgy vannak vele, hogy még ebből a típusból is a legalsóbb kategóriát választják, mert mi különbség lehet műanyag és műanyag között? Ne tegyük, hiszen a műanyag nyílászárókból is többféle szint létezik, ezáltal hosszabb távra és lakóházra soha ne válogassunk a belépő szintből, mert azt néhány éven belül megbánhatjuk majd. Nyilván nem fontos, hogy a legdrágábbat válasszuk magunknak, de ne is ragadjunk le a legolcsóbbnál, ha csak nem akarunk évente zárat, vasalást vagy szigetelést, néhány éven belül pedig ismét ablakot vagy ajtót cserélni.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák