Az örök kérdés: műanyag vagy fa nyílászáró?

2016-09-23
Csancsa árnyékolástechnika

Hogy fa vagy műanyag nyílászáró kerüljön beépítésre otthonunkban, az korántsem tűnik olyan egyszerű döntésnek mindaddig, amíg személyesen nem vagyunk érintettek a témában. Mindez azért jelent különösen nagy problémát, mert egy nyílászáró választása minden esetben hosszabb távú befektetés, nem egy, sőt nem is kettő, hanem 20-30 évre vásárolunk ajtókat és ablakokat, de mivel a lakás teljes szigetelése ezen áll – vagy éppen bukik –, rendkívül fontos a helyes döntés.

A vásárlás előtt éppen ezért rendszerint mindenki alaposan átgondolja a választást, felállítja a maga szempontjait és kikéri a véleményét elsődlegesen a családtól, a barátoktól, az ismerősökről, majd természetesen a kereskedőktől, a kivitelezőktől és tervezőktől is. Rendszerint ez szokott a legnagyobb probléma lenni, hiszen minél több véleményt hallgatunk meg, annál nagyobb káosz alakulhat ki a fejünkben. Hogy akkor mégis miként döntsünk a nyílászárók kérdésében? Ezzel kapcsolatban két nagyon hasznos tanáccsal szolgálnánk:

  • Soha ne az ár legyen a döntő szempont, hiszen amit megspórolunk a nyílászárón, azt utána többszörösen kifizethetjük a fűtési szezonban!
  • Ha nem kell esztétikai kérdésekben dönteni, akkor előbb ismerjük meg a műanyag és a fa nyílászárók összes előnyét, valamint hátrányát, majd csak ezt követően döntsünk!

A műanyag nyílászárókról

A műanyag nyílászárók kapcsán az egyik legnagyobb előny minden kétséget kizáróan az alacsonyabb ár, hiszen mind az ablakokat, mind a bejárati ajtókat átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbban be lehet szerezni a fából készült változatokhoz mérten, ami sokaknál az egyik legnyomósabb indok, ami mellettük szól. Nagy előnyük még a könnyű tisztíthatóság, amibe beletartozik az, hogy az üveg pucolása során a keretek takarítása is könnyűszerrel elvégezhető. Habár a korabeli műanyag ablakokat a napsugárzás valóban kikezdte, ma viszont már ez sem jellemző, hiszen a legolcsóbb darabok többsége is erős UV-védelemmel lett ellátva, noha ennek ellenére sem ajánlott, hogy egy lakóházra a legolcsóbbat válasszuk. A műanyag nyílászárók a szigetelés tekintetében makulátlanok – persze a mértéket itt is az ár határozza meg –, legnagyobb hátrányuk pedig az, hogy a műanyaghatás sok esetben rontja az otthonosságot, az egyszerű fehérség pedig kellemetlen, hűvös érzést kelthet a lakásban. Persze manapság már léteznek speciális mintázattal ellátott, festett műanyag nyílászárók, ám ezek ár- érték aránya már gyakran a fáéval vetekszik.

A fa nyílászárókról

A fa nyílászárók legnagyobb előnye, avagy a maximális egyediség és természetesség még a laikusok számára is elsőre nyilvánvaló, hiszen a fa alkalmazása olyan hatást kelt otthonunkban, amihez fogható természetességet semmi más nem képes adni. A természetes anyagok jelenléte az életünkben pedig nem jelent mást, mint a jobb közérzetet és a magasabb szintű otthonosságot. A mai fa nyílászáróknak a közhiedelemmel ellentétben már egyáltalán nem nehézkes és körülményes a takarítása, ha pedig évente lekezeljük őket a megfelelő UV védelmet adó festékkel, akkor kis túlzással egy örökös darabot kaphatunk. A fa nyílászárók legnagyobb hátránya az árban keresendő, hiszen a műanyaghoz képest gyakran sokkal drágábbak, pláne a magasabb minőségű darabok. Márpedig fa ablakokból és ajtókból nem szabad olcsó változatot választani, hiszen a silány minőségűek könnyedén vetemedhetnek, nyikoroghatnak, szorulhatnak, ezáltal egyébként kiváló szigetelőértékük csökkenhet. A jó minőségű és szárított fából – így a borovi- vagy lucfenyőből – készült ablakok esetében a hőtágulás olyan kicsi lesz, hogy deformációval nem is kell számolnunk, így az ablakok és ajtók hő- és hangszigetelő képessége egyáltalán nem romlik majd.

Nem csak az alapanyag a fontos!

Ha a fentiek után sikerült is eldönteni, hogy műanyag vagy fa nyílászárókat válasszunk, nagyon fontos mindezen túl néhány további szempontot is mérlegelni a döntéskor. Ilyen például a hőszigetelő képesség, avagy az U-jel, amelyet W/m2K mértékegységgel adnak meg, és ez a szám minél kisebb, annál jobb az adott ajtó és ablak szigetelése. Szintén komoly figyelmet fordítsunk a vasalatok minőségére is, ami minden esetben egy nyílászáró lelke. Ha túl gyenge, ajtónk és ablakunk idő előtt elveszítheti szigetelési képességét és tartását egyaránt. Rendkívül lényeges lehet még a minőségi tanúsítvány megléte mellett az is, hogy a kiválasztott nyílászáróra mennyi garancia jár, hiszen ez szintén sokat elárul az adott termék minőségéről, noha fontos lehet odafigyelni a beépítés körüli feltételekre is, lévén rendkívül lényeges például, hogy erre is kapjunk garanciát.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák