Így kell felszerelni a külső tokos redőnyöket

2016-12-14
Csancsa árnyékolástechnika

A külső tokos  redőnyök szerelésének főbb mozzanatait az átlagos lakástulajdonosoknak nyilván nem szükséges ismernie, azonban akiket érdekel az árnyékolók működése, esetleg szeretnének tisztában lenni azzal, hogy miként is zajlik ez a folyamat, azok számára mindez elengedhetetlen lesz. Fontos, hogy a külső tokos redőny felszerelése nagyon komoly szakértelmet igényel, éppen emiatt senkinek sem ajánlott, hogy egyedül nekilásson a munkának – pláne emeleti ablakok esetében!

Szintén lényeges kiemelni, hogy vásároljunk bármilyen jó minőségű és masszív árnyékolót, így például legyen szó akár alumínium, akár a legdrágább műanyag redőnyről, a hosszú évekig tartó és egyben problémamentes használatot a rossz felszerelés ellehetetlenítheti, minőségét és élettartamát pedig egyaránt csökkentheti.

Az első és legfontosabb lépés

Amennyiben egy külső tokos redőnyt megfelelő minőségben szeretnénk felszerelni, abban az esetben elengedhetetlenül fontos lesz a gurtni furatának megfelelő előkészítése. Ehhez először ismerni kell a külső tokos redőny típusát, hiszen nagyon sokféle létezik belőle, így a hagyományos és az újabb típusú mellett ott a szerviznyílásos alumínium tokos, vagy a szerviznyílás nélküli Lindab lemezes változat. Ezt a szerelés előtt a méretekkel együtt pontosítani kell, hiszen befolyásolja, hogy az ablaktokon pontosan hol kell elhelyezni a gurtnihoz szükséges furatot és hornyot.

Ennek a pozícióját azért fontos rendkívül pontosan meghatározni, mert az átmenő furat kialakításán áll vagy bukik a könnyed redőnymozgatás mellett a gurtni élettartama is. Amennyiben ugyanis a furat kialakítása eredendően rossz, akkor a redőny gurtnija a tárcsáról nem merőlegesen, és nem is egy síkban megy át az elkészített furaton, vagyis hozzáérhet az ablaktokhoz, sőt a furathoz is. Ez súrlódást eredményez, ami fokozott kopással és nehéz redőnymozgatással jár együtt, sőt szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a gurtni egyszerűen leugrik a tárcsáról, amivel a palástot nem lehet sem felhúzni, sem leereszteni.

A beállítás és a felerősítés

Amennyiben a furat kialakítása megfelelően elkészült, jöhet a redőny tényleges felszerelése, amit először egy alapos beállítás követ majd. Itt a függőleges és a vízszintes elhelyezkedést egyaránt ellenőrizni kell, de főleg a vízszint nagyon fontos ahhoz, hogy a palást megfelelően mozogjon a keretben. Ha minden rendben van, vagyis a gurtni és a furat is passzol, rögzíthetjük a redőnyt a helyére. Ezt normál esetben csavarokkal tehetjük meg, amelyeket az esztétikus megjelenés érdekében speciális tükörgombokkal takarhatunk el.

A vízszintes és a függőleges beállításnak egyébiránt több szerepe is van! A vízszint azért lényeges, mert amennyiben a redőny valamelyik oldala lejjebb helyezkedne el, mint a másik, akkor a redőnylécek elcsúszhatnak és akadozhatnak, hovatovább előfordulhat, hogy a végei kitöredeznek. A függőleges beállítás célja pedig az, hogy alul és felül egyaránt ugyanolyan távolságra helyezkedjen el a sín oldala a redőnyléctől, mert ellenkező esetben a szerkezet megszorulhat vagy laza szerelés esetén ki is csúszhat a sínből.

Habár a beállítások fontosak, azért természetesen rendre belefuthatunk olyan helyzetekbe, amelyek miatt ettől kicsit el kell térni vagy finomítani ahhoz, hogy a működés tökéletesítésre kerülhessen. Ha minden beállítás kész, már csak a belső szerelvények, a gurtni vezetőjének görgője, valamint rögzítője van hátra, és a redőny használható lesz.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák