Így lehet faredőny helyére műanyag vagy alumínium redőnyt szerelni

2020-01-16
Csancsa árnyékolástechnika

Főként a régi, felújításra szoruló családi házakon még gyakran lehet korabeli faredőnyöket látni. Ezek bár egykoron esztétikus alternatívát kínáltak az árnyékolásra, manapság azonban rendszeres karbantartás hiányában csak a probléma van velük. Ezért gyakori, hogy egyre többen szabadulnának tőle, ilyen esetekben pedig a műanyag vagy alumínium megoldások egyaránt kiváló alternatívát jelenthetnek.

Így lehet faredőny helyére műanyag vagy alumínium redőnyt szerelni

Bár a legjobb általában az, ha a faredőnyt az összes hozzá kapcsolódó elemével együtt ki lehet dobni a helyéről, azonban sokan ragaszkodnak hozzá, hogy csak a palástot és a belső alkatrészeket cseréljék le korszerű műanyagra vagy alumíniumra. Erre természetesen még manapság is megvan a lehetőség, azonban nem árt tudni, hogy nem sokkal költségesebb megoldás, ha teljesen új tokszerkezet és szekrény is felkerül a régi, elhasználódott faredőnyök helyére, hiszen a cserével gyakorlatilag a komplett belső szerkezet is megújul.

A legegyszerűbb alternatíva

Ha csak egyszerű palástcseréről van szó, alapvetően nem beszélhetünk túl bonyolult műveletről, hiszen a műanyag redőnylécek mérete általában megegyezik a korabeli szabvány famegoldások méretezésével. A művelet első lépéseként a fából készült redőnypalástot ki kell szerelni a redőnytokból, majd ugyanilyen formában az új palástot visszaengedni a lefutóba úgy, hogy a legutolsó redőnylécet megfelelően rögzítjük a régi tengelyhez, amit általában tartós gurtnival végeznek a szakemberek.

Ezt követően csak fel kell szerelvényezni a palástot a külső ütközőkkel, és ezzel valójában el is készült a munka, noha közben azért érdemes elvégezni a megfelelő takarítást, hiszen a faredőnyök nem szigeteltek, nem olyan passzentos kialakításúak, mint a modern megoldások, így rengeteg por, kosz és egyéb szemét rakódhatott le a szekrényben. Ezt mindig alaposan el kell távolítani a tartósabb működéshez.

Érdemes a komplett szerkezetet cserélni

A fentiekben ismertetett egyszerű megoldás azonban manapság már inkább csak vészhelyzetek esetén alkalmazandó, hiszen a végeredmény általában se szép, se precíz nem lesz. Valódi felújításról akkor beszélhetünk, ha a redőny tokjában lévő tengelyszerkezetet az elvetemedett gurtnival együtt cseréljük, méghozzá egy korszerű, csendes, nem mellesleg pedig tartós alumínium mechanizmusra.

Így lehet faredőny helyére műanyag vagy alumínium redőnyt szerelni

Ilyenkor a redőnyszekrényből a fatengely a komplett szerelvényekkel együtt kikerül, és helyére egy horganyzott acéltengely lesz felerősítve, méghozzá vadonatúj csapágytartókkal, csapágyakkal és műanyag tárcsával, melyek nemcsak könnyedebb, de halkabb és tartósabb működtetést is biztosítanak. A faredőnyök esetében ugyanis a fahenger a sok évtizedes használat során gyakran elvetemedett, a tengely forgását végző vasprofilok pedig nehézkessétették a palást mozgását, így a golyóscsapágyak alkalmazásával - melyek elhanyagolható súrlódási tényezővel rendelkeznek - ég és föld lesz a kettő közti különbség.

Ezekben az esetekben érdemes már a korabeli fémlefutókat is lecserélni, hiszen a több évtizedes megoldások már rozsdásak, koszosak, vetemedettek lehetnek. Ha ezt is alumíniumra módosítjuk, kiemelkedően értékálló beruházást teszünk, hiszen ezek a megoldások nem igényelnek gondozást, rendkívüli merevségük mellett pedig még jobban megkönnyítik a redőnypalást mozgatását, miközben még halkabbá teszik a működtetést, hiszen belső felületük kefebetéttel vagy gumival van kibélelve.

Ha műanyag helyett ráadásul alumínium palást mellett döntünk, az árnyékolónk rengeteg extra tulajdonságokkal gazdagodhat. Egyrészt sokkal precízebb záródással rendelkeznek ezek a lécek, másrészt speciális hőszigetelő anyaggal vannak töltve, aminek köszönhetően télen és nyáron egyaránt hozzájárulhatnak otthonunk fűtési költségeinek csökkentéséhez, miközben a hangszigetelést egyaránt megtámogatják. Arról nem is beszélve, hogy masszívabb szerkezetük révén a lakás vagyonvédelmét szintén magasabb szintre tudják emelni!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák