Lamellaválasztási tanácsadó zsaluzia vásárlásakor

2019-01-17
Csancsa árnyékolástechnika

Amennyiben egy új zsaluzia vásárlása előtt állunk, a tokszerkezet, a hajtás vagy a színárnyalat mellett olyan fontos kérdésben is döntésre kell jutnunk, minthogy milyen típusú lamellával válasszuk leendő árnyékolónkat. Sokan ugyanis nem szentelnek elég figyelmet ennek a témának, holott egy zsaluziának nemcsak a megjelenését, hanem általános tulajdonságait is képes meghatározni, hogy milyen formavilágú lamellát választunk hozzá. Hogy a folyamatot megkönnyítsük, összeállítottunk most egy gyorstalpalót a legfontosabb információkkal, hogy közérthető formában is megismerhessük az egyes változatok közti eltéréseket.

Milyen lamellatípusokkal szerelhetők a zsaluziák?

A jelenlegi árnyékolástechnikai piacon három eltérő lamellával kérhetők a zsaluziák, melyeket formaviláguk alapján C-, Z- és S-típusú megoldásoknak nevezünk. Sokan úgy vélik, hogy a lamellák speciális hajlításain és nevükön kívül az egyes típusok nem különböznek egymástól, azonban a valóságban a jelenleg elérhető változatok az alapvető tulajdonságaik tekintetében is különböznek egymástól. Példának okáért eltérés van a lamellák szélességében, a fényzáró tulajdonságaikban, de még a szélállóságuk és a szigetelésük tekintetében is.

A C-típusú lamellák

Lamellaválasztási tanácsadó zsaluzia választásakor

A C-típusú lamellákat nevezzük a klasszikus típusnak a zsaluziák kapcsán, hiszen a kültéri árnyékolók világában ezek voltak az első úttörők, melyek mai szemmel már nem nevezhetők túl korszerűnek, azonban még mindig képesek kielégíteni sokak alapvető igényét, hovatovább az ár tekintetében is a legalsó kategóriát képviselik, emiatt pedig igencsak népszerűek. Ezek is rendkívül masszív és tartós megoldásnak tekinthetők, peremezésük révén pedig félhold alakú hajtással rendelkeznek, aminek jóvoltából stabilabb kialakítással és esztétikusabb megjelenéssel büszkélkednek, azonban a hang- és hőszigetelés terén hagynak maguk után némi kívánnivalót, sőt a fényzárásuk sem makulátlan, lévén a lamellák nem érintkeznek teljesen, azaz a rések között minimális fény szűrődik be a lakásba. Ez éjszaka egyáltalán nem zavaró, sőt a magánélet védelmére is teljesen ideális, azonban napközben már nem alkalmas a maximális fényzárásra.

A Z-típusú lamellák

Lamellaválasztási tanácsadó zsaluzia választásakor

A Z-típusú lamellával szerelt zsaluziákat leginkább az különbözteti meg a C-típustól, hogy a speciális peremezés mentén egy vékony gumicsík található, aminek jóvoltából közel tökéletes zárás érhető el a segítségükkel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lamellák tökéletesen egymásra fekszenek, így közel 100 százalékos fényzárás érhető el velük még napközben is, miközben speciális alakzatuk nemcsak a tökéletesebb zárást segíti elő, hanem a jobb hang- és hőszigetelést, valamint a masszívabb kialakítást, amivel a termék megnövelt szélállósággal büszkélkedhet. Tulajdonságait tekintve tehát lényegesen előnyösebb, mint a C-típus, azonban a gyártóknak ezt is sikerült túlszárnyalniuk az S-típusú megoldásokkal.

Az S-típusú lamellák

Lamellaválasztási tanácsadó zsaluzia választásakor

Általánosságban kijelenthető, hogy az S-típusú lamellával szerelt zsaluziák a tulajdonságok tekintetében alig különböznek a Z-lamellás árnyékolóktól, hiszen ugyanolyan masszív és merev megoldások, melyek a peremeken elhelyezett gumicsíkok miatt kiemelkedő fényzárást, extra hang- és hőszigetelést, valamint kimagasló szélstabilitást kínálnak. Bár minden tulajdonság tekintetében előnyösebb hatást vonultatnak fel, a Z-típusú megoldással szemben sokan mégis inkább a dekoratív megjelenése miatt döntenek mellette, hiszen lezárt állapotában kellemesen hullámos hatást kelt, ami fokozza a termék modern látványát, miközben tökéletes védelmet garantál magánéletünk számára napközben és esténként egyaránt.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák