Miért fontos a szakszerű árnyékolás?

2019-04-11
Csancsa árnyékolástechnika

Az elmúlt években egyre többet hallani a klímaváltozásról, a kapcsolódó szélsőséges időjárási körülményekről, valamint arról is, hogy a csökkenő ózonréteg miatt egyre több káros UV sugárzás éri el a Földet, ami igencsak negatív hatással lehet a gyakran napfürdőző vagy a szabadban dolgozó emberekre. Ezért manapság a megfelelő UV-védelem miatt sokkal fontosabb szerepet játszik otthonunkban a szakszerű árnyékolás. Hogy pontosan miért? Ennek néztünk utána az alábbiakban!

Az UV-sugárzás veszélyeiről

A fenti téma kapcsán sokan már ott elakadnak, hogy pontosan mi is az az UV-sugárzás? Bár oldalakat lehetne megtölteni ennek ismertetésével, valamint azzal, hogy milyen káros hatásokkal rendelkezik, de elegendő annyit tudni róla, hogy egy olyan, a kozmoszból érkező elektromágneses sugárzásról van szó, ami a fénynél is nagyobb energiával rendelkezik, ezáltal nemcsak károsabb, hanem még a szemünk sem érzékeli. Bár ezeknek a sugaraknak van némi jótékony hatása is, azonban a legtöbb esetben károsak, de fontos ezen a téren elkülöníteni az UV-A, az UV-B és az UV-C sugárzást, melyek közül utóbbit korábban teljesen meg tudta szűrni a légkör, a másik kettő azonban mindig is akadálytalanul érte a földfelszínt.

A téma kapcsán a probléma az, hogy az ózonréteg vékonyodásával ez az UV-C sugárzás is egyre nagyobb mértékben jut el a környezetünkbe, aminek súlyos biológiai hatásai vannak. Az emberi szervezet kapcsán bőrégést, bőrgyulladást, pigmentálódást és szemkárosodást okozhat. Mindegyik UV-sugárzás rendelkezik rákkeltő hatással, de közülük a C- és a B-típusú a legnagyobb mértékben. Főként ebből kifolyólag nagyon lényeges, hogy otthonunkat és környezetünket megfelelő minőségű árnyékolókkal szereljük fel, melyek képesek lehetnek arra, hogy ezeket a sugarakat megszűrjék vagy teljesen kizárják életterünkből.

Otthonunkba is képes bejutni az UV-sugárzás?

Alapesetben igen, azonban ezt a témát nagyon fontos más szemszögből is megvizsgálni. A legtöbb sugárzás akkor jelenhet meg otthonunkban, ha az ablakot nem védi semmi, és üvegei sem UV-álló kialakításúak. Ilyen esetben téves azt a hipotézist felvetni, hogy az ablaküvegen át kapott sugárzás egyáltalán nem káros az egészségre, elég csak megnézni, hogy miként fakulnak meg a függönyök, vagy a lakrészben gyakori napsugárzást elnyelő tárgyak. Ezért a saját egészségünk és otthonunk épsége miatt egyaránt rendkívül fontos, hogy megfelelő árnyékolók védjenek minket a mindennapokban.

Milyen árnyékolók alkalmasak az UV-védelemre?

Ezt a kérdést is rendkívül fontos több szempontból megvizsgálni. Érdemes először a lakáson belüli védelemre fókuszálni, amit tökéletesen képes lehet ellátni egy műanyag- vagy egy alumínium redőny. A leeresztett redőnypalást ugyanis teljesen meg tudja fogni már odakint a napsugarak mellett az efféle kártékony mellékhatásokat is. Nyilván ennek az a hátránya, hogy odabent a túl nagy kánikulák vagy a veszélyesebb időszakok esetén erős félhomályban, gyakran teljesen sötétben kell lennünk napokon át.

Erre nyújthat megoldást egy zsaluzia. Ugyanolyan hatékony kültéri árnyékoló, ugyanúgy elérhető vele közel 100 százalékos fényzárás, mint a redőnnyel, azonban a forgatható lamellák miatt sokkal több lehetőségünk van arra, hogy úgy zárjuk ki a napfényt, ezzel pedig a káros sugárzást, hogy közben az ártalmatlan fény gazdagon érje életterünket. Nyilván ez is erős félhomály lesz, de messze nem olyan sötét, mint a redőnyök esetében.

Miért fontos a szakszerű árnyékolás?

Hogy mivel óvhatjuk magunkat a szabadban a káros UV-sugaraktól? Példának okáért egy napellenzővel, ami rendkívül erős impregnált szálainak köszönhetően erkélyen, teraszon vagy bármilyen kiülőn nagyszerűen alkalmazható. Bár alatta nincs 100 százalékos UV-védelem, hiszen a környezeti tárgyakról visszapattanó sugarak elérnek minket, de ha egész nap a napellenző árnyékában pihenünk, akkor is maximum annyi káros hatás ér minket, mintha pár percet tartózkodtunk volna a tűző Napon.

Miért fontos a szakszerű árnyékolás?
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák