Milyen redőnyt válasszunk panellakáshoz?

2017-01-11
Csancsa árnyékolástechnika

A panellakások kapcsán nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy alapvetően más kialakításukból kifolyólag eltérő szempontok szerint kell választani hozzájuk a nyílászárókat és az árnyékolókat is. Ennek a tévhitnek az alapját talán az okozza, hogy a panellakások jellemzően egymásra épült helyiségekből állnak, ezáltal szerencsés esetben legalább két- három oldalról folyamatos, extra fűtést kapnak a belső helyiségeink, ez azonban nem jelenti azt, hogy félvállról vehetjük a nyílászárók vagy az árnyékolók kérdéskörét.

Olyannyira nem, hogy például a megfelelő redőny kiválasztása alapvető nyugalmunkon és pihentető alvásminőségünkön túl fontos szerepet játszhat egy nyílászáró hőszigetelésében is. Aki pedig lakott már panellakásban, az bizonyára jól tudja, hogy ez télen és nyáron egyaránt kiemelten fontos szempont, lévén az ilyen otthonok nyáron jellemzően túl melegek, télen pedig hajlamosak a gyors kihűlésre, aminek elkerüléséhez a szigetelés és az új nyílászáró nem minden esetben elégséges.

A műanyag redőny a legjobb alternatíva

Hogy rögtön belevágjunk a téma velejébe, egy panellakás esetében a legolcsóbb és talán legoptimálisabb megoldást egy külső tokos műanyag redőny jelentheti. A vakolható tokos megoldások – ha csak nem éppen akkor történik külső hőszigetelés – az ilyen típusú házaknál érhetően nem jelentenek járható utat, de a külső tokos műanyag redőnyöket fa- ás műanyag nyílászárókra egy szakavatott telepítő brigád nagyon könnyedén fel tudja szerelni.

A műanyag redőnyök mellett ilyen esetben az szól, hogy a legolcsóbb alternatívának tekinthetők – még a középkategóriás, jó minőségű darabok is elérhető árakon mozognak –, miközben szinte bármilyen nyílászáró mérethez lehetőség van hozzáigazítani őket, pláne abban az esetben, ha méretre gyártják az adott redőnyt. Egy jól megválasztott árnyékoló különösebb karbantartási munkálatok nélkül is hosszú évekig, sőt évtizedekig szolgálhatja nyílászárónk védelmét és lakásunk kellemesebb hőmérsékletét, hiszen nyáron megóvja a belső helyiségeket a forró napsugaraktól, télen pedig egy extra védőréteget tud biztosítani az ablakok számára, ezáltal erős és hideg szél esetén, netán nagy hidegben könnyebben megtartja majd otthonunk a kellemes belső hőmérsékletet.

Ami az alumínium redőny mellett szól

Természetesen a műanyag redőny mellett bátran választhatunk egy panellakásra alumínium árnyékolót is, ha nem sajnáljuk rá a többletköltségeket, lévén a könnyűfém alapanyagból kifolyólag ezek jellemzően többe kerülnek. Mellettük szól azonban, hogy a műanyag társaiknál elmondott hőszabályozás – illetve az ezzel elérhető alacsonyabb rezsiköltség – mellett az alumínium modernebb, masszívabb megjelenést garantál, földszinti lakásnál pedig a biztonságérzetet is képes magasabb szintre emelni. Mindezen felül az alumínium redőnyök léceiben nem levegő, hanem egy speciális tömítőanyag található, aminek hála az efféle árnyékolók nemcsak jobb hőszigetelést garantálnak, hanem a zajszigetelés szempontjából is magasabb minőséget képviselnek, így ha nem szeretünk az utcán randalírozók zsivajára ébredni, a könnyűfémből készült redőnyök akkor is jobb választásnak bizonyulnak. Minden más esetben azonban a műanyag is tökéletesen megfelel!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák