Motorizált redőnyök elektromos hálózatának kialakítása építkezéskor

2020-02-20
Csancsa árnyékolástechnika

A modern árnyékolástechnika világában a motorizált kialakítás egy kifejezetten előremutató megoldás, mely egyrészt kényelmesebb és egyszerűbb, mint a gurtnis alternatíva, másrészt pedig utat nyit az automatizált lehetőségek előtt, hogy otthonunkban is elérhetővé váljanak az okosított eszkötök. Hogy nyílászáróinkon motorizált redőnyeink lehessenek, alapvetően két feltételnek kell teljesülnie, mégpedig

  1. legyen arriterezett árnyékolónk (az összes alumínium-, és a legtöbb műanyag redőny ma már ilyen kialakítású);
  2. legyen elvezetve a redőnyszekrényhez az ingatlan elektromos hálózata valamilyen formában.

A két feltétel közül az első a legkönnyebben áthidalható, hiszen mindössze úgy kell leadnunk a rendelésünket, hogy eleve motorizált árnyékolót kérünk, a második azonban okozhat meglepetéseket vagy kellemetlenségeket, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Bár a motorizált redőny építkezés után is felszerelhető, és ilyenkor utólagosan kell kialakítani a házon belül az elektromos hálózat bővítését – ennek majd egy külön blogbejegyzést szentelünk –, az alábbiakban azonban most azt vesszük sorra, hogy mit kell figyelembe vennünk akkor, ha már az ingatlan tervezésekor tudjuk: elektromos redőnyt szeretnénk. Lássuk a kapcsolódó tudásanyagot külső- és vakolható tokszerkezet mellett!

Vakolható tokos motorizált redőny elektromos hálózatának kialakítása

Amennyiben vakolható tokszerkezettel rendelkező elektromos redőny szeretnénk, mindig számolnunk kell vele, hogy ezt a megoldást vagy a falszerkezetbe, az áthidalóba mélyesztve, vagy toktoldóval kialakítva valósítják meg annak érdekében, hogy az árnyékoló szerkezete, így a szekrény és a lefutók egyaránt elrejthetők legyenek a homlokzat mögött. A vakolható tokos redőny kapcsán tudni kell, hogy a szerkezet felső része több mint 10 centiméterrel magasabbon van, mint a nyílászáró végpontja, ami az elektromos kialakításkor azért fontos információ, mert a lefutó felső részének takarásában kell elhelyezni majd azt a homlokzaton átmenő gégecsövet, melyen keresztül a kábel összeköti a redőnymotort a belső helyiségben kialakított kötődobozban található hálózattal.

Motorizált redőnyök elektromos hálózatának kialakítása építkezéskor

Ez tehát gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem az elektromos hálózatot kell odabentről kivezetni, hanem éppen fordítva, az elektromotor kábeljét juttatjuk be a lakásba. Ehhez kell kialakítani a homlokzaton keresztül a gégecsövet úgy, hogy az feszülés, illetve a kábel megtörése nélkül biztosítsa a bekötést.

Külső tokos motorizált redőny elektromos hálózatának kialakítása

Amennyiben építkezéskor nem szeretnénk élni a sokkal esztétikusabb és jobb hőszigetelő tulajdonságokat kínáló vakolható tokszerkezet előnyeivel, és külső tokos redőnyt szereltetnénk nyílászáróinkra, akkor sem kell lemondanunk az elektromos kialakításról, de egészen más szempontokat kell figyelembe vennünk hozzá. Mivel a redőnymotor mindkét esetben ugyanaz, ezért természetesen az alapok nem módosulnak, de mivel a redőnytok legfelső része ennél a kialakításnál nem kerül olyan magasra, mint a vakolható típusnál – hanem legfeljebb az áthidaló vakolásáig –, ezért az elektromos bevezetést másként kell kialakítani.

Itt is alapszabály, hogy nem a benti hálózatot húzzuk ki a lakásból, hanem a redőnymotorhoz kapcsolódó kábelt vezetjük be a nyílászáró közelében elhelyezett kötődobozig, méghozzá egy a homlokzaton keresztülvezetett gégecső segítségével, amit a redőnytok hátoldalának takarásában kell elhelyezni, a lehető legközelebb a redőnyszekrényhez. Itt is kerülendő, hogy a gégecső az oldalkávából vagy az áthidalóból lefelé álljon ki, hiszen ez mindig helytelen megoldás. Bár a redőnymotor így is beüzemelhető, azonban sem a biztonság, sem a hőszigetelés tekintetében nem tekinthető helyesnek!

Motorizált redőnyök elektromos hálózatának kialakítása építkezéskor

A lakásba gégecsövön keresztül bevezetett kábelt mindig a lehető legrövidebb úton kell elvezetni a kapcsolódobozhoz. Mivel építkezésről van szó, ezért a falba vésve még könnyedén ki tudjuk alakítani a szerelődobozt oda, ahová csak szükséges, ezáltal akár közvetlenül a bevezetés mellett is elhelyezhetjük. Hogy az éppen szemmagasságba kerül, nem probléma, hiszen a falba süllyesztve, glettelve és festve ezek a dobozok könnyedén eltakarhatók. A kötődobozon belül a redőnymotort mindig egy oldható kötéssel – villanyszerelő csokival – kell fázishelyesen csatlakoztatni az elektromos hálózathoz, noha ezt a részét természetesen mindig szakembernek kell végeznie a maximális biztonság érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák