Az okosotthon nem más, mint egy olyan, mindennapi használatra kialakított ház, amely a legmodernebb technikai és technológiai megoldások együttesével lehetővé teszi az épületben, illetve az épületen kívül működő rendszerek, valamint a hozzájuk kapcsolódó alrendszerek központi irányítását. Az okosotthon témaköre rendkívül széles, hovatovább a folyamatos újítások révén állandóan változik is, de nagy általánosságban elektronikán, építészeti sajátosságokon, automatizáláson, távközlésen, de még inkább az informatikán alapul. A lényege, hogy távolról, külön-külön vagy egyszerre, esetleg még az interneten keresztül is lehetőségünk nyíljon arra, hogy otthonunk egyes funkcióit irányításunk alá vehessük.

Okos otthon termékek

Okos otthon bemutatása

Egy okosotthonban például gombnyomásra irányíthatjuk, vagy automatizálhatjuk háztartási gépeinket, a komplett biztonsági rendszert, a hűtést és a fűtést, de természetesen az árnyékolástechnikai kiegészítőket is, ha azok motorizálásra kerültek, illetve csatlakoztatták őket egymáshoz. Az okosotthon rendszerint egy központi hálózatra épül fel, aminek köszönhetően a belső szoftver, az automatizált technika, valamint a különféle szenzorok segítségével nyílik lehetőségünk arra, hogy házunk a környezetéhez, az igényeinkhez, vagy éppen jelenlétünkhöz igazodva hajtson végre automatikusan bizonyos feladatokat.

Példának okáért, egy jól programozott okosotthonban a fűtés azonnal bekapcsol, ha a hőmérséklet kint vagy bent a beállított Celsius fok alá süllyed, a redőnyök automatikusan leereszkednek, ha kitűz a nap, a kávéfőző pedig rögtön bekapcsol, ha hazaérünk a munkából.

Egy okosotthon tehát rendkívüli módon kényelmes, de mindemellett energiatakarékos megoldás is, hiszen például rengeteg fűtésköltséget takaríthatunk meg főként a csatlakoztatott árnyékolástechnikával abban az esetben, ha úgy állítjuk be redőnyeinket, hogy a nagy hidegben és a nagy melegben a leeresztés révén szigeteljenek. Sőt mi több, a hidegebb időszakban beprogramozhatjuk, hogy erős napfény esetén teljesen felemelkedjenek – a külső napsugárzásból fakadó extra fűtés érdekében –, nyáron pedig a teljes leeresztéssel ugyanettől óvják meg lakásunkat a túlzott felmelegedéstől, hogy sokkal kevesebb ideig legyen szükségünk a klíma használatára.

Egy okosotthon lényege tehát, hogy képes automatikusan működni, és mindezt rendszerint az igényeinkhez igazítva teszi úgy, hogy mindvégig programozható, bővíthető és a saját követelményeinkhez igazítható legyen maximális kényelem, biztonság és energia- megtakarítás társaságában. Az okosotthon mindemellett intelligens is egyben, ezáltal szenzorjai révén érzékeli maga körül a környezetet vagy az emberi jelenlétet, ezáltal programozás nélkül is leereszti a redőnyt, ha sötét van odakint, vagy behúzza a textil árnyékolókat, ha nagy a szél, esetleg vihar készül.

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák